Pozemek 17 x 40 m, jak usadit dům?

Dobrý den, prosím o radu. Máme pozemek 17x40m mírně svažitý. Chtěli jsme původně přízemní dům, spousta známých nás od toho, že pozemek je příliš úzký. Na stavebním úřadě jsem také moc nepochodila :-( . Musíme tedy volit patrový dům. Vůbec si nedovedu představit, jak dům usadit zda na šířku pozemku, délku.?? Abych to co dole potřebuji, dobře rozmístila. Musí tam být veškeré zázemí + ložnice. Ve vrchním patře dva pokoje.. Budu rada za každý příspěvek, radu, připomínku, jak dům umístit. Nebo co tam vůbec postavit :-) :-) :-) Přidávám foto pozemku. Díky všem
Odpovědět
Mate nejakou ulicni caru, nebo muze byt dum dal od cesty? Meli byste dodrzet vzdalenost 7 m od toho domu vpravo a 2/3,5 m od htanice s polem vlevo (nevim, jak tam vlevo je/ neni planovana zastavba).
Odpovědět
Pozemek je úzký a není příliš velký, takže bych také na přízemní dům zapomněl, nicméně dost dobře si tam umím představit dům typu siesta a nebo doubravka bez garáže situované co nejblíže severu se zahradou na jih..
Odpovědět
Může být dál od cesty. Dům vpravo je postaven 3,5 m od našeho plotu to znamená, že také musíme dodržet dalších 3,5 m. Na druhé to samé. Jsou tam ještě dvě parcely k zástavbě. Uvažovala jsem o šíři domu kolem 10 m. Možná bychom mohli i blíže k hranici, ale zase to chce navržení domu na jedné straně bez oken. vyhláška ke stavebnímu zákonu..... .6) S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
Odpovědět
Máme podobný pozemek,půdorys zhruba 10 na 10,sedlovou střechu a ta ložnice se tam taky vešla,ale nedovedu si představit jednu stranu bez oken.Stavěli jsme od severu,abychom měli zahradu na jihu.
Odpovědět
@max15 Děkuji za příspěvek to já právě taky vůbec ne. Máte 10x10 a sedlovou střechu :-) .Tak to je super, právě tak nějak jsem o tom uvažovala. Chceme stavět také ze severu, vstup z op. na zahradu na jih a nejlépe okno kuchyňské na sever, tedy do ulice. Jen si trochu nedovedu představit sedlovou střechu na čtverci. Nemáte prosím nějakou fotku děkuji moc
Odpovědět
Profilova fotka
Nedovedete si to predstavit? U sousedu na stejne parcele stoji barak jak stodola! :D i orientace svetovych stran vypada dobre. Nevim co chcete resit.
Odpovědět
My mame 10 x 14 m, vyvysene prizemi jsme s nasima obyvaly ja a sestra asi do mych 14 let, pak jsme dostaly kazda velky pokoj v podkrovi. Takze presne jak vy to chcete. Dole loznice a pokojik po 12 m2, dalsi pokojik 10 m2, zadveri, koupelna, WC, spiz, kuchyn s jidelnou a velky obyvak. Technicka, pradelna a garaz v suterenu. V podkrovi ted mame vlastni svetly velky byt 4+kk, takze mista je opravdu dostatek a dum to bude velky a prostorny.
Odpovědět
omylem odeslano 2x
Odpovědět
Máme pozemek 18x 40 a v pohodě přízemní dům.Sice je to dlouhan, ale patrový jsme nechtěli. Myslím, ze takový pozemek co máte je v pohodě a kdyz si necháte poradit architektem, určitě něco vymysli.
Odpovědět
Máme pozemek cca 17 * 46 a naprosto v pohodě bungalow cca 10*10 metrů.
Odpovědět
@janess Děkuji všem...radila jsem se s projektantem a ten doporučuje patro :-( . Pozemek je trochu svažitý a soused vedle má velký patrový dům a kdo ví co se postaví z druhé strany.
