Nejlevnější forma převodu pozemku - pidi kousek?

Ahoj všem, poradíte někdo prosím? Koupili jsme před nějakou dobou pozemek. Po digitalizaci map nyní jeden z bývalých majitelů zjistil, že je spolumajitelem (50%) ještě takové pidi části pozemku sousedícího s tím (teď už) naším. Jedná se o celkem ca 76 metrů, které má ve spoluvlastnictví s nějakou firmou - pán ani netuší, jak k tomu došlo, s firmou ho nic nepojí. Je ochotný nám ten svůj díl přenechat, pokud si vyběháme úřady. Nemáte někdo ponětí, jaká by byla nejlepší a nejlevnější cesta, jak to zprocesovat? Z daru bychom asi platili daň darovací, z prodeje daň z převodu.. předpokládám..? Díky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@ja_fi Tak momentálně to pán vám prodat nemůže, stále platí pro stávající spoluvlastníky vzájemné předkupní právo( pokud spoluvlastnictví vzniklo loni a dříve myslím), a to do konce tohoto roku. Darovat by vám to mohl, a tím předkupní právo obejít, pouze pokud byste byli vzájemně osoby blízké. Nejlépe stejně asi vyjde prodej, ale počítejte s tím, že spoluvlastnictví je čertův vynález.
Odpovědět
@zamilovanadonej Díky moc za odpověď. Takže když počkáme na další rok.. tak třeba..? Loni nám nabízela odkup shodou okolností ten druhý spoluvlastník, ale za poněkud přemrštěné finance..
Odpovědět
Profilova fotka
@ja_fi Jasně, příští rok už jejich vzájemné předkupní právo zaniká. Takže vám to prodat může. Ale počítejte, že bez souhlasu druhého spoluvlastníka nebudete moct na pozemku mimo běžné údržby vlastně nic....myslím stavět, oplotit, něco sázet.... :-S
Odpovědět
@zamilovanadonej to my ani uplne neplanujeme. Jde nam spis o zjednoduseni procesu kdyz budeme stavet. Nas pozemek ma skoro 1300m, takze tech par nepotrebujeme. Spis je to pruda jak pro toho pana, tak pro nas.
Odpovědět
Profilova fotka
@ja_fi Tak to pak jo :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?