Oslovování majitelů pozemků na přímo dopisem - "drzost" nebo běžná praxe?

Hezký den všem, hledáme vhodný stavební pozemek a všechny veřejně dostupné nabídky jsme již prolustrovali (všechny realitní weby, inzerce, nabídky realitek apod.), bez úspěchu. Nyní nás napadlo vyhlídnout si vhodný pozemek, pomocí katastru zjistit majitele + adresu a oslovit ho na přímo dopisem. Je to běžná praxe a nebo je to už "drzost"? Jde nám o to, aby to majitelé nebrali jako zásah do jejich soukromí. Na druhou stranu nevíme jak jinak je oslovit. Když jsme odepisovali obce, zda nemají nějaké obecní stavební pozemky, tak nám tuto "cestu" (oslovení soukromých vlastníků) sami doporučovali. Máte s tím někdo zkušenosti? Je nám jasné, že naprostá většina dopisů skončí bez reakce, ale přeci jen by se mohl nějaký majitel (ochotný prodat) najít. Díky za info :-)
Odpovědět
1
2
@charvat1976 myslím, že pro takový způsob hledání je to asi to nejlepší řešení. Sám jsem již dvakrát takový dopis dostal a na oba jsem odpověděl.
Odpovědět
@charvat1976 Mám podobnou opačnou zkušenost. Na pozemek i na dům. Občas se ve schránce objeví vhozený lístek s kontaktem - takové ignoruju. Dopis přijde spíše výjimečně. A pak záleží na tom, jak je napsaný. Pokud je slušný, odpověď, byť zápornou, si zaslouží a nikoho to neurazí.
Odpovědět
@charvat1976 pokud pošlete dopis a je napsaný slušnou formou nemyslím si, že by to byla drzost. Do dopisu bych uvedl, že jsem soukromá osoba (ne rk) telefon i adresu, ať si každý určí, jaká forma odpovědi je pro nej lepší..
Odpovědět
Já přes dopis koupil pozemek, nicméně tady jsem ale předem věděl, že majitel chce prodat. Jinak mě chodí co chvíli dopisy, že někdo odkoupí moje pole, není na tom nic zvláštního, to o čem uvažujete je běžnou praxí.
Odpovědět
Asi bych přiložila do dopisu ještě ofrankovanou předepsanou obálku na odpověď... tak by se zvýšila šance
Odpovědět
Také jsme takto sháněli pozemek. Jak je uvedeno výše - pokud je dopis psaný slušnou formou, určitě nejde o drzost. Jen dopředu upozorním, že odpovědí zpět přijde minimum (nebo aspoň u nás to tak bylo :-D )
Odpovědět
@charvat1976 Než jsme začali stavět, tak jsme pár takových dopisů dostali....až na jeden jsme odpověděli.
Odpovědět
Letáky od RK ve schránce jdou rovnou do papíru, ale na slušně napsaný dopis bych neměla problém odpovědět. Myslím, že v dnešní době bych do kontaktů pro odpověď uvedla hlavně mail - je to pro lidi nejmíň osobní, časově nejmíň náročné a odpoví i záporně...Asi bych neodpovídala písemnou formou, ale mail nebo SMS bych poslala...
Odpovědět
Také jsem takto koupila pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
Zkusit se má všechno, ale efektivita je velmi nízká. Odpovědí málo a lidí ochotných prodat za normální cenu ještě méně.
