Dům u dálnice - zvykneme si na hluk/šum?

Hezký večer, s manželkou jsme se rozhodli, že si postavíme rodinný dům někde v klidu na vesnici (pocházíme z Kardašovy Řečice). Hledali jsme vhodné pozemky a narazili jsme na hezké pozemky na prodej v obci Sedlečko u Soběslavě (http://www.jupiter-reality.cz/pozemky...). Byli jsme se o víkend na místě osobně 2x podívat a moc se nám pozemky i okolí líbí, vše na nás působilo dobře až na jedno ALE a to je hluk z nedaleké dálnice D3.. 700-800m vzdušnou čarou od pozemku (viz. přiložená mapa) se dostavila 2 roky zpět dálnice D3. Dálnice není z pozemku vidět, ale hluk tam je. Není vyloženě hrozný, ale je tam stále šumění + je slyšet jak auta přejíždí přes prahy u nadmostění. Výrazněji je dálnice slyšet po dešti nebo když se mění počasí. Zkoušel sem hluk měřit přes aplikaci v chytrém telefonu a naměřil jsem 61DB přes den a 55DB v 22hodin večer.. Druhý den už to bylo nižší (asi "lepší" počasí), ale i tak.. Co si o tom myslíte? Máte někdo zkušenosti s konstantním hlukem od dálnice? Dá se na to zvyknout a po čase to už vůbec nevnímat a nebo by nás to štvalo celý život? Jde o to, že z města jdeme hlavně za pohodou a klidem, bojím se, že bych si pak nezvykl a litovali jsme toho... Moc díky za rady všem! Martin :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 svet je maly do Sedlecka jezdim zrovna merit jeden mensi baracek cca 38 m na delku :-D :-D bydlim vzdusnou carou 1,8 km od dalnice v ceste je les, prehrada, les, pole a jsou dny kdy je to slyset docela dost (venku) v baraku je to bez problemu a pak jsou zase dny kdy neni slyset vubec nic zrovna v Sedlecku ac je to pomerne blizko tak je tam od dalnice docela velky val a jeste jste na druhe strane vesnice, slyset to urcite bude zalezi jak jste na to citliví, jestli si zvyknete nebo ne je individualni vec to ma kazdy jinak ja osobne to uz ani nevnimam, ostatni bydlival sjem v Praze v Libni kde drncely okna kdyz projela tramvaj takze nejaky sumeni mne nemuze rozhazet :-)
Odpovědět
hluk se nese po větru, když fouká a může to být ve vyšších vrstvách tak se odráží směrem dolů, máme to s vlakem co je 1km daleko a někdy je slyšet dost, jindy vůbec, 700m je hodně málo
Odpovědět
@geodett svět je vážně malý :D jinak díky za info :) no mě přijde, že nejvíc se tam hluk valí z takového nadmostění co tam je, je to přímo nad údolím, kde není žádný porost/ochrana :/ je to po hlavní cestě co se do sedlečka přijíždí, když se jede od Soběslavi (kolem ČOV).. No právě, že je to individuální, ale koupit si pozemek, postavit vytoužený barák a pak zjistit, že nám to hučení vadí z toho máme strach :( jinak je to tam krásný...
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 jj tam je pomerne dlouhy most pres zaplavove uzemi a je nizky takze ten hluk od nej jde pomerne dost nektery veci holt clovek zjisti az casem, max. muzete vzit stan a zkusit tam nekde par dni taborit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 Platí zásada "V případě pochybností ve prospěch obviněného", takže v případě pochybností hledejte dále :-) A nebo to kupte, postavte, pak to případně prodáte a získané zkušenosti zúročíte na druhém domu :-)
Odpovědět
Jako zvyknete, ale .... každej si na hluk zvykne. Já bydlela blízko vlaků a za pár let jsem nevěděla, jestli už jel nebo ne. Známá zase bydlí v Horoměřicích a tam furt řvou letadla. Taky si zvykla. Ale je to prostě zvukový smog, není to zdravé. Každou návštěvu to bude štvát, protože ta zvyklá nebude. A zvykat si budete dlouho, není to na týden. Pokud to jinak nejde, nenašli jste nic jiného a tohle je nejlevnější a nejlepší, no tak jo. Já bych to nechtěla. A kromě toho 700m je fakt málo, nejspíš tam i bude větší smrad z aut. Čistý vzduch nejspíš ne. Moji rodiče mají menší silnici mnohem dál, přes řeku, ale slyšet to je a když tam jsem tak mě to teda dost štve a ruší.
