Možnost dvojitého darování pozemku?

Dobrý den, prohlížela jsem různé diskuze, ale nenašla jsem, co potřebuji. Třeba mi někdo poradí. Můj prastrýc vlastní velký pozemek, který chce rozdělit a část darovat své sestře - mé babičce. Babička ho pak však chce darovat mě. Poradíte, jak to udělat co nejlépe/nejrychleji/nejefektivněji? Zjistila jsem si, že kdyby strýc daroval pozemek přímo mě, musím platit daň - nespadám mezi osvobozené příbuzné. Není nějaká lhůta, mezi jednotlivými darováními? Co musíme udělat? 1.Zařídit souhlas od obce (stavebního úřadu), zda souhlasí s rozdělením pozemku. 2. Nechat zaměřit pozemek geodetem. Je možné si vytyčit +- hranice, které bychom chtěli mít a geodet je jen zaměří? Nebude se jednat o polovinu, nebo jinou specifickou část pozemku. 3.Mapu s rozdělením pozemku zanést na stavební úřad pro souhlas. 4.Souhlas ze stavebního úřadu, mapu a darovací smlouvu zanést na katastr. Je to tak? Nebo ještě něco? Moc děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, nyní to právě aktuálně řeším, tak popíši postup u nás. ;-) První návštěva stavebního úřadu-konzulatce s paní, která koukla na územní plán a vše kolem, zda tam jednou lze vůbec stavět. Ano-lze. Pozemek je vedený v tzv. růžové barvě-možnost stavby. Hned jsem se přesunula k druhé, která dává povolení s rozdělením. Koukla na mapu, řekla, že to povolí , až bude prohlášení od dopravního oddělení, že nově vzniklý pozemek lze napojit na cestu. Ihned jsem přeběhla na dopravní, požádala o vyjádření a za dva dny jsem si šla pro vyjádření, že nově vzniklý pozemek má spojení s cestou (sice účelovou, ale má) Zpět na stavební-v ruce vyjádření dopravního a mapu, kde jsem rukou udělala čáru, kde bude dělení- a ano, povolení vám dáme. Běžte si to nechat zaměřit. Návštěva geodeta-potřebujeme udělat geometrický plán nového pozemku. Další týden první zaměření-určení, kde tu hranici fakt chceme. Další týden, po obeslání pozvánek všem účastníkům, že ten den proběhne předání nových hranic. Pozván byl majitel pozemku, jeden soused, kde na jeho hranici vzniká nový bod a pozemkový úřad, který vlastní další sousední parcelu. Geometrický plán jde na katastr-zde proběhlo odsouhlasení a zápis nového parcelního čísla nového pozemku. Zpět na stavební-oficiální podání žádosti o rozdělení, geometrický plán potvrzený katastrem, vyjádření toho dopravního oddělení o cestě. Od 1.1.2018 nemusí být již sepsaná kupní nebo darovací smlouva. Tu vlastně sepíšeme, až stavební úřad vydá ofiko povolení. Kupní smlouva následně jde na katastr a pak je konečně pozemek rozdělen a koupen :-) Poslední část-zaplatit daň z převodu pozemku-do 3 měsícpů od prvního dne následujícího měsíce po zapsaní vkladu do katastru. Celé to běhání jsem absolvovala já-nevlastník pozemku. V ruce jsem měla jen prohlášení majitele, že to chce rozdělit a následně prodat. Je možné, že jiný úřad chce jiný postup :-) U nás paní ze stavebního řekla, že je lepší tam dojít osobně, zda to vůbec povolí (třeba ta absence cesty je většinou problém) , než platit geodeta s plánem...
