Můžu si postavit domeček na hranici pozemku?

Ahoj, máme docela úzký pozemek a chtěli by jsme si postavit domeček. Soused má domek 3 metry od hranice pozemku, můžeme si ho tedy postavit metr od hranice pozemku i bez jeho souhlasu?? Díky za odpověď.
Odpovědět
Uplne bez jeho suhlasu urcite nie. Pri kazdom povolovani stavby musi sused so stavbou suhlasit. V pripade nesuhlasu prebieha konanie, kde moze sused vzniest namietky, ktore stavebny urad moze vziat do uvahy a stavbu nepovolit.
Odpovědět
souhlas souseda je třeba i kdyby byla stavba uprostřed pozemku.....a i když souhlasí soused s čímkoliv, není zaručeno, že to úřady povolí. My přistavovali na hranici pozemku s tím, že sousedi souhlasili, bylo to v místě obvyklé- tak to formulovali na úřadě a stejně jsme bojovali s úředníky 3 roky než to prošlo :-(
Odpovědět
Profilova fotka
100% bez souhlasu nemůžete...Normálně je odstupová vzdálenost od domů 7m (on je 3m, tzn. vy musíte být 4m - je to blbé, ale soused vás tímto způsobem omezil ve výstavbě), může být i výjimka na 2m od pozemku, ale na to musíte mít souhlas souseda a zároveň nesmí být v obvodové zdi k pozemku souseda žádné okno obytné místnosti... Územní plán ale může např. v nově vzniklé lokalitě povolovat ty 2m automaticky bez výjimky - to by vám ale měli říct na stavebním úřadě. Zajděte tam a budete mít jasno hned ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Sousedi mají dům 6m od hranice pozemku, takže i já jsem se toho pak musela držet, domy musí být v rovině, myslím, že to tak je všude, ne?
Odpovědět
souhlas souseda musíte mít at je dům kdekoliv na pozemku, navíc bych se zeptala na stavebnáku jaká je hranice, protože každej pozemek to může mít jinak, my třeba máme hranici 8m od silnice, a sousedka to má taky tak a soused z druhé strany má hranici jinak. navíc třeba sousedce nepovolili bungalov, že musí mít patrovej dům a přitom v naší ulici je bungalovu víc než dost. u nás třeba stavebnák určoval i to kde máme mít popelnici. jinak hranice mezi sousedy by měla být 3 m, ale po souhlasu můžou být i 2m.
Odpovědět
my třeba máme, že domy musí být 10 m od sebe a od plotu je to 5 m, jde jít na vyjímku, ale to se musí sousedi dohodnout a podepsat si to. Abych pravdu řekla, tak mě osobně by se nelíbilo, kdyby mi soused cokoliv mohl bez mého souhlasu nacpat k plotu......
Odpovědět
Profilova fotka
@kucinkaa - Není, záleží na urbanistické studii a místě, kde stavíš. Jinak je to 2 m od hranice pozemku s tím, že mezi jednotlivými stavbami musí být min. odstupová vzdálenost 7 m. Další omezení může vyplývat z městské vyhlášky. U nás je např. dané, že hranice stavby musí být umístněna 10 m od středu vedle probíhající místní komunikace typu C a plot musí být 1,5 m od okraje vedle probíhající komunikace. Nejlépe je se informovat přímo na místním stavebním úřadě. Pak se samozřejmě řeší i to, zda to máš na ohlášku nebo stavební povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@kucinkaa máme jedině co se musí dodržovat jsou dane hranice rodinnym domu od sebe 7metru nebo na výjimku můžeš jít i metr od tvého plotu, ale musí ti to podepsat sousedi a povolit úřad, máme ještě že plot musí být 2 metry od hlavni komunikace a jinak je to na úřadu co povoli. Sousedi ti stejne budu muset podepsat cokoliv, bez jejich podpisu se neobejdes u niceho.
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvám se, pokud se budu opakovat, nepřečetla jsem celou diskusi, ale na domek 1m od hranice pozemku potřebuješ výjimku. Na výjimku není právní nárok, je to na posouzení stavebního úřadu, takže záleží na zvyklostech na vašem SÚ. U nás ti ji dají, pokud kromě jiného doložíš souhlas souseda. Jinak ne. Od vyřízení nebo nevyřízení výjimky se teprve bude odvíjet povolení domku. Mezi RD může být jen 4m, pokud v protilehlých stěnách nejsou okna obytných nebo pobytových místností - takže jaká okna má soused směrem k vám? Toto lze obejít jedině tak, že byste zasunuli domek dál na pozemku, aby stěny nebyly proti sobě. Stále ale platí - buď 2m od hranice nebo výjimka. A co se týká souhlasu souseda k domku (teď nepíšu o výjimce), pokud ho nezískáš, nic se neděje, stavební úřad ti ohlášku převede do stavebního řízení, vyřízení bude trvat dýl, ale neměl by být extra problém.
Odpovědět
není to jen na sousedovi, ale hlavně na územním plánu. jak si město představuje že to tam bude vypadat. setkal jsem se s tím že se mohlo začít stavět až 3m od hranice pozemku. nejlepší bude když si zajdete na Váš stavební úřad.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme dům přímo na hranici pozemku, takže jsme řešili problém se zateplením, protože veškerým zateplením jsme již na sousedovic pozemku. Dohodli jsme se s nimi a ačkoliv na této straně bude zateplení užší, prošlo to. Bylo to hodně na dohodě, jen nám řekli, kolik potřebují nechat, aby projeli s károu. Domy jsou cca 2,5 metru od sebe. Teď až dům půjde skoro celý dolů a bude se stavět, tak nám akorát nepovolí kvůli protipožární ochraně, postavit tam okna (v současnosti tam jsou). Ale je pravda, že v této části města je stavění na hranici pozemků naprosto běžné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?