Povinná územní studie, ano nebo ne?

Profilova fotka
Zdravím všechny stavebníky 🙂 Plánujeme stavbu rodinného domu. Pro ni jsme chtěli využít pozemek rodiny. Ten je na konci obce, už cca 8 let existuje územní plán, který značí, že pozemky jsou vhodné pro stavbu RD. Podmínkou (jak jinak) bylo vypracování územní studie do 31.12.2020, která bude pro celek 3 pozemků, které do plochy vhodné pro stavbu spadají. Nyní město (protože nestihlo termín 31.12.2020) začalo připravovat změnu územního plánu, která termín na územní studii o 4 roky prodlouží, ale zatím není schválena a bůh ví, kdy bude. Se všemi majiteli ostatních pozemků (my jsme 3112, oni jsou 3116, 3109) jsme se dohodli na společném postupu, společném budování sítí, rozparcelování, budování komunikace atd. Městu jsme oznámili, že panuje shoda a chceme co nejdříve začít vše sunout dopředu. Radě města jsme to na schůzce oznámili v září 2020 a od té doby je v podstatě ticho po pěšině. Starosta tvrdí, že začali připravovat územní studii, ale každý týden tvrdí, že bude první nástřel k náhledu týden další...upřímně už nás nebaví neustále čekání. Má otázka zní, zda chápu správně, že pokud starý územní plán podmiňující studii skončil k 31.12.2020 a nový se ještě neschválil ( a nejspíše ještě např. rok potrvá, než se tak stane) , můžeme začít přípravu bez nutné studie a zkrátka začít řešit stavbu, rozparcelování, sítě bez města, které se buď k ničemu nemá nebo čeká na úplatek. Případně můžete poradit nějaké páky na město, protože už nás nebaví 7 měsíců uhánět starostu a radu aby nám alespoň řekli reálný termín nebo aktuální stav. Foto. č 1 - náhled pozemku a zastavitelné oblasti, Foto č. 2 - neschválená změna územního plánu kde je nesplněný termín nahrazen datem 4 roky
Odpovědět
Profilova fotka
PS.: Ve výsledku zde vznikne cca 15 stavebních parcel, takže jde o poměrně velký projekt a město by mělo na jeho realizaci samo tlačit.
Odpovědět
@martin_saidl Že by město mělo tlačit 🤔 ....z principu ano (udržení/rozšíření/obyvatelstva), ale reálně mnohdy vůbec (soukromé pozemky bez vazby na radnici 😉 V každý čas musí "něco" platit. Když je město nečinné, tak se domluvte a nechejte si zpracovat ÚS sami (100tis.+2měsíce)+projednání, registrace a zapracování do ÚP (třeba 6-10mesíců).
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc tak to úplně nefunguje, územní studii musí vždy zadávat město, my můžeme max podat podnět, což jsme udělali...dokonce jsme několikrát zdůrazňovali, že není problém s podílem na nákladech. Přece jen majitelé jsou 3, takže i kdyby šlo o Půl milionu, není to tak hrozné.
Odpovědět
@martin_saidl Územní studií si může nechat zpracovat třeba Franta Voprsalek....Jde o to jak k ní bude prohlizet město. Respektive musí dát vědět postoj se zdůvodnění. Z. o obcích.
Odpovědět
@martin_saidl Pokud není schválený novy uzení plán, platí ten starý. Byla-li v něm podmínka zpracování územní studie, tak tato musí být zpracována do 5 let od účinnosti územního plánu. Pokud se nestihne, tato podmínka padá a území lze řešit bez ús. Není to váš případ? Ze kdy je ten stávající úp?
Odpovědět
Jo už to vidím, 8let.. Tak to je přesně ten případ, kdy územní studie není třeba..
Odpovědět
@japona A z čeho to vyplývá? Jak jste na to přišla?
Odpovědět
@jozkakomosny Vyplývá to z kombinace stavebního zákona, vyhlášky o územně plánovací dokumentaci, metodického pokynu mmr atd, viz. google: lhůta pořízení územní studie
Odpovědět
Ale ve stavebním zákonu ani ve vyhlášce nic takového není.
Odpovědět
Ale je. Ve vyhlášce je o přiměřené lhůtě pořízení studie.. A rozsudek nejvyššího soudu řeší, co je to přiměřeně. I v úvodním příspěvku je údaj o tom, do kdy je nutno studií pořídit dle úp.