Odpovědět
Já jsem taky už v zoufalství obepisovala majitele vyhlédnutých pozemků a domů (u kterých jsem věděla, že jsou prázdné) v naší vysněné a známé lokalitě. Návratnost odpovědí teda byla dá se říci mizivá (z těch 15-20 dopisů jsem měla asi tři odezvy). Dvě zamítavé, jedna nadějná, ale nakonec to nedopadlo (tři majitelé a nemohli se domluvit, dva by prodali a třetí nechtěl). Formulovala jsem to tak, že jsem napsala svoje kontaktní údaje (adresa, e-mail, mobil - prostě co nejvíc, aby si mohli vybrat), krátce se představila a objasnila svůj záměr (jsme mladá rodina, rádi bychom bydleli ve vaší lokalitě, neprodali byste atd. atd.), o jaké parcelní číslo se jedná atd. Velmi slušně, lidsky, ale nevtíravě. Dopisy psané na počítači, ale s vlastnoručním podpisem a obálku jsem taky vypisovala ručně. Jak říkám, moc lidí se neozvalo, ale vždycky jsem s nimi komunikovala telefonicky. Je to asi pro lidi nejjednodušší. Dokonce jsem dostala pochvalu, že jsem ten dopis formulovala moc hezky. Na vesnici jsme se ale setkávali hodně s tím, že pozemek nechávají pro svoje děti, neteře, vnoučata, sedláci se pozemků nezbavují už z principu. Jeden pán si nechával pozemek pro strýčka příhodu (teď pracuje s manželkou v zahraničí a až se vrátí, budou stavět atd.). Nakonec se nám podařilo v této lokalitě sehnat starý dům k rekonstrukci, ale nebylo to ani dopisem, ani na inzerát, přes realitku, ale ze známosti. Dozvěděli jsme se, že pán zemřel a jeho paní tam nechce zůstat, že půjde k dceři, tak hledala kupce. Mamčin manžel byl u ní opravovat elektrickou zásuvku nebo co, tak se dali do řeči. Říkal, že barák pěkný, starý, ale zachovalý. Takže prostě náhoda. Už jsme ani nedoufali, přestali to řešit a najednou nám to spadlo do klína.
Odpovědět
Určitě to zkuste, šance nejsou velké, ale když to vyjde, stojí to za tu námahu. My takto koupili. A paní mi řekla, že čekala, až ji někdo bude kontaktovat, prodat chtěla, jen nikde neinzerovala.
Odpovědět
Článek se načítá
Pozemek hledáme druhým rokem. Postup byl podobný jako asi u většiny z Vás. Sjíždíme realitky, inzeráty, portál bezrealitky, obepisovali jsme obce, vylepili trhací inzeráty v okolí... Momentálně máme rozeslané dopisy a doufáme v nějakou pozitivní odpověď (zatím máme jednu pozitivní, jednu negativní a jeden telefonát ze série wtf viz dále.) Dopisy byly formulovány velmi slušně, ve smyslu: Dobrý den, chceme se usadit v našem rodném kraji, sháníme pozemek vhodný k výstavbě rodinného domu. Pokud byste zvažovali prodej pracely č. bla bla, ozvěte se prosím na tel. bla nebo email bla. Děkujeme za Váš čas věnovaný tomuto dopisu a krásný den. Podepsáni oba. Obálka nadepsaná ručně, ofrankovaná.... nooo a včera manželovi volala rozzuřená ženská, že co si to dovolujeme a odkud máme na ní kontakt!! Jak víme, že vlastní tu parcelu??? Že na žádné podvody nenaletí, že pozemek vlastní už sedmdesát let a nikdo o něj nikdy neprojevil zájem, že si ho nenechá vzít. No a že půjde na policii a všechno si o nás zjistí. Manžel je naštěstí kliďas, vysvětlil paní, že údaje na katastru jsou veřejně dostupné a pokud nemá zájem prodat, vůbec se nemusela ozývat. Že jsme mladí manželé a jen jsme se slušně zeptali. Načež si paní furt mlela svou a prostě půjde na katastr a na policii a na stavební úřad a všude, že si na nás všechno zjistí :) tak bych docela chtěla vidět až se jí tam úředníci a policisté vysmějí, třeba se pak chytí za nos. Byla rozhozená z toho, že někdo ví jakou parcelu vlastní! Neví už ale to, že na fotkách na seznam mapách je zvěčněná přímo u pozemku se svými dvěma psy a autem.... Čekala jsem od vlastníků pozemku aspoň základní gramotnost, tohle bylo přes čáru. To jen pro pobavení, že i takové reakce se vyskytují.
Odpovědět
@sherii No, jako rozumět se dá samozřejmě oběma stranám příběhu.
