Máte zkušenost s převodem zahrady na stavební parcelu?

Dobrý den, jen tak náhodou jsem tu zabrousila a napadlo mě napsat třeba uspěju. Chci se zeptat zda s tím máte někdo zkušenost s převodem pole,zahrady aj. na stavební parcelu? Jak dlouho trvalo vyřízení? Budeme kupovat zahradu a tak se ptám za jak dlouho můžu počítat s tím že nám tam dají stavební povolení. V okolí zahrady se již nachází rodinné domy. Moc děkuju.
Odpovědět
1
2
Stavební parcelu ti zapíšou na katastru na základě geometrického zaměření stavby maximálně do měsíce. Ale dokut ti tam nic nestojí, tak to budeš mít vedené pořád jako zahradu nebo ornou půdu. Stavební povolení s tím nemá nic společného. Dokud tam prostě něco nepostavíš, tak to nebude vedené jako stavební parcela.
Odpovědět
Profilova fotka
i kdyz mam parcelu vedenou jako ornou pudu??? prece si nemuzu stavet jen tak na orne pude.... neni nutne vyjmout pozemek ze zemedelskyho fondu??????
Odpovědět
takže když koupím zahradu a začnu na ní stavět základní desku tak je to v pořádku? nemusím čekat na stavební parcelu?
Odpovědět
Právě že já mám strach že koupím zahradu či pole a uředníci mi na ni nedovolí stavět anebo to potrvá roky než mi dovolí kopnout do země.
Odpovědět
satyy, jo i když je to orná půda, tam jde spíš o to, jestli existuje územní rozhodnutí na tu parcelu a nebo na tu lokalitu, tzn, jestli už je schválené, že se tam baráky můžou stavět ufonka: musíš si než koupíš parcelu zjistit, jestli je to územní rozhodnutí, pokud jo, tak normálně požádáš o stavební povolení nebo prostě to ohlásíš (nebo jak to je podle toho debilního nového stavebního zákona) a začneš stavět. To si musíš zjistit předem, někdy stačí zajít na obec a oni ti řeknou, jestli jestli můžeš postavit na té zahradě domek, někdy ti to řeknou přímo na stavebním úřadu.
Odpovědět
satyy, u té orné půdy je důležité, jestli je ta parcela vyjmuta z půdního fondu, pokud jo, tak je všechno v pohodě, což většinou bývá, pokud koupíš parcelu v nějaké lokalitě, kde bude stát víc domků, tak už to většinou musel vyjmout ten, co vám to prodával
Odpovědět
Profilova fotka
takze kdyz je to v uzemnim planu obce, tak je to v pohode.... x-)
Odpovědět
a co když to vyjmuté není ?
Odpovědět
Je dobré mít ten územní plán u sebe, protože většinou jsou tam i podmínky pro baráky, které se tam budou stavět, tzn. např. že zastavěná plocha + přilehlé zpevněné plochy mohou činit např. maximálně 40 % rozlohy pozemku, někde je dáno, že musíš mít červenou střechu, někde že nesmíš mít jinou fasádu než klasickou hladkou, že např. nesmíš kopat na pozemku studnu a podobně
Odpovědět
ufonka: pak musíš požádat. ale nejdřív bych se zeptala na stav. úřadu, jestli už je to vyjmuté nebo ne
Odpovědět
takže pokud to chápu dobře, když koupím zahradu ,zjistím zda je v uzem.plánu zda tam může stát dům a jen to ohlásím a stavím a až bude postaveno oni mi z toho udělají st.parcelu jo??? a když koupím pole musim ho nechat vyjmout z pud.fondu-to trvá asi jak dlouho?a potom teprve stavět jo? a ještě si musím zjistit jak na to tak na to jaký typ stavby tam může být ?
Odpovědět
Kacko a nevíš náhodou jak dlouho trvá když to není vyjmuté ?měsíce roky? Mě totiž vystrašilo že pokud koupim pole tak převod na parcelu se může táhnout i několik let a několik let si nekopnu,to mě děsí.
Odpovědět
Článek se načítá
Jedni lidi od nás z města tak jim nedali povolení na vyjmutí nebo to bylo zdlouhavé co já vím a tak to řešili že začli stavět na černo ,prý jim ta pokuta za to stojí,než aby čekali až se urad rozhoupe nad stavební parcelou.
Odpovědět
já myslím, že roky to určitě nebudou :-), podle mě jsou většinou ty lhůty max. 2 měsíce, ale když si zavoláš na stavební úřad, tak ti to určitě řeknou :-). A koupili jste pozemek v nějaké lokalitě, kde okolo vás budou další domky, nebo na tom poli budete v tuhle chvíli sami? Jakmile začneš stavět, tak většinou když máš základy a kus zdí, tak si to necháš zaměřit a dojdeš s tím na katastr a tam ti to na základě žádosti zapíšou. To co máš zastavěné, budeš mít vedené jako Stavební parcela a ostatní bude buď orná půda, nebo zahrada. Nám ale zbytek pozemku převedli na zahradu, až když jsme jim dali kolaudační rozhodnutí a chtěli zapsat do katastru budovu k bydlení. Ono ale asi záleží na stav. úřadu a katastru, nejlépe se na to zeptat, ale na Praze-východ to chodí takhle :-). Jinak se doporučuje informovat se na ten územní plán, ještě než koupíš pozemek, protože v některých oblastech vedených např. jako rekrační, ti postavit barák nikdy nepovolí, takže bys pak měla jen pozemek, na kterým si můžeš maximálně postavit chatičku. ;-) S tím typem stavby... některé obce to tak mají, jiné ne, ale lepší se na to informovat. Protože někde třeba i je, že nesmí být baráky dvoupatrové s plochou střechou, že tam můžeš mít jen bungalovy nebo normální dům s podkrovím apod.
