Nove pozemky bez napojeni na komunikaci

Dobry den, aktualni zakresleni v kat. mapach neodpovidal skutecnosti (plotu), tak jsem nechal zakreslit hranice podle plotu a vznikly tedy dva nove pozemky. Jeden pro souseda (14m2) a jeden pro me (50m2). Bohuzel se pozemky nedaji spojit s dalsima (s napojenim na komunikaci) kvuli vecnemu bremenu. Stavebni urad proto chce vyplnit Zadost o vyjimku, ktera vyjde na 5000kc. Lze tuto situaci resit nejak jinak nebo je nutne opravdu platit vyjimku? Dekuji
Odpovědět
@pepekpepek3 Nerozumím tomu. V čem má být problém s tím věcným břemenem? Proč by se kvůli němu nemohly sloučit pozemky? O jakou výjimku se má jednat? Výjimkovatelných je spousta ustanovení té příslušné vyhlášky (vyhl. č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území). Takže zkuste být konkrétnější.
Odpovědět
@milanq jedna se o vyjimku pro "(4) Stavební pozemek [§ 2 odst. 1 písm. b) stavebního zákona] se vždy vymezuje tak, aby svými vlastnostmi, zejména velikostí, polohou, plošným a prostorovým uspořádáním a základovými poměry, umožňoval umístění, realizaci a užívání stavby pro navrhovaný účel a aby byl dopravně napojen na kapacitně vyhovující veřejně přístupnou pozemní komunikaci12)." na stavebnim urade i od geodeta jsem dostal informaci, ze nelze spojit pozemek, ktery ma vecne bremeno "V našem případě tak stavební úřad vlastníka pozemku nutil kromě požadovaného dělení pozemků do následného scelení s jinými pozemky, aby byl splněn požadavek přímého přístupu k veřejné komunikaci. To však není vždy možné. V předmětném řízení to nebylo možné z důvodu rozdílných věcných břemen, která na jednotlivých parcelách vázla (spojení takových pozemků zakazuje katastrální vyhláška v ust. § 35 odst. 7). V dalším případě z naší praxe byli vlastnicí pozemků odlišní – jeden z pozemků vlastnili manželé, ve druhém případě vlastnil pozemek pouze jeden z manželů. Abychom tak dostáli požadavku správního orgánu, bylo by nutné podstatně zasáhnout do vlastnického práva – tedy ve zmíněných konkrétních příkladech: vzdát se věcných břemen (které však vlastník potřeboval k užívání pozemku), aby mohlo dojít ke sloučení pozemků, druhý manžel by musel darovat, anebo se naopak vzdát vlastnictví, aby měly oba pozemky stejné vlastníky a bylo je možné sloučit." https://www.pravniprostor.cz/clanky/o...
Odpovědět
@pepekpepek3 Pro informaci: Výjimka z toho paragrafu, který citujete (je to § 20 odst. 4 vyhlášky) není možná. Tu Vám nikdo nikdy neudělí. Seznam možných výjimek je v § 25 této vyhlášky, ověřte si to. Takže buďto Vás stavební úřad tahá za nos, nebo je to všechno jinak.
Odpovědět
@milanq na stav. urade jsem byl a je to podle nich jedina moznost (teda krome zruseni vecneho bremene). Podle jineho stavebniho uradu se uzaviraji nejake smlouvy, ktere to resi.
Odpovědět
@pepekpepek3 Tady mohu radit jediné: Udělejte to podle stavebního úřadu. Pokud ten rozhodne nezákonně, ale ve Váš prospěch, nechejte to být. Pokud na těch pozemcích chcete stavět, tak je třeba rychle reagovat a se stavbou rychle začít. Jakmile budete mít rozestavěno, tak už Vám nikdo stavbu nezakáže ani nenařídí odstranit, i když by se dodatečně zjistilo, že stavební úřad postupoval nezákonně. Pokud by se o to stavební úřad pokusil, máte velmi dobré možnosti obrany. (Nechci to nějak moc rozepisovat, ale SÚ by nepřekonal Vaše právo stavět na základě dobré víry, což je relevantní argument pro případné odvolání, přezkum i obnovu řízení. Správní řád to řeší jednoznačně a v podstatě to nemůžete prohrát. Kdybyste potřeboval něco konkrétněji, napište mně na mail.)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?