Potíže s přístupem na pozemek

Ahoj všem, vlastníme pozemek, dle územního plánu, vyjádření z odd. územního plánovaní je možné na něm postavit dům. Přístup je dle stavebního úřadu určen z pozemku vlastněného soukromým subjektem, v územním plánu však vymezen jako veřejné prostranství, a určen k plánované stavbě komunikace. Jde o cestu, která vždy cestou byla, ale soukromou. Nicméně v momentě, kdy jsme pozemek dali k prodeji, tak vlastník cesty průjezd znemožnil. Nehledě na vyjádření z úřadu, zkrátka je to jejich, tudíž si se svojí cestou mohou nakládat dle své vůle. Domluva a břemeno není možné, nechtějí. Příjezd k našemu pozemku vede ještě jinou cestou, ale je tam problém, že není přímá, přesto použitelná je. Samozřejmě jsme za těchto okolností pozemek z prodeje stáhli, dokud se nevyřeší cesta. Jde mi o to, když je soukromý pomezek vymezen pro plánovanou výstavbu komunikace, v UP je veden jako veřejné prostranství, ale v katastru nic o tom, tam je to orná půda bez omezení vlastnického práva. Máme vůbec my, za těchto okolností, nějaké právo cestu využívat? Dále, v roce 2016 se změnil územní plán, celá lokalita, kde je i náš pozemek je změnena na lokalitu určenou ke zástavbě, dle místních drbů (na které se fakt nespoléhám), tam plánují i inženýrské sítě a fakt je, že se změny dějou, minimálně obec tam vytváří cestu, která však není naprosto přímá k nám. Každopádně konkrétní text z UP: "Územní studie budou zpracovány, projednány, schváleny pořizovatelem a data o nich vložena do evidence územně plánovací činnosti nejpozději před zahájením využívání dotčených lokalit." Moc díky za každou radu. Krásný den, Z.
Odpovědět
Právo přístupu na svůj pozemek přes sousední pozemek máte (i bez věcného břemene, smlouvy apod.), pokud je splněno následující: 1) ta cesta přes sousedův pozemek je tam dlouhodobě a používá se pro přístup k Vašemu / dalším pozemkům a majitelé proti tomu dříve nic neměli a zároveň 2) pokud ta druhá, alternativní cesta, o které se zmiňujete, nemůže být považována za srovnatelnou variantu (povrchem, délkou, přístupností...) Předpokládám, že ta druhá, alternativní cesta je v majetku města / obce - kdyby ne, stačí splnit podmínku 1.
Odpovědět
@renatka_k Děkuji Vám velice za odpověď. Ta první varianta splňuje podmínky, problém začal v momentě, kdy tam začala jezdit "realitka" na prohlídky a momentálně je k nám protažen el. ohradník po celé délce našeho pozemku, aby se tudy už nedalo, bude to tak platit i v případě, že pozemek změní vlastníka? Protože pozemek chceme prodat. Je možné v krajním případě argumentovat vyjádřením ze stavebního úřadu a změnami v UP tak, aby odtranili elektrický ohradník? Druhá, alternativní cesta vznikla výkupem dotčených pozemků, je tedy po celé délce majetkem obce, ovšem úplně u nás jsou ještě dva pozemky, viz fotka. My jsme 2487/10, zdali je to k přečtení. Pozemky v pruhu, v zastavěné části, my jsme jen chata a bazén, hned z kraje. Vedou k nám dvě cesty, tedy varianta jedna - kdy splnujeme podmínky a varianta dvě, kdy u dvou pozemků až úplně u nás je v katastru psáno - změna číslování parcel. Tedy alternativní cesta (mezi pastvinami vedená) není úplně přímo dle katastru, ale fyzicky ano. Soused nad námi to má taky tak, ulice Nad Hamry k nim není přímo dle katastru, ovšem fyzicky ano, vloni jim tuto ulici zapsali do OP, což je novinka. Zároveň je však matoucí, že v té době SU nám "přiřadil" cestu první (2487/20, pokud to přečtete na fotce). Což jsem si na SU vyžádala právě kvůli prodeji. Nicméně ústně se již po špatných zkušenostech neptám. Jde mi o to, až to někdo koupí pak "nesplakal nad výdělkem". Takže nevím, co jak dál řešit, koho se ptát? Moc Vám děkuji za čas, mějte se hezky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?