Napojení stavebního rozvaděče.

Mám dotaz, když mi osadí Čez elektroměr, můžu připojit hned stavební rozvaděč, nebo opět musím žádat Čez o povolení připojení stavebního rozvaděče a doložit k němu revizi? Nebo je jim to již jedno? Předpokládám, že pokud dostanu elektroměr už jde vše dál za mnou? Děkuji za reakce.
Odpovědět
@guteman Ten elektroměr by měl být v tom rozvaděči a zaplombovaný. Nebo se to dnes dělá jinak?
Odpovědět
@wpavel Ano elektroměr je zaplombovaný, ale za ním dál je svorkovnice a na tu počítám, že se připojím. Jde mi o to, jestli to mám někde hlásit, nebo nějak dokládat.
Odpovědět
To je už jedno, taky nám bylo řečeno, že když se udělá elektroměr, připojí se, hodí plomba atd... Tak to co je za elektroměrem prostě ten drát co trčí z bedny u vás už Čez nezajímá.
Odpovědět
Profilova fotka
Svorkovnice za ele bude taky nejspíše pod plombovaným krytem, takže tam se "jednoduše sám" nepřipojíte. A nepřipojíte legálně nic bez revize.
Odpovědět
@petr86 Takze jsem si to myslel spravne,ze pokud napojim byt blby stavebni rozvadec musim k nemu dolozit revizi. Tedy mam vlastne v planu dat na svorkovnici uzamykatelnou zasuvku a pak kabelem pripojovat ten prenosny stavebni rozvadec. Dik za informace.
Odpovědět
@petr86 To musí být revize na zásuvku na 380 a 230V? Každopádně by to měl zapojovat ten kdo tomu rozumí, protože je kolem stavby dost vlhko a to by se mohlo vymstít min. kopancem.
Odpovědět
@guteman Ano, je to tak. Stavební rozvaděč nemůžete ze svorkovnice odpojovat, resp. před každým připojením byste musel dělat novou revizi.
Odpovědět
@martin_s Taková perlička když jsem stavěl já v 80 letech. Tak pod sloup kde byl postavený rozvaděč se dala láhev rumu asi 35 Kč a elektrikářům se nahlásilo že potřebujeme tam dát hodiny a ze sloupu stáhnou kabel a zapojit, odpoledne už se točila míchačka. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@guteman My to měly tak že nám zřídily sloupek s pojistky a pak už elektrikář usadil elektroměrový pilíř, propojil ho s pojistkovým sloupkem a zapojil hlavní jistič spolu se stavebním rozvaděčem , to se odevzdalo na čez i s revizí a ty samy pak přijely a osadily hodiny a už jsme odebíraly proud. Ten elektroměrový pilíř si můžeš zřídit sám, jelikož nám realizační firma která nám dělala přípojku té pojistkové skříně řekla za elektroměrový pilíř a stavební rozvaděč 16500 kč tak jsem si řekl že si to seženu za půlku 😄 taky že jo pilíř stál i s jističem 6250 kč. Stavební rozvaděč máme půjčený od elektrikáře. Ale ty už ho zřejmě máš ten elektroměrový pilíř jenže já si myslím že ty už musíš mít před tím než ti budou osazovat hodiny mít připojený stavební rozvaděč s revizí. pokud chceš optám se ti zítra souseda který nám shodou okolností ty hodiny osazoval a také koupil pozemek vedle nás a budou teď stavět 😄
Odpovědět
@jarin1 To by mě zajímalo, zda-li musí být připojen stavební rozvaděč již při osazení hodin. Myslel jsem, že dám zásuvku a na tu se vžy napojím. Mám pilíř na pozemku mimo plánované oplocení a dost daleko od domu, tak jsem nechtěl pilíř spolu se zásuvkami, časem by mi byly k ničemu a v místě, kde má kde kdo přístup. Tak jsem plánoval zásuvku a napojit vždy rozvaděč jen pokud někdo na stavbě bude. Příjde mi divné napojit rozvaděč napřímo do sloupku a pak ho nechat někde na pozemku "válet".
Odpovědět
Profilova fotka
@guteman Mám za to že samotnou zásuvku dát nelze, musí být chránič, tudíž ten stavební rozvaděč a na něj musí být revize. Já jsem pokaždé lezl do pilíře po skončení práci a shazoval jistič. Prostě sám si do toho zapojovat nic nesmíš jelikož je vše zaplombované, to musí oprávněná osoba. Pokud je pilíř daleko od domu tak bych rovnou zakopal přívodní kabel do domu až k baráku a tam si udělal Stavební rozvaděč ale stále na tohle potřebuješ platnou revizi a elektrikáře který to zapojí.
Odpovědět
Přesně tak, musí být minimálně chránič v nějaké malé rozvodnici a když už to tam je, tak by tam mohla být i 1f zásuvka. Dobré řešení je i to, jak píše @jarin1, použít přívodní kabel k baráku, protože je opruz pokaždé motat třeba 40m kabelu, který se pak ani nepoužije. Navíc se pak nemusí odblombovát svorkovnice, aby se připojil barák
Odpovědět
Článek se načítá
Nejlepší je použít elektroměrový rozvaděč, který má zezadu zásuvky, třeba takový https://www.kvelektro.cz/elektromerov...
Odpovědět
@wacko jo, je to super, jenomze tenhle pilir te vyjde na 15 000,- a obycejny na 5-6000, coz je sakra rozdil...
Odpovědět
Profilova fotka
@wacko zbytečně drahé jak říkám já koupil zvlášť pilíř, teď stojí na elektro malinský cca 7100 Kč plus rozvaděč malý někde na e-shopu 2-3 tisíce či na bazaru za 1500 Kč. Ten se prisroubuje zezadu na elektroměrový pilíř a nebo se udělá nějaký rám na který se přišroubuje jelikož je to jen po dobu stavby. Nevymyslel bych nic drahého, peníze jsou potřeba na stavbu domu. 😉
Odpovědět
ked je to hotovo -nesmies sa dostat k nemeranemu odberu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?