Odpovědět
@sherii Jestli pani vlastni pozemek uz pres 70 let, je uz vysokeho veku a o verejne pristupne databazi vlastniku pozemku vubec nema tuseni. V tom ji chapu, ze ji to zaskocilo. Horsi je, az ji i na te policii nebo na urade budou vysvetlovat to same, co manzel a pani asi uplne ztrati iluze :(
Odpovědět
@skunkos @puhelin Opravuji, paní říkala, že rodina vlastní pozemek již 70 let. Ano, dá se rozumět oběma stranám příběhu, nepatřičné mi však přijde její jednání. Jsme mladí, vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří mají dobrou práci a jen hledají své místo pod sluncem, neofenzivně jen se ptáme. Napsali jsme dopis v nejvyšší slušnosti a opravdu nemáme zapotřebí takovéto jednání jak s kusem hadru. Prostě na slušnou otázku má být slušná odpověď. Ale to bychom žili v ideálním světě, že jo. Hulváti jsou všude. Takové ustrašené řvouny prostě bytostně nesnáším. Kdybychom měli postranní úmysly, chtěli někoho o něco připravit nebo někoho podvést, neřeknu. Dále myslím, že věk neznalost paní neomlouvá obzvláště v tak zásadní věci jako je vlastnictví půdy.
Odpovědět
@sherii Ja se nezastavam toho jejiho hrubeho jednani. Ale spousta lidi (obzvlaste starsich) opravdu netusi, ze na internetu je verejne k videni, kdo ktery dum nebo pozemek vlastni. V dobe, kdy se databaze zverejnila, to me rodice taky dost nastvalo, pripadali si zranitelnejsi, protoze driv byl opravdu kazdy zvykly, ze ma alespon nejake soukromi a nechapou, ze dnes nekdo dobrovolne sdili svuj zivot na verejnosti (socialni site). Ze jste vysokoskolsky vzdelani lide nehraje roli.
Odpovědět
@puhelin Přesně tak. Já taky samozřejmě, když jsem hledal informace o místě, kde kupujeme dům, tak jsem využil všechno veřejně dostupné. Dá se s trochou času a snahy a štěstí najít FB profily budoucích sousedů, při prolistování územního plánu a úřední desky zjistíte, kdo v obci často správně napadá změny v ÚP atp atp.
Odpovědět
Určitě pište, za to nic nedáte (kromě známky:-)). Já jsem taky napsala 3 dopisy, sice z toho nic nebylo (z různých důvodů), ale odpovědi jsem dostala na všechny. Každopádně uveďte co nejvíce kontaktů na sebe (adresu, maily, telefony), ručně se opravdu nikomu nebude chtít odepisovat, ale na krátký e-mail si čas najde. Taky jsme do dopisu uvedli, že prosíme i o zamítavou odpověď (abychom věděli, na čem jsme). Ať je ten dopis osobní (něco na sebe prozraďte, ať se oslovený člověk necítí, že mu vpadáte do soukromí) a taky uveďte nějaké podrobnosti o pozemku, ať je jasné, že jste se na něj už byli podívat. Dneska lidi na vesnici dostávají každý měsíc dopisy s nabídkou odkoupení pozemků od podvodných firem (ne, že by se jednalo vyloženě o podvod, ale jsou to překupnické firmy, které v dopise tvrdí, že jsou místní a budou na pozemku hospodařit, ale obratem ruky ho prodají Agrofertu apod.), takže se není co divit, že kolikrát ty dopisy letí rovnou do koše. Hodně štěstí.
Odpovědět
@noemi77 Takhle naletěla babička. Zareagovala na dopis, kde jakási zemědělská firma měla zájem o její pozemky (vinice). Prodala to za cenu pod za BPEJ. Nikomu v rodině to neřekla kvůli pár tisícům korun, protože by jí rodina přemlouvala. Taky že jo. Ve skutečnosti tam firma buduje rezidence pro milionáře.