Odpovědět
Ale jako takhle... je to šum. Takže si zvyknete. Časem to nebudete vnímat. Všimnete si toho jen vždycky když pojedete někam na návštěvu, na dovolenou, kde bude ticho. Ten rozdíl pak hned uslyšíte. A pak doma zase bude chvíli trvat než si zvyknete. V podstatě lidi v Praze mají taky konstantní hluk. My bydleli u silnice v bytě, v noci tam naštěstí tolik nejezdilo ale to budete mít na dálnici taky. Ze začátku mě to hodně budilo, asi po 14ti dnech už mnohem méně a po roce jsem spala s otevřeným oknem úplně v pohodě a to normálně při hluku neusnu. Ale jakmile jsme se odstěhovali na vesnici tak jsem naprosto odvařená z toho ticha a už bych se do Prahy vrátit nemohla.
Odpovědět
My bydlíme cca 600m vzdušnou čarou od dálnice a musím říct, že víc než dálnice, mě točí sousedovic kohout :-D Zpočátku jsem ji (pouze na zahradě) vnímala, hlavně proto, že jsem schválně čekala, jestli ji uslyším. Teď už ne. Musí být hodně "dobrý" vítr, abych ji slyšela. Ale pak ji stejně přeřve naše dítě, takže asi tak :-D V tomhle radit nejde, jednomu nevadí ani zvuk sbíječky pod oknem, jiný slyší spadnout list ze stromu. A pokud chcete pohodu a klid, tak radím samotu. Na vesnici je to samý kohout (kokrhající klidně od dvou ráno), pes (štěkající celou noc), traktory, sekačky, cirkulárky ... Ale pořád je to 1000x lepší než panelák :-)
Odpovědět
jak píší uživatelé nade mnou: zvyknout se dá na cokoliv, hluk z dálnice bude víceméně jak už řečeno šum a jeho intenzita bude mírně kolísat, nejen dle provozu, ale i dle počasí. Bydlím ca 700m od Pražského okruhu a kousek od nás je i D1. Zpočátku jsem neustálý hluk téměř nevnímala, ale po pár letech toho mám upřímně řečeno dost ;-( , hlavně v létě. Zhoršilo se to našimi pravidelnými výjezdy do místa, kde je klid, les, přírodní a běžné provozní zvuky - po návratu mezi všechen ten asfalt je to vždy zvuková pecka. Další bydlení bude už doufám někde mimo rychlostní komunikace apod. Nebo rada: nejezděte pak nikam, kde si lze užívat klidu - pak nemá člověk srovnání a kravál z dálnice ho potom tolik nexxre :-D :-D Za mě: nešla bych do toho už po své zkušenosti.
Odpovědět
Ha teď teprve dočítám všechny příspěvky a vidím, že situaci s porovnáním místo u dálnice x např. dovolená v horách a následné srovnávání popisuje i vitezove... jo, je to tak. :-S Zvyknout se dá i na smrt, říká se to aspoň, ale proč, když nutně nemusíte, určitě se dají najít lepší lokality pro klidné bydlení - to přece chcete, jak píšeš na začátku. Ať se zadaří!
Odpovědět
Profilova fotka
Jako dopravní projektant to nedoporučuji. Hluk na vás působí i když máte pocit, že ho přestanete vnímat a to nemluvím o emisích a vibracích (i když vibrace už tady nemusí být tak výrazné, ale zase píšete o mostě... Mít to asi bych to neprodávala, ale jako vysněné místo mi to nepřijde. Zkuste si tam stanovat jak už někdo výše zmiňuje a uvidíte 😊.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme dálnici 1,4km od domu. Slyším jí jedině večer, když je ticho a jen když fouká tím správným směrem ;-) Ale přece jen jen to 2x dál než váš případ, mě to nevadí, není to často. Oproti městu, kde cinkají tramvaje, silnice jsou přeplněný autama, je tady úplný ticho.
