Orientace na sever nebo na jih. Co je vhodnější?

Zvažujeme koupi řadového domku (dvojdomku) a řešíme orientaci. Buď máme možnost mít zahradu, obývací místnost a 2 horní ložnice na JIH a vstup, 1 ložnice, koupelna a kuchyňské okénko na SEVER nebo pravý opak. Vidíme výhody i nevýhody v obou a nemůžeme se rozhodnout. Na jižní orientaci se bojíme vedra v letních dnech v obýváku a ložnicích a na severní orientaci se obáváme temnějších pokojů a naopak zimy v zimním období. Zajímali by mne osobní zkušenosti s takto orientovaným barákem.
Odpovědět
Profilova fotka
já mám raději teplo, takže bych určitě volila první variantu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych volila prvni variantu :)
Odpovědět
@eupha určitě na jih a raději dát venkovní žaluzie pro zastínění. Pokud to dáte na sever, tak tam bude méně světla. My jsem také váhali a teď jsme velice rádi za jih.
Odpovědět
Určitě jih. Přebytek slunce a tepla jde řešit stínidly. Není nic horšího, než klepat kosu v podvečer v obýváku. V domku u našich jsem měla okno v dětském na sever a už bych to tak nikdy nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
Při volbě sever-jih určitě ten jih. Obývák na jih je pěkný a v případě horka se dá spát v ložnici orientované na sever. V obýváku na sever by byla tma.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si zažila bydlení v obojím,miluju sluníčko,ale já osobně třeba raději východní,než jižní...i přes odstínění bylo v domě v létě na jih orientovaný obývák a kuchyň odpoledne na padnutí....naštěstí mám zkušenost jen pár měsíců,bylo to naše přechodné bydlení...díky našemu pozemku máme naopak současný dům přesně opačně a přiznávám,že jsem ze severu měla strach a mít tam asi jediná okna v obýváku,tak asi opravdu žádný hit...my máme ještě na západ a z toho je světla pak v obýváku až až...ložnici máme čistě jen na sever super celoročně...samozřejmě,co se týká topení,tak je to rozdíl,v místnostech na jih jsme do prosince vůbec netopili,na sever už museli zavlažit...zase přes léto je to přesně opačně,není takové vedro...samozřejmě,vše má své pro a proti...ale po osobní zkušenosti bych neměla s tímto problém...pouze asi v případě obýváku s jediným,malým oknem na sever,tak to pak určitě ne...
Odpovědět
Profilova fotka
Urcite jih. Vice svetla, slunicka, v zime mensi naklady na vytapeni a jak pise @hondrle zastineni nebo prehrivani vyresi venkovni rolety.
Odpovědět
@kulashaker1 @petrusm @hondrle @msmiska @alikc @thebe @gigi2 děkuji za názory. Je pravda, že těch letních horkých měsíců není tolik, navíc v baráku se dá udělat i trochu průvan.
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 Naprosto souhlasím.
Odpovědět
rozhodne jih, obyvaci pokoj na sever je dost nevhodne reseni... Slunce z jihu se da v lete odstinit bud venkovnimi zaluziemi, nebo idealne presahem nad okny, coz je princip ktery vyuziva ruznych uhlu slunce behem roku, treba tady je to hezky znazornene: http://www.greenlab.cz/cs/kucharka/di.... :)
Odpovědět
http://blog.zdravydom.sk/je-pozemok-s...
Odpovědět
@strangee clanek pracuje hlavne s ekonomickou strankou projektu a dodrzeni principu pasivnich domu. Ale slunce v interieru ma podle meho mnohem vetsi presah nez jen ekonomickou navratnost. Je to myslim i hodne o pocitu a takove zimni slunicko zahreje predevsi na dusi ;-) Kde slunce je, vzdy to jde nejak resit, odstinit apod. Kdyz ale neni, tak uz nejde udelat nic. Tim nechci rict ze nejde postavit skvely dum otevreny obytnym prostorem na sever. Urcite to jde zvladnout a aspon je to pro architekta o neco vetsi vyzva :) Ale uz je to narocnejsi uloha vyhovet pozadavkum klienta i pozemku, nez u nejakeho tradicneji orientovaneho.... takovy pristup ale u radoveho domu asi opravdu nejde ocekavat, proto je orientace na severni stranu, kdyz je mozno mit orientovany i opacne, dost nestastne rozhodnuti....
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?