Odpovědět
@japona Těch 8 let se vztahuje na případy, kdy byla územní studie již pořízena, a to pouze do roku 2006. A ten metodický pokyn z r. 2010 je již neplatný. Zkuste si prostudovat toto: https://www.uur.cz/1000-otazek/?actio...
Odpovědět
@jozkakomosny Ano, to je jeden z nejlepších zdrojů. Běžně ho na úřadech územního plánování i na stavebních úřadech používají.
Odpovědět
Článek se načítá
@jozkakomosny tak si přečtěte bod 12 odkazů, co jste poslal🙂. 12. V současně platném územním plánu je pro určité území stanovena podmínka pořízení územní studie bez stanovení konkrétní lhůty. Jak dlouho může být takovéto území podmínkou pořízení územní studie blokováno? Novela stavebního zákona účinná od 1. 1. 2013 (zákon č. 350/2012 Sb.) stanovila povinnost v případě podmínění rozhodování o změnách v území územní studií stanovit v územním plánu rovněž podmínky pro její pořízení a přiměřenou lhůtu pro vložení dat o ní do evidence územně plánovací činnosti (§ 43 odst. 2 SZ). Marným uplynutím této stanovené lhůty omezení změn v území zaniká.
Odpovědět
@japona Však to je v pořádku, to je přece splněno. Ale oporu pro těch Vašich 5 a 8 let tam pořád nevidím.
Odpovědět
Marným uplynutím této stanovené lhůty omezení změn v území zaniká. Aneb není-li pořízena do 5let, není požadována, tj. lze řešit území bez pořízení ús. Lhůta vychází z rozhodnutí NS. Věřte nebo ne, ale mám osobni zkušenost, že to tak je.
Odpovědět
A co teda poradíte stavebníkovi? ÚP je pořád platný a účinný, podmínka ÚS skončila před dvěma roky a žádných 5 ani 8 let se na ÚS nevztahuje (protože nebyla vůbec pořízena). Podle mě je třeba zajít na úřad územního plánování na konzultaci a postupovat podle jejich pokynů.
Odpovědět
@jozkakomosny UP je platný a není požadavek na US (ta zanikla). Postup by podle mě měl být následující: Domluvit se se sousedy na uspořádání lokality; nechat si navrhnout studii zástavby tak, aby splňovala zákonné požadavky; projednat ji na dotčených orgánech a správcich sítí
Odpovědět
@martin_saidl Udělejte to tak, jak píše @jozkakomosny. Rozhodující pro Vás musí být stanovisko orgánu (úřadu) územního plánování. Protože ve finále, když budete žádat o povolení stavby, se k Vaší žádosti bude vyjadřovat právě orgán územního plánování. Vydá tzv. závazné stanovisko a tímto závazným stanoviskem je pak vázán stavební úřad. A když to závazné stanovisko bude záporné, tak Vám stavební úřad stavbu nesmí povolit. Takže je úplně zbytečné tady mudrovat, jestli požadavek na pořízení ÚS zanikl nebo ne. A je zbytečné předem něco nechávat navrhovat a projednávat. Rozhodující je názor orgánu územního plánování, tím se řiďte.
Odpovědět
Profilova fotka
"Územní studii může pořizovat pouze orgán ÚP s příslušnou působností, tedy pořizovatel...." Takže ne, územní studii může na popud (i náš) zadat pouze město. Zítra s nimi máme schůzku tak dám vědět 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Tak Novinky: - změna územního plánu by měla být definitivně schválena během dubna - město už pověřilo architekta aby připravil nástřel, z kterého bude vycházet územní studie a tu nám odprezentovali. Za mě výsledek nevypadá špatně (oranžově je VN) a ochranné pásmo okolo, s tím počítáme. Náš pruh parcel je prostřední. Následovat by měly připomínky (architekt zakreslil krajní parcely sousedního pozemku k nám - navrhoval směnu, protože by to vypadalo lépe, ale se sousedem jsme se domluvili, že hranice zachováme a cesta povede napůl u nás a napůl u něj). Poté bude město zadávat studii, tak snad se dočkáme a bude během dubna zadaná. Jinak jen orientačně na kolik vás vycházelo tahání sítí (kanalizace, voda) a m2 cesty? Nějaká čísla máme v hlavě, ale určitě budu rád za více reálných zkušeností 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?