Pozemek 830 m2 - stačí pro bungalov?

Ahoj, rozmyslime se s manzele
Odpovědět
1
2
záleží na pravidlech pro umístění stavby v daném území a na tom, jak velký ten bungalov chcete :-) pokud běžný dům, něco kolem 100-120 metrů užitné plochy, tak podle mě je to naprosto dostačující
Odpovědět
Omlouvam se, nejak jsem to rychle odklikla...chteli bychom baracek tak 150 m2 uzitne, urcite bazen, a nejake mensi hriste. Kdyz jsem pozemek videla, mela jsem pocit, ze je opravdu malickaty..
Odpovědět
Jak pise @kataw . Podivejte se do uzemniho planu jake mate % zastavenosti na vami vybranem pozemku.
Odpovědět
@barborahe no a jaká je v obci zastavitelnost? Pokud 20%, to máte nějakých 166m2, pokud 30, to je cca 246m2. Zjistěte si také co do té plochy počítají (přesahy střech, zastřešení terasy, chodníky, příjezdovou cestu)... pokud chcete 150m2 užitné, tak podle toho z čeho budete stavět to bude mít cca 160 - 170m2 zastavěnou plochu. K tomu garáž? Bazén spousta obcí taky počítá, hřiště - záleží na provedení, příjezdovky, terasa, chodníky... upřímně, máte tam toho docela dost. To bude chtít fakt hodně veliký pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme pozemek cca 815 m2 rozměr cca 20x40 m, zastavěnost je 25%. My se na ni tak tak vešli s patrovým domem o zast. ploše 110m2, terasou a 2 stáními s příjezdem. Část chodníků a jedno stání máme ze zatravňovací dlažby ta se nepočítá do zast. plochy. Dvoji sousedé mají malý dům do 100m2, další má nad 150m2, příjezdovku, zastřešené stání a terasu, jak to vykouzlil nevím (ale je to místostarosta ;) ). Ale pokud chcete 150 m2 užitnou tak máte cca 180-200 m2 zastavěné plochy jen na dům, tak si to spočítejte. Když se oprostíme od regulací zast. plochy - pokud si tam dáte takto velký dům, odstup od hranic pozemku, terasu, hřiště atd. počítejte, že vám zbyde relativně malý volný prostor. Záleží také, v jaké stávající zástavbě pozemek je. U nás "na poli" to působí divně. My koupili 2 pozemky vedle sebe a z druhého máme zahradu.
Odpovědět
Maly to bejt nemusi 😉zalezi i na tvaru pozemku dost ono se taky jinak vymysli veci kdyz je ctvercovej a nebo obdelnik 🤔
Odpovědět
Profilova fotka
My máme pozemek 802 m2. Bungalov zastavěná plocha 130 m2 (užitná 109 m2) + samostatně stojící „sklad“ na sezónní věci, věci na zahradu atd. 28 m2. Takže celkem zastavěná plocha 158 m2. Parkovací stání (povinné máme pro dvě auta) máme na střeše skladu (pozemek je svažitý), takže tím jsme místo ušetřili. Bazén se nám tam ještě vejde (chceme max. 3x6 m) + nějaký menší záhonek a místa zbyde ještě celkem dost…. Do zastavěné plochy se nám počítalo vše, co má střechu (zjednodušeně řečeno). Zpevněné plochy (terasa, chodníčky, …) se do zastavěné plochy nepočítaly a bazén se nemusí ohlašovat do 40 m2. Nevím, co myslíte menším hřištěm :-), ale pokud si tam dáte klasiku – houpačku, prolejzačku a kolouzačku, tak to samozřejmě nikde hlásit nemusíte. Počítá se to, co budete mít zakresleno v projektu. Pokud byste měli zastavěnost těch 20% a dům chtěli 150m2 užitné, tak co se povolení týče, mohl by to být problém, to je tak akorát na ten dům. Pokud byste chtěli i garáž, už se do toho nevejdete. Dvě jen zpevněná místa by třeba šla…. Zajděte se určitě zeptat na stavební úřad, jaké jsou podmínky zastavěnosti (plocha a co do toho počítají - každý úřad na to může pohlížet jinak....) a jestli případně udělují výjimky. Ale co se týče prostoru na to co tam chcete mít dál a nemusí se povolovat (bazén, hřiště….), tak to by mohlo stačit. Namalujte si to :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás bylo 25% včetně zpev. ploch, je to tak v územním plánu explicitně napsané, bohužel ani sám místostarosta (spoluautor návrhu) to nedodržel, jen dům má cca 23%...
Odpovědět
Jen upozorním, že nejde jen o % zastavěnosti, ale i o podmínky. Pokud například v podmínkách stavby máte uvedeno, že nesmíte stavět XY metrů od kraje pozemku, kde je přístupová komunikace, tak je to taky takové dost nemilé zjištění. Protože k čemu Vám je předzahrádka, když byste radši ucelenou zahradu schovanou za domem. Jinak pozemek je to ok a pokud můžete dům situovat opravdu na kraje pozemku do nějakého rohu, je to skoro ideální velikost včetně všeho, co popisujete. Lidi mají pocit, že potřebují 1200+ metrů, ale opak je pravdou. Drtivá většina z nich pak hořekuje kolik že je stojí času a úsilí podobný pozemek obhospodařovat... Dům a pozemek byste si měli užívat, ne na něm otročit...
