Pozemek na Příbramsku s vysokým výskytem radonu - rada

Hezký večer, máme vyhlédnutý stavební pozemek na Příbramsku (mezi Příbram a Sedlčany) vše je OK, má to jen 2 háčky: A) Teď jsme zjistili, že v této oblasti je snad nejvyšší výskyt Radovu v celé ČR (dáno tím, že v této oblasti je houževnatý výskyt uranu, který se zde v minulosti i hojně těžil). B) Tento bod souvisí s bodem A) - v obci není (zatím - plánuje se) zaveden obecní vodovod = vodu je nutno řešit vrtem = další potencionální zdroj radonu z podzemních vod. Jak toto řešit? Jde o to, že se stěhujeme z velkého města do přírody a proto nás toto trošku znepokojuje. Pozemek splňuje vše co od něj očekáváme jen tyto dva body nás dost trápí, jde o to, abychom nekoupili pozemek, poté zaplatily vrtanou studnu a poté zjistili, že voda je plná radonu. Na druhou stranu v oblasti kolem Příbrami žije desítky-stovky tisíc lidí, tak to snad tak horké nebude. Díky!
Odpovědět
Ono to tak zle neni, ale kazds doba ma sve normy a pozadsvky. Na velky vyskyt radonu je super postavit drevostavbu s crawl space nebo na patkach. Gdeny jde taky, ale nevyhnete se asi odvetravane desce. S vodou neporadim. Zasel bych k sousedumy kteri uz postavili a poptal se.
Odpovědět
@charvat1976 Já bych ho nekupovala. Jak sám píšete, ten radon je tam všude, v domě, na zahradě, prostě všude. OK dům můžete odvětrat, koncentrace bude "podle norem". Ano na zahradě když "foukne" vítr bude radon pryč...ale pokud je vysoký všude v širokém okolí, tak vám ho přifoukne od sousedů. Takže ne, nežila bych tam, nenechala bych na sobě a dětech radon působit (byť v minimálních dávkách) mnoho let.
Odpovědět
@bamak takhle, on tam být nemusí. Mapy jsou dost obecné. Musí se udělat radonový průzkum na daném pozemku. Jsou časté případy, kdy je radon i v oblastech, kde podle map tolik být nemá (on obecně je radon v rámci ČR prakticky všude, máme ho u nás nejvíc v celé Evropě = v minimálních dávkách ho máte doma 100% i Vy). Spíš se ptám, kdyby tam byl v hojnější míře, tak jak to lidé co s tím mají zkušenost řeší. Další věc je, že ta oblast dle map je obrovská, je to celé Příbramsko + skoro půlka Jižních Čech = žije tam v tom pásmu skoro 20% celé populace ČR a když sem koukal na výskyt rakoviny plic v rámci ČR, tak ta je nejvyšší úplně v jiných místech, než právě tam má být nejvíc radonu. Viděl jsem i různé studie, kde dokazují, že je prakticky neškodný (pokud samozřejmě není nějak extrémně nadlimitní)... Těžko říct no :-S
Odpovědět
Mohu se zeptat (klidně do SZ), kde máte vyhlídnutý pozemek? Jsem z této lokality, nyní bydlím v Sedlčanech a plánujeme stavět v Dublovicích. Vrt už máme a zatím jsme tedy ještě rozbor nedělali takže doufám, že to bude v pořádku. Radon jsme taky měli vyšší, ale vzhledem k tomu, že v domě bude rekuperace, nemusíme dělat žádné větší opatření.
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 Máme postaveno v této oblasti, máme vysoký radonový index a sousedé mají o nízký, takže neplatí, že ta lokalita je plná radonu. Záleží na podloží.
Odpovědět
@jirinapezl děkuji za info, je to tak, necháme si udělat měření ať víme na čem jsme. Mohu se optat, vysoký radonový index máte na pozemku (v podloží) = i ve vodě? Někde jsem četl, že vysoký radonový index v podloží (do pár metrů) nemusí nutně znamenat, že bude i ve vodě, když se udělá vrtaná studna hluboká několik desítek metrů. Nebo máte vodu řešenou obecním vodovodem? + Jak to obecně řešíte - zaměřili jste se na to již v rámci stavby (rekuperace, speciální základovka apod.)? Moc děkuju za info
Odpovědět
Profilova fotka
@charvat1976 Vodu máme z obecního vodovodu, protiradonová opatření nám řešit projektant přímo v projektu (odvětrání základové desky s vývodem nad střechu), izolace protiradonovou folií, rekuperaci nemáme
Odpovědět
@jirinapezl děkuji za info :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?