Ochranné pásmo lesa - výjimka

Ahoj, dobrý den, rádi bychom koupili pozemek 123/49 a 123/48, ale celý leží v ochranném pásmu lesa (les má na délku 34m). Z levé části lesa již stojí dům na parcele 123/5, který má výjimku 22m, já bych také potřeboval výjimku minimálně 20m (červená čára), jinak na pozemek neumístím stavu (nikam a žádnou). V ÚZ jsou oba pozemky evidované jako stavební. Máte někdo zkušenost, zda mohu s tím stavem u souseda počítat? Na odboru ŽP mi bylo řečeno, že si nedovedou představit argumenty, proč by také neměli dát stejnou výjimku jako u souseda, ale že musím poslat projekt a žádost a až pak dají stanovisko (což je samozřejmě x mio za pozemek + projekt) a to je pro mě velký risk. Navíc potřebuji 20, nikoliv 22m. Doplním, že budu majitelem pozemku 128/5, polehčující okolnost. Předem díky za názory a zkušenosti. Viktor
Odpovědět
No, na tehdejší odvolávku bych určitě nespoléhal. Výjimka, je od slova vyjímečný a proto si dej pozor, jak to úřadu zdůvodníš. Nemusíš mít projekt, ale stačí územní studie, která prokáže, že budoucí umístění domu nebude mít negativní dopad na les a obráceně les na dům-nejčastěji se dokládá, že případné vzrostlé stromy s vým pádem nezasáhnou stavbu. Není zač.
Odpovědět
My momentalne resime naprosto totoznou situaci. Stojime pred koupi pozemku u lesu (resp. se jedna o posledni parcelu ve slepe ulici obce), ktery je v ÚP jako stavebni, jen s tim rozdilem, ze potrebujeme vyjimku na vzdalenost cca 10m od hranice lesu (les vlastni LČR). Mame stejne obavy, jako Vy, aby jsme nekoupili drahy pozemek a pozdeji pri zadosti o SP nezjistili, ze tam nic nepostavime a pozemek bude bezcenny. Cely pozemek nam spada do ochranneho pasma lesu, jelikoz se tvarem jedna spise o "nudli", kdy nejdelsi strana je prave u lesa. Prijezd k pozemku je na protejsi strane po obecni asfaltove komunikaci vzdalene od hranice lesa cca 45m. Pri prvni navsteve na odboru uzemniho planovani jsem se nejdrive ptal, zda vidi u pozemku nejake vady nebo veci na ktere si davat pozor. Bylo mi receno, ze vse vypada dobre, ochranna pasma IS do pozemku nezasahuji a ze v tom tedy nevidi problem. Na ochranne pasmo lesu nas ale pozdeji upozornil kamarad, pro jsem navstivil uzemni planovani opet a to s konkretni otazkou tykajici teto veci. Bylo nam receno, ze je nutne se obratit na obor zivotniho prostredi, ktere jako jedine muze schvalit vyjimku. Na ŽP jsem sel uz s vytisknutou katastralni mapou ve ktere jsem mel zakreslene planove umisteni domu (cca 9 metru od katastralni hranice lesu/ od samotnych stromu je to dal). Bylo mi receno, ze v tom nevidi problem, pokud budou souhlasit vlastnici lesa, coz jsou LČR. Na LČR nam bylo receno, ze ani oni s tim problem nemaji, pokud se jedna o stavebni pozemek. Pro jistotu jsme si nechali zaslat uzemne planovaci informaci a tam k nasemu prekvapeni neni temer zadna podminka a o lesu ani veta, tak nevim. Kazdopadne je to vse jen na dobre slovo a staci, ze se zmeni urednik a muze byt vse jinak. Nechteli jsme pozemek kupovat, kdyz to neni 100%, tak jsme se domluvili s panem urednikem z ŽP, ktery je opravdu moc ochotny, ze nam zasle jakysi prislib pro planovane umisteni domu. Samozrejme nemuze dat konkretni souhlasne stanovisko, pokud neni projekt, coz chteji bohuzel vsude. O tento "prislib" jdu v pondeli poprosit i na LČR. Musim uvest, ze do ted jsme meli naproste stesti na uredniky, kteri byli vzdy mili a snazili se pomoct, coz nam strasne pomaha i v tom administrativnim boji. Drzim Vam palce a kdyztak dejte jen, prosim, vedet, jak jste dopadli.
Odpovědět
Jeste jsem zapomnel zminit, ze na LČR nam pani urednice rekla, ze od roku 2018 udeluji vyjimky na zaklade podepsani prohlaseni o vzdani se vymahani skod zpusobenym napr. padem stromu apod... S timto navrhem jsem puvodne sel na LCR i ja sam, takze v tom nevidim problem.
Odpovědět
Máme koupený pozemek, který spadá do ochranného pásma lesa. Máme "les" (rozuměj 10m široký pás vzrostlých stromů) za pozemkem. Stavět budeme cca 30 m od hranice s lesem. Před koupí jsme byli zjišťovat informace na odboru životního prostředí města, které řeklo, že udělení výjimky nebude problém, jelikož je pozemek veden v zastavitelném území a ostatní sousedé v ulici již mají postaveno. V rámci vyjadřovaček pro ohlášku jsme však narazili. Vlastník lesa (Lesy ČR) vydal zamítavé stanovisko. Když jsme zjišťovali jaké máme možnosti, bylo nám řečeno, že se stavbou budou souhlasit, pokud sepíšeme Dohodu o vzdání se práva náhrady škody. Tato dohoda se bude následně zapisovat i na KN.
Odpovědět
Díky za zkušenosti. Máte to jednodušší o toho vlastníka lesa, tady je vlastníkem soukromník a ten se nechce hnout...že mi výjimku nedá (zatím jsem nenabízel peníze, to bude ta poslední možnost). I přes to na druhé straně lesa povolil OŽP 20m od lesa a majitelé domu se majitele lesa ani neptali, proto je teď ten majitel takovej zatvrzelej, protože ho "obešli"
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?