Orientace pozemku spíše na sever - kam situovat dům?

Hezký den, uvažujeme o jednom pozemku (1200m2), kde je příjezd z východu a pozemek je situován spíše na sever, viz. foto příloha. Máte s tím někdo zkušenosti? Kam ideálně umístit stavbu (180m2). Respektive jak nejlépe dům situovat tak, aby zahrada/bazén a místnosti jako obývací pokoj byly spíše na jih. Nákres pozemku a jeho rozměry/umístění v příloze. Moc děkuji za rady. Pavel
Odpovědět
Profilova fotka
Neporadím ideální variantu ... to je tak na konzultaci s projektantem a ono hodně záleží na tom, co bude v okolí. Bez kontextu mě napadá, že bych to asi řešil samostatnou garáží hned u vjezdu a domem orientovaným na jihozápad (například tvar L). Nebo, pokud by se dalo stavět poblíž východní hranice pozemku, mohl by být pěkný podlouhlý bungalov typu stodola vedený podél této hranice a hlavníma místnostma orientovaný na západ. Ale vymyslel se dá spousta řešení. Viděl jsem krásný dům orientovaný na sever do kterého bylo světlo a teplo přiváděno z jižní strany pomocí světlíků umístěných v pultové střeše. Rozhodně bych se ale snažil vyhnout dlouhé příjezdové cestě na vašem pozemku. Tím byste si akorát zabili velkou část zahrady.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme dům a všechna velká okna orientovaná na sever, jih ani zadarmo, ale to je každého volba... Záleží jaký dům- patrový nebo bungalov? To ovlivní jak moc si zastíníte zbytek pozemku, jih není nezbytný pro stavbu domu, to je takový projektantský přežitek (ale vy se tam v létě uvaříte zaživa). Takhle laicky se nabízí nějaké podlouhlé řešení orientované buď na východ nebo na západ...anebo nějaké eLko.
Odpovědět
Orientovat velké prosklené plochy na jih není přežitek, naopak je to ideál .... orienrtovat je na sever je z nouze cnost :-) Mně dělali projekt na míru po analýze místa (mohl jsem ho teoreticky mít "otevřený" kamkoliv) a o ničem krom jihu se ani neuvažovalo. V létě je totiž slunce od jihu vysoko, tudíž stačí nějaké menší (myslím nepříliš hluboké - konkrétně já mám 1,5 m) předokenní stínění. Naopak zimě, kdy je jižní slunce níže a toto stínění už nefunguje a slunce jde dovnitř, tak to jsou velmi příjemné a ekonomicky výhodné tepelné zisky. Problém je dům "otvírat" na západ, kdy nízké, zapadající letní slunce těžko odstíníte Na severu žádné stínění není potřeba, ptz tam slunce nikdy nezasvítí :-)
Odpovědět
@pavemortos Jinak na tento pozemek bych dal L-ko,, s rohem/zlomem v SZ rohu a maximállě možně ho přirazit k severnímu a západnímu plotu .. tj dům otevřít (větší okna) na jih a východ. Na západ a sever spíše okna menší/standardní. Garáž nebo stání na jižním okraji stavby, nedaleko vjezdu na pozemek ... sice asi ta stavba nebude tak dlouhá (v severojižním směru), tkže se bude do garáže jezdít uhlopříčkou, cestou, která bude mít cca 15-18 metrů, což je ještě OK. Samostatnou garáž hned u vjezdu bych nedělal - samostatná budova je dobrá jako dílna, sauna, garáž pro sezonní auto ... garáž pro každodenní použíti má kouzlo, pokud od ní/ k ní přejdete suchou nohou ... Je úsměvné, když lidé vyndávaj plechovou, spotřební věc ze suché, teplé garáže a po cestě k ní zmoknou, případně se natáhnou na náledí ... anebo tahají tašky s nákupy na vzdálenost jak u obchoďáku :-)
Odpovědět
@mp77 Svatá pravda, máme dvě veliká fr. okna na jih, přesah střechy je spočítán tak, že tam slunce v létě, když je vysoko, vůbec nesvítí, za to v zimě je to paráda - místnosti to krásně vyhřeje. Za mě jsou z důvodu přehřívání interiéru v létě daleko horší okna na západ, tam svítí, dokud slunce nezapadne a je třeba řešit stínění.
Odpovědět
Moc děkuju všem za rady :) uvidíme co vymyslí projektant. Kdyby někoho ještě něco napadlo (nějaké tipy) klidně posílejte dále. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 zimní tepelné zisky, které akorát přehřívají interiér, velice dobře to znám, ne díky. Pro nás rozhodně ne znouzecnost ale výhra, analýzu stínů a slunce na pozemku jsme si taky dělali, slunce máme na většině pozemku po celý den (v domě ho jednoduše nechceme, preferujeme rovnoměrné rozptýlené světlo), šlo mi jen o to přispět do diskuze s jiným názorem než jaký má většina, protože mám sever ozkoušený mnoha a mnoha lety a není třeba ho odsuzovat...hezký den přeji
Odpovědět
Jih a jihozápad byl dobrý tak před 20 lety. V dnešních vedrech je to doslova očistec.
Odpovědět
@mp77 nevím kde bydlíte, ale musím se po zkušenostech z posledních let přidat k těm, co nepodporují jih. Sever taky není ideál, ale jih je vyloženě peklo. Vámi zmiňovaný přesah vůbec nic neřeší, všichni sousedi se terasami na jih a jihozápad mají po většinu léta zatažené rolety přes den a kdo mohl, tak už si dávno nainstaloval klimatizaci, protože to se opravdu nedá.
Odpovědět
@mp77 Jih bych nikdy nechtěl. V zimě se stejně topí a nevidím v tom nějak velkou úsporu. Naopak v létě, je to k nevydržení. Slunce do velikých oken, to je na klimačku a problém uchladit. Terasa za obyvákem na kterou vám neustále pere slunce. Naopak terasa na sever je super, protože je tam stín domu kvůli slunci celý den a můžete tam i poobědvat ;-) Mám osobní zkušenosti z obou případů. Nejhorší ale asi bude ten západ. Tento ppzemek je super (záleží co je v okolí), dole u příjezdu garáž a nad tím pekněj bungalov a protože máte nízkou střechu, vejde se tam krásně i bazén na slunce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?