Odpovědět
@morana128 Dobrý den, moc děkuji za vyčerpávající informace :-) Příjezdovou cestu chceme řešit pruhem pozemku od silnice k zadní části pozemku, na které bychom stavěli. Tento pruh by byl už náš, takže svým způsobem by s přístupem ke komunikaci neměl být snad problém. V sobotu si chceme říct co, jak, kde, zakreslit a vzali bychom už nákres tedy s sebou na obec ke schválení, abychom si ušetřili jednu cestu. Moc děkuji, kdyby mě něco napadlo, ozvu se :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aaa35 U nás ta cesta byla téměř kámen úrazu. Je to cesta, účelová-zpevněná, v mapě zamalovaná, fyzicky i letecky :-) zřetelná . ALe není to asfalt...:-) A stavební úřad bude těch cca 25 m obecní cesty zpevnit asfaltem..a zbytek cca 25m přímo k pozemku už nechá na nás, bude to přý tzv. zpevněný nájezd k pozemku. Držím palce . A nebát se :-) Já už mám za sebou jednu stavbu a osvědčilo se mi, že prostě věřím a doufám , že ten úředník , mi chce pomoci, že nemá důvod nějak bránit..a tak vždy jim říkám, ať mi oni řeknou, jak to má být a já proto dělám maximum :-)
Odpovědět
@morana128 Mohla bych se ještě zeptat, co přesně by mělo být v tom prohlášení majitele, že chce rozdělit pozemek a darovat? Klidně do IP. Moc děkuji. Máme zatím zakresleno +- pro nás a pro představu úřadů a chceme začít obíhat úřady :)
Odpovědět
Profilova fotka
@aaa35 Ahoj, já jsem si vytiskla mapu z katastru, rukou jsme udělali půlící čáru a dole pod mapu napsal jen majitel větu, že souhlasí s rozdělení pozemku pro následný prodej panu a paní a podpis. Jen jedna věta, kterou ani nikdo podrobně nečetl. Bylo to hlavně proto, že majitel sám nic obíhat nebude a nám přišlo fajn mít něco v ruce, když někam půjdeme ,jako teprve snad budoucí majitelé pozemku, že majitel to ví a souhlasí.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@aaa35 Dobry den, mohu se zeptat, zda jste nekde zjistila, jak je to s tim dvojitym darovanim, v jake lhute ho lze provest? Dekuji!
Odpovědět
@tictac1 Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, ale snad pomůže. Darování lze provést dle právničky v podstatě ihned. Teď máme podán na katastr návrh na rozdělení pozemku a přepis na babičku. Právnička nám říkala, že jde klidně druhý den podat další žádost s přepisem na mě, ale raději by počkala na zapsání a poté ihned podala další žádost - přepis na mě.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, zkusím využít již založeného témata. Je pozemek, jehož 1/2 má manželka a 1/2 její strýc. Máme geometrický plán na rozdělení, ale není to přesně 2× 1/2, ale je to 600 a 604 metrů čtverečních. Co teď potřebujeme k vložení na katastr? Rovnou bychom také chtěli, aby na ten nově vzniklý pozemek, který bude mít manželka, bych byl připsán i já. Musí se to řešit zase nějakou další darovací smlouvou, nebo to lze nějak zakomponovat do jednoho? Pokud by někdo věděl nebo měl nějakou radu, budu za ni vděčný. Děkuji.
Odpovědět
@koky999 Pokud je ten pozemek v katastru jako jeden a chcete ho vlastně rozdělit, tak to vyřeší standardní darovací smlouva. Pokud se navíc daruje v rodině (i do SJM), tak neplatíte daň. Ovšem tenhle typ smluv určitě svěřte právníkovi. My jsme to zvládli sice sami, ale až na druhý pokus, napoprvé byla ve smlouvě chyba a na kat. to neprošlo. Ale vlastně jsme tak tratili jen 1000 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos Prakticky každý polovinu už má, byť ne úplně přesnou. Tak jsem myslel, že co se tohoto týče, tak už stačí jen něco jednoduššího, jako že oba současní majitelé souhlasí, že každý dostane tu půlku, tedy nový pozemek oddělený geometrickým plánem. Samozřejmě aby mě manželka připsala jako majitele tak tam to musí být darovací smlouvou, to ano.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?