Odpovědět
Profilova fotka
Z pohledu zastavitelnosti to bude dostatečný pozemek, ale bude záležet na doplňkových stavbách, zpevněných plochách a stavební linie od hranic pozemků. (Jen samotný dům bude mít cca 175 metrů zastavěnou plochu) A pak už ten pozemek tak velký nebude, myslím, že bude lepší alespoň 1000 metrů. Odpověď by vám měl dát architekt nebo projektant, který bude stavby na pozemek usazovat, dle územní plánu, případně regulačního plánu dané lokality.
Odpovědět
@yaka "Lidi mají pocit, že potřebují 1200+ metrů, ale opak je pravdou." Když chce někdo obří bungalov, tak opravdu nemůže mít malý pozemek ;)
Odpovědět
@ookami_hime no nevim, 150 m2 mi neprijde jako obri... Kazdopadne vsem dekuji za nazor. Asi do toho pujdeme :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My máme bungalov 150m2 a pozemek přes 1600m2. Brala bych klidně větší pozemek, menší určitě ne
Odpovědět
@barborahe My mame myslim 120m na pozemku 900. Vetsi by byl fajn, ale urcite staci i na malou dilnu a bazen. Nemáme hotovo, ale něco mam v albu.
Odpovědět
Profilova fotka
@barborahe No ono právě 150 m 2 zastavěné ještě jde, ale vy to chcete obytné to už je hned zastavěná někde na 180 m2 + nějaké ty zpevněné plochy a jste na min. 250 m2 čistě zastavěných. Nejspíš dům nebude na hraně pozemku takže počítejte, že Vám zbyde "volná zahrada" kolem 500 m2. Také hodně záleží na dispozici pozemku, orientaci, pozici vjezdu. My máme úzký, zkosený, špatně orientovaný. Nemít ten druhý máme za terasou 2 m souseda, obytnou zahradu buď na severu za domem nebo na jihu do ulice. Určitě to stačí,ale já chci alespoň maličký ovocný sad. Když si člověk může vybrat vybírá to co se mu nejvíc líbí. My také hledali pozemek kolem 1000 m (pro patrový dům o zastavěné ploše kolem 100 ideál), ale takové nebyly :). Patrový dům rozhodně nechcete? Mě to na menší pozemky prostě přijde lepší, ale chápu, že dnes je trend přízemních domů :).
Odpovědět
@barborahe jde o to, že máte bungalov v těchto rozměrech, to je prostě obří když to zabírá většinu zastavitelného území. Pro srovnání, chtěli jsme cca 120m2 bungalov, máme pozemek větší než vy a nevešlo se to... pokud nechcete terasy, velký bazén, garáž, appd., tak se to vejde, jinak moc ne. Zjistili jste jaký tam máte koeficient? Do těch nižších se vám nevejde ani dům... Píšeš, že do toho půjdete, takže vám projdou odstupové vzdálenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Také bych lobbovala za patrovy dům. Vzhledove je to uplne jiny level a vyřeší to celou problematiku.
Odpovědět
Já myslím, že to není malý pozemek, ale záleží, kam dům umístíte, jaký tvar ten pozemek vůbec má, co tam bude na pozemku dál. My máme pozemek mnohem menší a máme bungalov, resp. přízemní dům obdélníkového tvaru a pozemek stačí...Mohli jsme sice stavět do patra, ale to jsme nechtěli, nechtěli jsme schody a teď jsme rádi. Máme v patře přípravu, takže když to bude nutné, dodělají se další nahoře další pokoje, ale jinak teď žijeme v přízemí ve 4+kk. Ale ano, pro někoho je i pozemek třeba 1500 m2 malý a bungalov by nestavěl, je to vždycky o názoru.
Odpovědět
Pozemek pro takový bungalov je úplně akorát. U nás se staví projekt kde jsou domy se zastavenou plochou cca 190m2 a obytnou cca 155m2 na pozemcích 800-900m2 .Zahrada je u těch domu úplně dostačující a místa je dost.
Odpovědět
@barborahe pro bungalov alespoň 1500 m2, pak je možné využít všechny přednosti a výhody bungalovu. (Něco málo viz můj profil a www.)
