Poraďte s umístěním příjezdové cesty na pozemek

Profilova fotka
Prosím o radu, jak umístit příjezdovou cestu s přístřeškem na parkování na pozemku. Příjezd je ze západu, víme, že to není ideál, jelikož tím směrem plánujeme i terasu. :-( komunikace je jen pro nás a souseda, velký provoz zde nebude. Na druhém obrázku je návrh od projektanta, ale moc se nám nelíbí. Levý roh je ochranné pásmo. Původní plán byl oddělit souseda (severní strana) právě parkovacím stáním (pravý roh)a pak by následoval dřevník (cca 2,5 x 10m). Umístění cca 0,5 m od hranice pozemku (udělení vyjímky snad nebude probl., soused je ok). na návrhu se mi nelíbí ta terasa rovnou u příjezdovky. Na příjezdovku musí vjet i nákladák (např složení dřeva apod) ale 5m v plánu , mi přijde hodně, zmenšila bych to. co myslíte ? Terasu plánujeme ze západu, možná do L jihozapad. dům jsme chtěli co nejvíc k severní hranici pozemku, ať zbyde nějaká zahrada z jihu) pozemek je cca 29 x 43m. Budu ráda za vaše přípomínky a rady. předem díky
Odpovědět
Podle mě je trochu nešťastné to řešit takhle bez ohledu na umístění a dispozici domu. Nikdo neví proč to celé nelze posunout? Dům už stojí, je tam svah atd.? Takže ti v tomhle neporadím. Co se týče šířky příjezdové cesty, stačila by cesta i o něco užší, ale počítej s tím, že pokud chcete se vytáčet k tomu parkovacímu stání, tak to být užší nemůže. Doporučuju vykolíkovat plochu kdekoliv na parkovišti, zkusit si tam autem zajet, uvidíte kolik vám zbývá prostoru na obejití auta a pod. Je to zajímavé, ale osobní auta se za posledních 30 let hrozně zvětšila. Dnes mají větší auta např. superb combi II šířku 202 cm a délku 466cm. Nový připravovaný superb combi III bude ještě delší, délka 485 cm. Škoda favorit měl délku 381,5 cm. Takže pouvažujte jakými auty budete vjezd využívat, vyzkoušejte si to v reálu a pak se svojí úvahou oslovte projektanta.
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 právě proto sem přiložila i návrh s domem. jinak se vším se dá ještě hýbat, řešíme teď projekt domu, a k tomu logicky tedy i příjezd. svah tam není, celkem rovina..cesta se dá tedy posunout, jen přesně nevíme kam.. :-) proto se ptám tady, jestli neřešil někdo podobný problem.. jinak díky za technický přehled jednotl. délek ;-) máme jedno krátké auto (nákup. taška) a druhé cca 4,6m délky..
Odpovědět
Já měl na mysli dispoziční výkres (půdorys domu). Já třeba preferuju, aby od auta to bylo co nejkratší cesta ke vchodu. Bude pršet nebo něco nosit z auta do auta. Není nad to, když budu moci otevřít veře a kousek od hlavních dveří to budu moci nanosit. Zároveň nevím kde jsou světové strany, ale nevěřím, že by jste si terasu udělali na sever. Pokud je jih od vrat, tak bych ten dům natočil o 90 stupňů, aby příjezdová cesta k domu byl přímá, terasa bych udělal rohovou nebo vedle vchodu. Garážové stání bych nechal tam co je. Ale jak říkám já neznám tu dispozici domu ani ten pozemek z hlediska světových stran.
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 jak píšu na začátku - příjezd, garáž je ze západu, jih vlevo od domu, sever vpravo od domu. levý vrchní roh domu obývák, pravý vrchní roh domu kuchyn. z jižní strany obýváku bude franc. okno a ze západ.strany domu (mezi obývákem a kuchyní taky vchod na terasu.
Odpovědět
@kate2485 Přehlédl jsem. Já bych to řešil tak že bych vchod udělal ze západu a terasu vedle, což není nic proti ničemu. To ale asi nepůjde z hlediska dispozice domu. Při návrhu domu se postupuje tak, že si nejdříve člověk řekne co kde chce mít z hlediska vazeb na okolí. Až po té se navrhuje samotný dům, kde se to následně přizpůsobí. V případě katalogových domů je v tomto smůla. Je mi jasné že jsem ti nepomohl, ale to je pro ostatní.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?