Odpovědět
@ivajsek patro má sve výhody a nevýhody. Těžko říct jake máte okolí apod. Nas taky každý odrazoval. Pokud je to šikovný architekt , navrhne peknou stavbu i patrovou.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ivajsek Každý projektant by snad nejdříve měl zkusit vymyslet řešení, které vy preferujete tak, aby šlo na daném pozemku zrealizovat ne? Na nějaké konkrétní rady je tu málo informací, ale jestli jste měli představu přízemního domu ještě bych se nevzdávala. Výhody a nevýhody už si pak musíte vyhodnotit sami, ale do ničeho bych se nenechala nutit hned na začátku. A projděte si typové projekty, vstup ze severu a obytné místnosti na jih nebude úplně nestandartní... Člověk si udělá lepší představu o možnostech uspořádání a pak je od čeho se odrazit. Dopuručuje projektant plnohodné patro + sedlová střecha? Nebude to už strašně vysoké? co na to omezení územního plánu? U nás je třeba omezena i výška (do 8 m to máme myslím) a vešli jsem se jen s obytným podkrovím. Max to řešit vikýři.
Odpovědět
@ivajsek tohle mi přijde jako slušný pozemek. Můžete zkusit jít na výjimku 2m od hranice pozemku, jen tam nesmí být okna obytných mistnosti. Ale může tam být,t malé okno od WC, koupelny, TM. Ale i těch 10m mi přijde ok. Sama teď stavim dům 10x14,3 a je to prizemni dům 5kk. Jak velký chcete dům?
Odpovědět
@tulda27 my jsme se vešli do výšky 7 metru s plnohodnotným druhým patrem... s rezervou tedy asi 3 Cm, což bylo o infarkt, když jsme zjistili po odevzdání na su, ze tam je požadovaná nějaká maximální výška 7m, přitom do te doby hovořili jen o 2 podlažích. Každopádně já bych na tak malém pozemku přízemní domek nestavela. Chyběla by mi zeleň kolem domu.
Odpovědět
My máme pozemek 15,5 x 40 m a máme přízemní domek. Jen je otočený jinak - vstup je z boku, terasové dveře jsou jako by ve štítu (v té užší zdi domu, jestli to vysvětluju nějak rozumně:O). A bydlí se fajn...Projektant sice doporučovat patro může, ale bydlet v tom budete vy...Možná bych zkusila promluvit ještě s jiným projektantem.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra Tak ale z logiky věci nemáte určitě sklon 40° a 10 m šířku domu :) to to pak vyjde při výšce pater 3 m a 2,25 se střechou už na 9,45 m :). Ale tak my netušíme jaké mají omezení na výšku a sklon střechy, to by měl právě řešit všechno projektant. Jen pro zajímavost Vy máte sklon střechy cca 20-25°?
Odpovědět
Profilova fotka
@janaa1 napište paní i rozměry hlavně tu užší stranu, vstup z východu by tady také nebyl úplně nemyslitelný, řešit se to dá určitě, ten pozemek není malý a orientace přístupu ze severu je ideální :). My máme patro takže nepomůžem... Při námi požadované ploše bychom bývali měli dům 8x18 m na pozemku 22 m dlouhém :).
Odpovědět
@tulda27 jj, ;-)
Odpovědět
@ivajsek A co kdybyste nechali zpracovat variantu umístění od profesionála a pak to tu teprve diskutovali? Takhle se na tebe snese desítka připomínek, že ti jde hlava kolem, a spíš tě to vyděsí, než uklidní :-D Já osobně radit nemůžu, protože o tom záměru ani představách investora nic nevím....
Odpovědět
@pepitocz ok. souhlasím :-) nechám ho to v klidu dodělat a uvidíme. Děkuji všem za připomínky a přeji pěkný den.
Odpovědět
@tulda27 @ivajsek Máme rozměry domu 12,50 m x 7,70 m. A říkám, za mě je to ok. Protáhnout by domek určitě ještě šel, ale na to už jsme neměli finance - máme montovanou, typovou dřevostavbu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
17 metrů na šířku mi přijde dost, pokud chcete přízemní, tak na tom trvejte u projektanta :-) ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?