V kupní smlouvě nejsou uvedené podmínky pří nedodržení termínu zhotovení

Dobrý den. Budeme kupovat pozemek a v kupní smlouvě bude uvedeno, do kdy budou zhotoveny sítě. V návrhu smlouvy ale nebylo již uvedeno, co bude, pokud se termín nedodrží. Toto jsem připomínkovala a bylo mi na to odpovězeno, že pokud nebude dodrženo, bude pro prodávajícího sankce 50.000,- Vůbec nedokáži posoudit, zda je to adekvátní. Co myslíte? Dělá se takto jednorázovou částkou nebo je běžnější spíše to, že např. za každý týden zpoždění je nějaká sankce? Děkuji za pomoc
Odpovědět
A máte jistotu, že ty sítě vůbec zhotoví? Mají na ně už alespoň stavební povolení? V případě, že bude zpoždění několik let, bude 50 tisíc slabá náplast.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobry den, v kupni smlouve musi byt vsetko. Co nie je na papieri ako keby nebolo... Robi sa to rozne, moze byt uvedena ciastka napr. za mesiac oneskorenia, alebo nejake percento za oneskorenie za kazdy mesiac ci tyzden... Dat si pozor aby tam nebola len pokuta za nedodrzanie... Takto to mali znamy a pripojku mali po dvoch rokoch ...
Odpovědět
@janap26 penále (smluvní pokuty) bývají většinou, nevím, jak to bývá u smluv na pozemky, takovou jsem ještě neřešil ;-) , nějaké procento z celkové ceny (fakturované částky) za každý započatý kalendářní den prodlení. Takže termín plnění by byl, jakmile bude vše, včetně sítí hotovo. Jestliže není, budete mít smluvní pokutu za nedodržení termínu např. 0,2% z celkové ceny (např. 500.000 Kč), takže každý den prodlení po smluveném termínu bude ten pozemek o 1.000 Kč levnější. Taky bych se přikláněl k variantě, že se tato částka z prodlení odečte od celkové ceny a ne, že vám bude zpětně proplacena. To je ale jen takový můj předpoklad, jak by to mohlo vypadat, záleží na vás, jaké penále za prodlení je pro vás adekvátní a hlavně se na něm musí dohodnout obě strany. Diktovat podmínky si můžete, ale musí je také protistrana akceptovat.
Odpovědět
@teron Že je vůbec zhotoví, to předpokládám. Jedná se o novou městskou zástavbu se 40 pozemky. Práce už začali, ale zdá se mi, že moc nepostupují...
Odpovědět
@radim83 Musíme cenu pozemku zaplatit při podpisu kupní smlouvy.
Odpovědět
@janap26 Pokud chcete jakymkoliv zpusobem manipulovat se smlouvou stejne musite mit pravnika, ktery to sepise. Nebo nemusite, ale riziko, ze si to protistrana napise tak, aby nemusela plnit je velke. My jsme ve smlouvach o dilo meli pokutu za nedodrzeni terminu 0,05% za den. Jednorazova sankce 50 tisic je smesna. Jako prodejce bych se neobtezovala se sitemi za statisice ;-)
Odpovědět
@janap26 Jsem člověk podezřívavý, trvala bych na uprave smlouvy a moznosti odstoupení od smlouvy, pokud site nebudou do tehdy a tehdy. Protože v extrémním případě budete mít pozemek o 50tisic levnejsi a se sítěmi se nikdo nebude obtěžovat..
Odpovědět
@janap26 Historie se ráda opakuje. Nedávno jsem s jedním investorem řešil podobnou věc. Bez debat to projděte s nějakým právníkem. Investice v řádu tisícikorun se vyplatí. Pohlídejte si hlavně, aby bylo ze smlouvy zřejmé, co vlastně znamená zhotovení IS. Mělo by tam být uvedeno, že v tom a tom termínu bude to a to zkolaudováno a předáno provozovateli... Abyste pak neměli třeba zaházené potrubí, které vodárny nebudou chtít převzít pro technické nedostatky :) Takže uvést, kdy bude hotovo, kdo převezme, kdo zkontroluje. Smluvní pokuta by měla být procenty za každý den, kdy bude zhotovitel v prodlení. Toto nejsou úplně jednoduché smlouvy, protože se kombinuje kupní smlouva se smlouvou o dílo. Pro vás nejlépe zaplatiti 50% ceny hned, 50% po dokončení všeho, co máte slíbeno. Taky by se vám mohlo stát, že třeba za dva roky bude stav na staveništi stejný jako dnes. Jen vy budete chudší třeba o úroky z hypotéky, vyhozené peníze za projekt atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, přesně z tohoto důvodu jsme odstupovali od kupní smlouvy v roce 2016, pozemek jsme měli zakoupený od počátku r. 2015, do konce r. 2016 jsme měli mít postavenu hrubou stavbu (měli jsme individuální výstavbu v developerském projektu kvůli velkému a drahému pozemku), naše podmínka byla, že nejpozději do 30. 6. 2016 budou zkolaudovány sítě, ale to se nestalo ...přestože v době jednání o koupi podzim 2014 bylo vše projednáno na úřadech, nikde se nejevil problém, část obyvatel obce se kvůli riziku odebrání dotací na kanalizaci rozhodla v průběhu r. 2015 novou výstavbu cca 40 domů bojkotovat. Do června 2016 jsme do projektu vložili nemálo financí spojených s projekční činností architektů, nehledě na čas. Jelikož to nebyla naše první negativní zkušenost, smlouva byla postavena tak, že za pozemek jsme složili rezervaci, cca milion, dalších pět milionů se uvolnilo až v případě ZKOLAUDOVANÝCH sítí na pozemku od notáře, jelikož nedostáli podmínkám, museli vrátit rezervaci, zaplatit POKUTU cca 300tisíc plus náklady fakturované projekční kanceláří. Dnes je tam stále staveniště, lidé mají hypotéky, prodané byty a bydlí po podnájmech...brutální a přitom se jedná o super lokalitu a solidní stavební firmu. Bohužel, problémem je tady opět lidský faktor. Takže 50tisíc ani za nic....je to výsměch.
Odpovědět
Profilova fotka
@trolll naprostý souhlas!
Odpovědět
@janap26 tak předpokládám, že ve smlouvě bude nějaká splatnost, např. 30 dní a ne že datum podpisu se rovná datum splatnosti. I bez toho, abych tu pročítal příspěvky odstatních, tak bych měl trochu bobky, aby to bylo vůbec dokončeno. Smlouva by měla být jednoduchá a hlavně jednoznačná, vše by vám mělo být jasné. Za právníka dáte určitě nějakou tisícovku, ale možná za menší konzultaci nebude chtít moc. Zkuste to s nějakým probrat. Je ale otázka, jestli vám to pomůže. Třeba vás druhá protistrana (prodávající) s podmínkama, které by vám vyhovovaly, pošle někam a plácne si s jiným zájemcem. V každým případě 50.000 není dle mého adekvátní odškodnění.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?