Nový občanský zákoník, poradíte prosím?

Profilova fotka
Přítel vlastní pozemek na kterém chceme stavět rodinný dům. Finanční poradkyně nám řekla, že pokud je pozemek napsaný pouze na něj, stavba bude taktéž psaná pouze na něj. Má pravdu? Chceme mít stavbu psanou na nás na oba, bude to problém? Nebo co proto máme udělat?? Děkuji za radu!
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Ano..museli jsme rozšířit SJM..
Odpovědět
@anetal7 Podle nového občanského zákoníku - čí je pozemek, toho je i dům na něm. Musel by na tebe převést část pozemku, pak by ti patřila i část domu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mame to stejne jen obracene...pozemek muj...hypo i dum na polovic.... Museli jsme na katastr zapsat pro pritele pravo stavby ... Trochu byl problem s hypo ze nam ji skoro nikdo nechtel dat protoze pry pritel bude stavet na cizim a na to ze pry nepujci:-) ale nakonec to dopadlo dobre jen to byl beh na delsi trat:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Taky jsme to řešili.Nikde nám nechtěli kvůli tomu půjčit.Pozemek byl jenom můj a né manžele.Tudíž by byl dům i pozemek jenom můj.Museli jsme k notářce (pouze darováním půlky pozemku by nešlo) a rozšířili jsme SJM,stálo to asi 5000Kč i s novým zápisem do KN.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozšíření SJM a jeho pozemek do toho zarhnout. Po skonceni uveru to muzete vratit zpet - pozemek jeho , barak vas. Za rozsírení se platí, bude to asi dle notare, z vlasti zkusenosti 4300,-
Odpovědět
Profilova fotka
jj...taky to teď budem řešit...ale naštěstí až během čerpání hypo. Ale pozemek musí být v SJM.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Já jsem dostala pozemek jako dárek od babičky. Pak jsme se rozhodli s přítelem stavět a dům napsali na oba. Žádný problém nebyl pouze jsme musela dát povolení, že přítel může na pozemek. Takže pozemek je stále psaný na mě a dům na oba jen přítel má navíc povolený vstup na pozemek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@richt A bylo to tento rok nebo rok minýlý či později?
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa bylo to loni
Odpovědět
Profilova fotka
@richt Tak to byla ta výhoda :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa tak to netuším. Ono každý rok je něco jiného
Odpovědět
@richt Změna přišla s novym občanskym zákoníkem, který platí od 1.1.2014. Pokud proběhl zápis stavby ještě v minulém roce, tak můžou být odlišní vlastníci pozemku i stavby. Letos už ti ale nezapíší u stavby jinýho majitele než u pozemku. Zadej do Google "právo stavby", vyběhne ti dost článků
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Takže darováním třeba půlky pozemku to nezachráníme? SJM asi nepůjde když nejsme,, svoji" :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Musí to být jak jeho tak tvoje..dle banky ;-)
Odpovědět
Mám úplně stejnou situaci. Na podzim mi dědeček daroval pozemek. Pozemek je psaný jen na mě. Od ledna vyřizujeme s přítelem hypotéku. 2 dny před podpisem smlouvy nám hypoteční bankeř sdělil, že jen tak mimochodem je ještě nutné, abych část pozemku převedla na přítele, aby byl také spoluvlastníkem budoucího domku. Tak jsme museli nejdříve s přítelem vyjednat, jak to uděláme, aby ani jeden nebyl ošizen. Nakonec jsme se dohodli, že mu daruji 30% pozemku, bude tedy vlastnit i 30% budoucího domu. Takhle to vychází, když si spočítám hodnotu pozemku 3mil Kč, kterou vkládám já, plus hypotéka (4mil) napůl. Tedy že mě náleží 5mil a příteli 2mil, což odpovídá 70 a 30 %. Přítel s tímto souhlasil. Příští týden budeme konečně podepisovat smlouvu o hypo, toto jsme si tam nechali dopsat. A zároveň budeme podávat vklad vlastnického práva. Až bude vlastnictví převedeno, teprve poté podepíšeme s bankou zástavní smlouvu a dávat vklad zástavního práva na KÚ. Máme štěstí, že s přítelem spolu žijeme přes 2 roky ve společné domácnosti (doloženo nájemní smlouvou), takže přítel bude osvobozen od placení darovací daně (od letoška spadá pod daň z příjmů).
Odpovědět
Profilova fotka
@cape je to možné tohle mě už netrápí takže se v tom neorientuji. Všichni tu řešíte hypo a o tu mi nežádali takže možná i díky tomu nás to nepodkalo.
Odpovědět
@richt tak to můžem jen závidět :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Právě, že pokud nejste svoji, tak darování půlky pozemku vám to vyřeší. My jsme zařizovali s přítelem ted v únoru to samé, daroval mi půl pozemku, abychom dostali společně hypotéku na stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@magdina01 A co všechno jste museli zaplatit??
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 No, platili jsme pouze poplatek 1000 Kč za návrh na vklad do katastru + poplatky za ověření podpisů 60 Kč. Darovací smlouvu jsme si psali sami, nic jiného k tomu už nepotřebuješ.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud nejste manželé, tak darovat 1/2 pozemku, pak budete spoluvlastníky pozemku vč. budoucího domu. Ale vrátit to už nepůjde, jak tu někdo psal, protože stavba bude navždy součástí pozemku, nebude to samostatná nemovitost, jako to bylo ještě loni.
Odpovědět
Profilova fotka
a jakým způsobem lze doložit že spolu více jak 2 roky bydlíme když nemáme stejné trvalé bydliště?? Nějaké čestné prohlášení sousedů nebo jak jste to řešili?
Odpovědět
Profilova fotka
@anetal7 Pokud by to po vás někdo požadoval, tak by prý mělo snad stačit Vaše čestné prohlášení. Nebo třeba doložit ev.nájemní smlouvu pokud jste v podnájmu nebo že tuto adresu máte uvedenou jako korespondenční pro zasílání čehokoliv -výpis z banky apod. Ale mělo by snad stačit jen to Vaše čestné prohlášení, event.i třeba prohlášení souseda, že tam prostě opravdu bydlíte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?