Pozemek nelze vyjmout z půdního fondu

Profilova fotka
Ahoj všem, s manželem jsme si konečně našli pozemek snů. Je v obci, kde dosud není územní plán, ale pozemek sousedí se dvěma domy a jednou zahradou, takže podle zákona by nám dle stavebního úřadu stavbu domu povolili. Tedy, pokud bychom stihli vyběhat stavební povolení/ohlášku, než ÚP v platnost vstoupí, protože tam tento pozemek k výstavbě určený nebude a přes to nejede vlak. Do toho rizika bychom šli. Šla jsem se ale těsně před podpisem smlouvy na magistrát-odbor životního prostředí dotázat na vyjmutí ze ZPF a tam mi sdělili, že se pozemek vyjmout nedá, že je to bonita 1. Prosím vás o radu, je to skutečně tak, že to nijak nejde? V obci, kde není platný územní plán se nedá stavět ani hned vedle zastavěných pozemků, pokud je půda hodně bonitní? Moc všem děkuji!
Odpovědět
Podle mě je to blbost a na úřadě lžou, co vím vyjmout lze i půdu v této bonitě, jen cena je vyšší (vloni to šlo). Nebo se zase něco změnilo, aby ty natvrdlé hlavy vykázali nějakou činnost (samozřejmě ve směru většího nesmyslu)...
Odpovědět
Profilova fotka
@p92 No, oni tvrdí, že by to vyjmuli. Ale pouze v momentě, kdy by to bylo zanesené v tom územním plánu jako stavební parcela.. Ale zatim ÚP obec nemá.
Odpovědět
Neni to blbost.....je to normalni postup.....casto nelze vyjmout bonitu I. a II. Stalo se nam v projektu to same......jedine vychodisko bylo prezkoumani pudy zda je opravdu bonitni I. nebo II. (u III. a IV. vetsinou neni problem)....po prezkoumani opravdu byla I./II. a vyjmuti bylo zamitnuto a na jinem projektu se potvrdilo, ze misto predpokladane I. a II. tam byla IV. Prezkoumani je financne dosti nakladne, delame ho u velkych projektu. Taktez to bylo vzdy podmineno zmenou uzemniho planu, ale nevim jestli je to opravneny pozadavek...vzhledem k tomu ze jsme tam stejne chteli stavet, tak jsme prochazeli zmenou UP.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle zákona lze vyjmout pudu I kategorie pouze ve výjimečných případech, pokud jde o ekologicky raz krajiny, veřejné prospěšné stavby apod. Pokud je tam územní plán pro výstavbu, tak to lze, ale neni to 100%... Nicméně v okolí Prahy lze vsechno, kdyz se chce, treba i zastavovat I a II obrovskými skladovými areály:-((. Po roce 2020, kde budou nejbonitnejsi I a II myslim taky, tak vsechno bez územního planu spadne do orné pudy, kterou nebude ˇuz vubec možné vyjmout.
Odpovědět
@martina_2m Aha, otázka je, jestli to úředník má podložené na základě nějakého zákona/vyhlašky (což nevím) nebo je to jen jeho vůle. Každopádně, vzhledem k neaktuálnosti BPEJ (v čemž jsou bonity), je tahle celá věc pěkný podvod na občany, jak vytáhnout nesmyslné peníze z lidí, případně znemožnit stavbu. Ale co se dá dělat...
Odpovědět
Bohužel I. bonita vyjmout neleze pokud není v platném úp jako zastavitelná. Toto je v zákoně o ZPF že I. a II. bonitu nelze vyjmout pokud není v ÚP a nebo stavba není ve veřejném zájmu což RD určitě není viz: ZÁSADY PLOŠNÉ OCHRANY ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU § 4 (1) Pro nezemědělské účely je nutno použít především nezemědělskou půdu, nezastavěné a nedostatečně využité pozemky v zastavěném území nebo na nezastavěných plochách stavebních pozemků staveb mimo tato území, stavební proluky a plochy získané zbořením přežilých budov a zařízení. Musí-li v nezbytném případě dojít k odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu, je nutno především a) odnímat zemědělskou půdu přednostně na zastavitelných plochách, b) odnímat přednostně zemědělskou půdu méně kvalitní; kritériem kvality půdy jsou třídy ochrany, c) co nejméně narušovat organizaci zemědělského půdního fondu, hydrologické a odtokové poměry v území a síť zemědělských účelových komunikací, d) odnímat jen nejnutnější plochu zemědělského půdního fondu a po ukončení nezemědělské činnosti upřednostňovat zemědělské využití pozemků, e) při umísťování směrových a liniových staveb co nejméně zatěžovat obhospodařování zemědělského půdního fondu a f) po ukončení povolení nezemědělské činnosti neprodleně provést takovou terénní úpravu, aby dotčená půda mohla být rekultivována a byla způsobilá k plnění dalších funkcí v krajině podle plánu rekultivace. (2) Za nezbytný případ se považuje zejména neexistence ploch uvedených v odstavci 1 na území obce, na kterém má být záměr, který se dotýká zemědělského půdního fondu (dále jen „záměr“), realizován, popřípadě na území dvou nebo více obcí, jedná-li se o záměr, který přesahuje území obce, nebo veřejně prospěšnou stavbu anebo veřejně prospěšné opatření. (3) Zemědělskou půdu I. a II. třídy ochrany lze odejmout pouze v případech, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad veřejným zájmem ochrany zemědělského půdního fondu. (4) Odstavec 3 se nepoužije při posuzování těch ploch, které jsou obsaženy v platné územně plánovací dokumentaci, pokud při nové územně plánovací činnosti nemá dojít ke změně jejich využití.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc Vám všem děkuji za odpovědi. Budeme se s tím holt muset smířit..:) Mějte hezký den!
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel opravdu je to ze zákona... v současné době je problém už i do územního plánu dostat I. Bonitu - stejně jako při stavbě domu i u UP orgány připomínkují samotnou dokumentaci. Už js se setkala se 2 případy kdy odbor ŽP vydal nesouhlasné stanovisko se záborem I. Bonity ... v jednom případě obec zažádala o rebonitaci pozemků a zjistila se horší bonita - dlouhý proces ale bude se zde stavět, v druhém se potvrdila I. bonita - do UP už nejde dát pro stavbu. Takže obec hledá jinou vhodnou lokalitu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@martii1 dobry den, cetla jsem Vasi odpoved ohledne zkoumani bonity pudy a rada bych se zeptala na nakladnost tohoto kroku. Jsme v podobne situaci a radi bychom vedeli zda je situace bezvychodna a mame radeji hledat novy pozemek. Predem moc dekuji za odpoved. Adela
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?