Odpovědět
no, pokud je to pokuta jen za to, že stavěli bez povolení, tak je to v pohodě, ale pokud by jim to tam nepovolili postavit, tak je to nechají zbourat a žádná pokuta jim nepomůže, to už tu byl taky jeden případ v praze, tuším že v krči nebo tam někde. Chlap si přistavil kus baráku, ale nesplňovalo to normy od hranice pozemku a podobně, takže to musel zbourat.
Odpovědět
Kacko dík. My máme právě možnost koupit zahradu ,patří to k rodinnému domu a hned vedle je další rodinný domek.Takže mi bychom stavěli mezi barákama. A pak ještě pole ale do toho se mi moc nechce.
Odpovědět
já chtěla taky postavit už ve staré zástavbě rodinných domků, ale takový pozemek jsme bohužel nesehnali :-(, takže jsem koupili pozemek v satelitu, ale je to malá lokalita, takže to ještě jde :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Zdravím, mám pozemek pole, orná půda a chtěl bych ho převést na stavební pozemek a nevím jak nato. Můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji za odpověď
Odpovědět
@mates1 nejprv se to musí vyjmout půdního fondu
Odpovědět
@mates1 Hlavně musíš zjistit jestli ti tam dovolí stavět, jestli to není v zastavěné části (zjistíš na stavebním úřadě). Pokud ano je to ok. Pokud ne musí se to dát do územního plánu (to může trvat i několik let) zjistíš na obecním úřadě. A pak už sítě, povolení (dle omezení - zjistíš na výpise v katastru nem. např. chráněné území vodního zdroje, chráněná kraj. oblast....) ale to už je pohoda. ČEZ ti musí natáhnout elektriku k patě pozemku, s vodou a kanalizací je to horší, tak se musíš na své náklady napojit sám a ještě v místě kde ti oni určí. Kanalda jde řešit septikem či čističkou.... Tak snad jsem ti trochu pomohla
Odpovědět
@deninovako ahoj moc děkuji všem za odpověď a vysvětlení, dám se do boje a uvidím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
chtěla bych se zeptat zda někdo nevíte kolik stojí převedení orné půdy na stavební pozemek okr. Mladá Boleslav. A zda stačí jen převést tu část pod domem. Díky moc za info. ;-)
Odpovědět
@pistanda u nás (původní pole) se v územním plánu měnilo, že se na těchto pozemcích může stavět, ale jen dle regulativ (máme zastavění 30% parcely, ale musí být veliká min. 600m2). Z půdního fondu se vyjímalo jen to, co je přímo pod domem a zbytek je stále orná půda. Tohle vyjmutí stálo u nás jen pár korun + se platí za parkovací plochy. (u nás to byly desetikoruny)
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka díky moc! Ono právě od nového roku se to mělo o dost zvýšit - místy až 15x, tak bych ráda věděla jak je to okolo Mladé Boleslavi ;-)
Odpovědět
@pistanda jasný, s tim bohužel neporadim, ale určitě ti řeknou na úřadě
Odpovědět
je to všude jinak, u nás se to územním rozhodnutím vyjmulo celé, ale přepsané z orné půdy to bylo, až když se začalo stavět a zapsalo se to jako stavební pozemek a zbytek pozemku byl přepsán z orné půdy na zahradu, až po kolaudaci
Odpovědět
Profilova fotka
@pistanda Nám na Stavebním úřadu sdělili, že ten poplatek za vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu se v případě staveb rodinných domů neplatí. Ale nevím, zda se něco mezitím nezměnilo. Toto je informace z konce roku.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, tenhle problém jsme také řešili - neprve zjistit, zda je pomezek zahrnut do územního plánu pro zastavitelné území, pokud ano - žádný problém. Zajdete s projektem na baráček na životní prostředí / úřad/ a požádáte o vyjmutí z půdního fondu - vyjímá se pouze zastavěná plocha. Za toto se nic neplatí a lhůtu mají 30 dní. Orná půda to bude zatím pořád - dokud se do katastru nezapíše nemovitost.......... Pokud pozemek v územním plánu není - zajímat se, zda to město plánuje.... zda už má nějaký nový územní plán připravený atd. ale to je na hodně dlouho, páč územní plán se dělá 1x za 5 let a více..........
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Ahoj, dovolím si znovu otevřít toto téma. Mohl by mi někdo poradit, jak je to teď s převodem orné půdy na stavební parcelu a kolik to bude stát? V územním plánu jsou naše pozemky vedeny pro stavbu rodinných domů a budeme žádat o převod na stavební parcelu, po geometrickém zaměření stavby, cca pro 116m2 (velikost domu), pozemek má cca 1084m2. Kolik nás tento převod bude stát a z čeho se to vypočítává? Děkuji za radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@mppm Je-li pozemek v územním plánu veden jako stavební, tak stavební už je, ať je nyní v katastru uvedeno cokoli. V momentě, kdy budete mít rozestavěnou stavbu (zdivo do nejméně 1 m výšky), se do katastru zapíše coby zastavěná plocha, čímž se tato plocha formálně změní na stavební pozemek podle toho starého vnímání, které tu stále přetrvává. Za zápis do katastru zaplatíte 500 Kč, myslím. Víc by "převod" jako takový stát neměl. Nyní něco možná zaplatí za vyjmutí orné půdy ze zemědělského půdního fondu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?