Odpovědět
Článek se načítá
Díky všem za názory.. Asi do toho nepůjdeme, teď jsem zjistil, že asi 200m za tou dálnicí má v budoucnu stát ještě železniční trať/koridor (hlavní spojení Praha-Tábor + druhá kolej nějaký prdelák)... To pak se ještě modlit, aby i tohle nedělalo další hluk :/ jen nás mrzí, že hledáme už dost dlouho a těch faktorů co se musí brát v potaz je XX (jestli tam je výhled, jestli je klid, příroda, počet sousedů, územní plán, podloží, břemena, voda/el/kanalizace, jestli není v "dohledu" pila/prasečák, jestli tam je internet atd. a samozřejmě rozloha a cena...) Sedlečko je ve všem super a nakonec to jeden faktor takto podělá :-| .. No nic ještě jednou díky za rady :-)
Odpovědět
@charvat1976 hledání pozemku je trápení a běh na dlouhou trať, ale pokud nespěcháte a máte kde bydlet, nakonec určitě najdete :-) nás tak nějak tlačili okolnosti, tak jsme nějaký ten kompromis udělali, ale jsme moc spokojení :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 možná slevit z nějakého dalšího kritéria ;), my jsme nakonec daleko od Prahy, víc než jsme chtěli, není to samota, ale malá ves a už když jsem tam jela prvně věděla jsem, že je místo pro nás ;) dnes už nejsou "ideální" pozemky, vždycky půjdete do kompromisů, ale dálnice do 1 km - navíc tahle - to fakt ne... Tedy něcojiného je to např. v Praze, pokud to člověk má jako hlavní prioritu nějaké dopravní tepně nebo koridoru se nevyhnete, ale proč prvoplánově žít vedle dálnice. Zkuste si projít hlukové mapy http://www.mzcr.cz/HlukoveMapy/ a najít si jeho negativní dopady na zdraví... já když u nás na vsi stavíme a všude kolem někdo něco řeže, seká atp. mám pocit, že oproti Praze je tam TICHO :).
Odpovědět
Já bydlím momentálně asi 1,5 km od dálnice (je to tedy D1) a přes den to člověk moc nevnímá, ale jakmile si sedneme večer na zahradu, tak to už moc příjemné není (permanentní hukot)... Když přijedu na stavbu, která je 7 km daleko od dálnice, tak si libuju jaké je tam po deváté ticho (jsme kousek od silnice II. třídy, ale večer už tam skoro nic nejezdí). Takže si myslím, že by to člověka spíš štvalo, hlavně pokud je zvyklý na to, že nic takového u baráku není.
Odpovědět
....kdyz clovek investuje,jak do pozemku,tak do domu,nemale penize....zakladni priorita....byt spokojeny,ve vsech smerech a nedelat kompromisy....pak co se tyce stavby,je to hodne o kompromisech😉😁ale misto,ktere si clovek mnohdy vybira,pro zalozeni rodiny a mozna pro bydleni, az do "smrti" by melo byt perfektni👏vim,ze to proste nekdy nejde,ale hluk,zvyseny smog by pro nas nebylo,to prave orechove,Ted ta Vase euforie,zatemnuje mysl,coz naprosto chapu,ale co pak.......????????
Odpovědět
Je nějaký plánovaný počet domů, které se tam postaví? Nesníží se hlučnost, když bude okolo postavených více domů?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme za kopcem silnici I/6, v budoucnu z toho bude D6. Až na výjimky ji neslyšíme, a to bych tipla, že vzdušnou čarou nejsme ani těch vašich 700 m.
Odpovědět
Ať nelitujete! Já bych do toho nešel.