Odpovědět
@barborahe no, likuješ hezky, jen škoda že neodpovíš na to, jak vám to teda vychází ;) @mitoma s projektem se tohle vůbec nedá srovnávat. Valná většina projektů (aspoň teda jsem neviděla moc takových, kde by to tak nebylo) využívá toho, že má individuální podmínky, kterých jednotlivec nikdy nedosáhne (neplní vzdálenosti, zastavitelnost území ani minimální výměry pro stavební pozemek). Kdyby stačilo postavit to jak se staví v rámci projektů, tak mi v půlce případů stačí poloviční pozemek, to SÚ ale nepovolí ;-) @janaa1 máte mnohem menší pozemek a přitom máte 150m2 obytné plochy? To máte 30 - 40% zastavitelnost a nemáte chodníky, garáž, terasu ani ten bazén s hřištěm, který zakladatelka chce? :-)
Odpovědět
@ookami_hime tady žádné individuální podmínky nemají. Jen si s tím uměli architekti velmi dobře poradit což je většinou základ úspěchu mít někoho kdo navrhne pozemek tak aby byl funkčně využity. My máme bungalov na pozemku necelých 1300m2 a klidně si dokážu představit mít o 300-400m2 méně,holt by kluci neměli plac na fotbal.
Odpovědět
@mitoma jen tak ze zvědavosti, o který projekt se jedná? :) Nicméně pokud máte tak velkorysou obec s uvolněnýma podmínkama, tak proč ne ;) moc jich takových ale není. Vůbec nejde o místo na zahradě, to by v polovině případů opravdu stačilo poloviční, zvlášť pokud někdo nechce nic moc pěstovat. Většinou to ale není o místě na zahradu, ale právě o požadavcích SÚ. Pokud někdo chce jen bungalov, tak proč ne, to se určitě vejde i na 800m2 (tím spíš pokud by byl menší, 150m2 obytné je opravdu velký dům na bungalov). Jenže když do toho chce ještě bazén, hřiště (a pak zjistí, že u bazénu nechce mít trávu, takže tam stejně bude zpevněná plocha) a nejspíš by ráda i nějakou terasu, parkovat asi taky nebude úplně na ulici, takže minimálně stání nebo garáž. A tohle jsou všechno věci, které se tam ale nevejdou ;) resp. fyzicky je tam asi poskládá, ale je to hrozně závislé na tom na kterou obec konkrétně kouká. Taky jsme chtěli bungalov, pozemek 850 - 900m2, ale chtěli jsme zůstat u Prahy, takže smůla.
Odpovědět
@ookami_hime laskave si nechte jizlive a arogantni reci, prisla jsem pro nazor a obrazek jsem si uz udelala. Evidentne budete typ cloveka, co chodi na fora jen hazet frajerinky. Vsechno vite nejlip a ostatni jsou tupci. Navic husy jsme spolu taky nepasly. Pozemek o velikosti co mame v jednani, i s barakem, jsem mela moznost videt, a rozhodli jsme, ze nam bude stacit. Nepotrebuji palac ;-) sto lidi, sto chuti..a k tomu co jste se mne ptala, neodpovidam, protoze to jeste nevim a nemam cas vysedavat na internetu a odepisovat na kazdy prispevek extra, jestli Vy se nudite, vypisujte elabolaty dal..
Odpovědět
@barborahe nepsala jsem nic jizlivého ani arogantního, jen když se ptáš na názor, nemůžeš čekat, že se dočkáš jen pozitivních ohlasů. A právě protože odpovědi neznáš mě zaskočilo, že píšeš, že do toho půjdete ;) tohle není o pocitu, ale o pravidlech dané obce, bohužel.
Odpovědět
@ookami_hime nelibi se mi ton, kterym pisete, o tykani ani nemluvim, ale kazdy mame vychovani nekde jinde. Cekala jsem nazor, je jedno jestli pozitivni nebo negativni (negativni nazor, taky nazor), ale ne rozbor a ze mi bude nekdo vnucovat jeho presvedceni. Byli jsme na zahrade znameho (ve stejne obci), ktery ma zahradu 800 m2, ma na ni bazen, saunu, pergolu, pristresek na auto a maly karavan. Barak o podobne rozloze a na zaklade toho, jsme se tak rozhodli. Myslim, ze neni potreba do toho vice stourat, asi tam s nami stanovat nebudete ;-) no, myslim, ze se tato diskuze odebrala uplne jinym smerem a je na case ji ukoncit. Ted pujdu radeji delat neco smysluplnejsiho :)
Odpovědět
@barborahe takovýho souseda kramaře bych chtěla mít :-D
Odpovědět
@ookami_hime No, my nemáme dům 150 m2, máme přízemní dům cca. 98 m 2 s tím, že je možná přístavba, je na ni myšleno v patře půdy, ale zatím žijeme ve 4+kk dole (na půdu máme vytaženou elektřinu, topení, okna jsou naznačená ve štítu). Garáž zatím nemáme, ale máme parkovací stání pro 3 auta, tam by klidně garáž být mohla, ale teď na ni nemáme peníze, takže bude levnější parkovací stání. Vzadu za domem máme ještě zahradu, kde by se bazén vešel, ale ten my nechceme a plac pro děti by byl určitě. Takže, podle mě fakt záleží na konkrétním pozemku, protože jsou pozemky často větší, ale taky se tam často nevleze skoro nic...
Odpovědět
@janaa1 to dá rozum, na pozemek třeba 10x80m se to nevleze :-D
Odpovědět
@barborahe 150m2 užitné plochy rozhodně není malý, máme asi 146m2 užitné plochy a bungalov má zastavěnou plochu okolo 210m2.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?