Odpovědět
my jsme oslovili asi 4-5 majitelů, jednoho jsme uháněli i přes podnájemníka v jeho bytě, vše velmi slušně. Jedna paní ale také dopis pochopila proč si jako myslíme že nám má pozemek prodat... Naštěstí jsme již pozemek koupili, mimochodem na tento jsme se ptali teď již našich sousedů jestli není na prodej a bylo nám řečeno že ne, že sami měli zájem :-D Když už jsme u té gramotnosti, tak už nám přišel dopis že koupí náš dům (dům nemáme, stojí tam chata) :-D a navíc na katastru je vidět, že je zástavní právo a byl převod letos a to si myslím, že i uplnýho blba trkne, že to nemá cenu oslovovat nového majitele :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Nám taky už dvakrát přišla nabídka na odkup našeho pozemku (na kterém teď stavíme dům) za cenu orné půdy. No neprodej to.
Odpovědět
@sherii tak to je docela masakr... To ta paní může být ještě ráda, že žije v ČR. Třeba na Slovensku stačí (do veřejně přístupné online databáze) zadat pouze jméno a vyjede Vám online co vše konkrétně dotyčný vlastní. To už je docela hustý. Každopádně paní asi nemá šajn, že něco jako katastr vůbec existuje a na TV Nova denně slyší ve správách jak okrádají seniory tak je prostě paranoidní no, to lze chápat. Každopádně být takto nepříjemný, nenechat si to vysvětlit a hnát to na policii to už je docela extrém.
Odpovědět
@sherii my jsme takto napřímo poptali pozemek a poštěstilo se a prodali nám jej. Jak jsme později zjistili, o tento pozemek projevovali zájem i jiní, ale naše nabídka přišla v dobré době. Ale přijde mi Vaše poznámka o tom, že vy jste vysokoškolsky vzdělaní lidé jako známka nabubřelosti ne slušnosti :)
Odpovědět
Klidne bych napsal, znam pripady, kdy prave takto sehnali pozemek. Kdyz si tam budete stavet pouze soukrome bydleni, nepujde o nic neslusneho. Preji hodne stesti s hledanim.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
My také takto obepisovali majitele. Ručně psaná obálka i dopis uvnitř. A z cca 15 dopisů ani jedna odpověď. Ale jednalo se o vesnici 2 zastávky příměstského busu za Prahou, takže jsou majitelé asi takovou poštou zahlcení
Odpovědět
My bydlime v oblasti, kde je to blizko do jedne z nejvetsich montoven v CR, nejnizsi nezamestnanost. Stale dostavame nabidky na odkup vseho mozneho. Nereaguju na to, casto se za tim skryva realitka nebo spekulant, ktery potrebuje ubytovnu.
Odpovědět
Třeba v Olomouci je naprosto běžné, že cca jednou za měsíc mi do schránky přistane papír, že "hledám byt ke koupi....". Je vidět, že poptávka hrubě převyšuje nabídku, a to napříč téměř celou ČR, snad až na určité regiony.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda přesně tak, chodí i nabídky s cenou, za kterou by náš pozemek odkoupili. Nabízené ceny se pohybují ve výši 0,6 - 2% ceny, která je v této lokalitě běžná. Upřímně, takové nabídky mě uráží. Faktem ale je, že nás neoslovují lidi se zájmem stavět rodinný dům, ale s jinými zájmy. Možná bych také reagovala jinak, kdyby prodej našeho pozemku přicházel do úvahy (nepřichází !!!)
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme již propadali beznaději. Přes portály realitek nic co by přicházelo v úvahu, jedině barabizny za nehorázné peníze. Tak jsem začala projíždět katastr, vypisovala si majitele pozemků a hledala kontakty přes google.. Někde jsme byli osobně, ale většinou jsem telefonovala. A zadařilo se. Myslím, že člověk v této době musí mít tah na branku, nečekat, že něco spadne do klína. Realitky to stejně předhodí vždycky "svým lidem" .. Ale vzít telefon nebo se sbalit a jít za tím člověkem, slušně se zeptat, dát mu na sebe kontakt, kdyby si to třeba rozmyslel. Toť můj názor :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?