Odpovědět
Nevěřte tomu, že najdete něco dokonalého, pokud nejste milionář. My jsme to udělali tak, že jsme si opravdu napsali na papír body co musí splňovat nové bydlení. A pak to řadili podle priorit. Něčeho se pak prostě musíte vzdát. My jsme potřebovali aby to měl manžel do půl hodiny autem na Prahu 9 do práce. To byl bod č.1 a pro nás nejdůležitější, manžel je jinak naprosto nepoužitelný a byl by hodně nešťastný, kdyby musel trávit víc času na cestách. Druhý bod byl, že chceme něco aspoň s malinkou zahrádkou kvůli psovi. A třetí, že chceme novostavbu, protože nejsme kutilové a nechtěli jsme rekonstruovat a chtěli jsme mít aspoň pár let klid od nějakých rekonstrukcí a úprav. No a samozřejmě, protože bychom chtěli rodinu, tak nějaké 2+1 nepřicházelo v úvahu. Samozřejmě bodů tam bylo víc ale tyto rozhodli. Prostě z toho vyšlo, že asi na samotě bydlet nebudeme, a postupně jsme přišli na to, že ani samostatný dům jen tak mít nebudeme. Původně jsem si ho chtěli nechat postavit, ale najít pozemek byla vražda. Když jsem našla něco za rozumnou cenu, tak to bylo v povodňové zóně nebo právě někde u dálnice nebo u budoucího letiště. Natrefili jsme pak na pozemek za rozumnou cenu, ale byl hodně blízko vlaku. Já bych si zvykla, už jsem takhle bydlela, ale manžel byl proti. Navíc byl komplet ve svahu a neměl kanalizaci - což mě vadilo nejvíc. Chtěli jsme si nechat postavit dům od nějaké společnosti, i jsme si jednu vybrali ale měli čas na schůzku až za 2 měsíce. Mezitím jsme natrefili na developerský projekt řadovek. Řadovka opravdu nebyla náš sen, ve výsledku je tu omezení pouze toho, že občas prostě chybí soukromí na zahradě. Ale jinak splňovala co jsme potřebovali: blízko do práce, malá zahrádka, poměrně velký dům (5+1), novostavba. A samozřejmě jsme si ho mohli dovolit. Dražší už bychom si dovolit nemohli. Tak jsme do toho šli a jsme opravdu rádi. Opravdu jediné mínus je, že si nemůžete lehnout na zahradu, aniž byste neslyšeli jak si sousedi povídají vedle na zahradě. Což ale bývá občas i mimo řadovky. Jinak v domech není slyšet nic (kromě vrtání do zdi :-DD) ale jinak opravdu jsou odizolované dobře a máme soukromí. Takže tím jsem jen chtěla říct, že opravdu pomůže si to sepsat, ujasnit si priority a tím pádem si ujasnit i čeho jste ochotni se vzdát.
Odpovědět
Najít ideální pozemek za ideální cenu je téměř mission imposible, dost často chceme protichůdné věci (hluk jen ze zurčícího potůčku, sousedi daleko, ale zároveň 10 minut od Prahy, školu školku obchod po ruce - příklad :-) často je to něco za něco, otázka je, co jsme ochotni tolerovat, co nás tolik nepálí. 700 m je hodně málo .. já jsem vzdušnou čarou 1.2 km od D1, celá ta vzdálenost je zastavěná a přesto je dálnice občas dost slyšet. Někdy ale vůbec :-) Záleží na větru.
Odpovědět
@shagga něco tam má být, ale jen pár domů, žádná hustá zástavba.
Odpovědět
@zmrz_lina je to možné, je to hodně o terénu. Kdyby v tomto místě nebylo to přemostění a údolí které tam je ( byla dálnice normálně na zemi v nějakém valu), tak věřím, že je taky poměrně klid. Bohužel to tak není.
Odpovědět
@vitezove jj je to tak už na tom pracujeme :) moc neřešíme lokalitu (blízkost městu), máme povolený home office, takže dojíždění neřešíme = chceme spíše menší vesničku, klid ale zase samozřejmě nebýt 20km od civilizace, kvůli dětem i sobě mít do 10km nějaké větší město (nákupy, školy, školky, doktoři apod.). Těch věcí co řešit je vážně strašně moc a je pravda že nají 100% ideál kde bude vše na 200% je asi nemožný, pokud člověku trezoru netečou miliony :) co určitě chceme je místní vodovod (nespoléhat jen na studnu/vrt). Což už je samo o sobě u jihočeských vesniček problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 Bydlíme od Strakonické (budoucí D4) asi 400 m a zvuky z ní téměř nevnímáme. Jen je hlučnější, když auta najedou na přemostění, to je takový bouchavý zvuk. Nemáme s tím, ale žádný problém ani v létě, když jsou naplno otevřená okna, vůbec to neruší, asi jsme si zvykli.
Odpovědět
@charvat1976 Každý pozemek je o kompromisech , idealni neexistuje:-) Než ho koupíte, zjistěte si, jestli hlukova zátěž není natolik veliká, že byste museli dělat nějaká protihlukova opatreni..
Odpovědět
Ja hledala pozemek několik let a nakonec koupila starý dům k reko. Nový je nový ale v okolí pozemky zkrátka nejsou. Jeden jsme měli v rezervaci a pak jsem v územním plánu zjistila, že tam povede obchvat cca 200 m od domu. Nikdo se o tom nezmínil
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?