Pozemek před svatbou dům po svatbě

Než jsme se s manželem vzali,koupil pozemek.Po svatbě jsme si vzali překlenovací úvěr a částečně doplatili hotovostí.Nyní jsem se dozvěděla,že i dům musí mít stejného vlastníka jako má pozemek.Jsem docela nešťastná,protože jsem veškeré vybavení v domě koupila,ze svých peněz před svatbou a nyní přispívám i na úvěr.Bohužel jsme nyní na rozvod.Řekl,ať odejdu a vezmu si všechny své věci,co jsem si koupila.Dala jsem plno peněz do úprav zahrady a rostlin,nemluvě o starost o zahradu.Hraje si na majitele všeho.Dům má teď těsně před kolaudací a to se snaží taky oddálit.Vím,že kde mám domácnost mne nesmí vyhazovat,ale jak je to teda s tím domem,kde mu přispívám a on má být zapsán do katastru jako majitel? A určitě ho v této situaci nepřesvědčím abych byla spoluvlastník.Co mám dělat?Dokážete mi někdo poradit?
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel je to opravdu tak, že katastr zapíše jako majitele pouze toho, kdo vlastní pozemek (novinak stará cca 3 roky). Pokud máte doklady na svoje jméno (faktury), můžete to u soudu uplatnit. Tohle už chce právníka, zvlášť pokud se manžel očividně nechce dohodnout. Pokud je úvěr na oba, je jasné, že jste do toho vkládali peníze oba a on by vám měl půlku vložených peněz nahradit.
Odpovědět
@ledecka počkej, úvěr je na vás oba, tudíž to je starší záležitost? Od doby co se změnil zákon skoro žádná banka nic takového nepovolí, vyžaduje vlastnictví pozemku oběma osobami. To by tam musela proběhnout nějaká forma povolení stavby. Pokud je to záležitost starší (tzn. fakt víc jak 4 roky zpátky), tak je dost možná, že i když nedošlo zatím ke kolaudaci, jedete podle původních podmínek. Tam bude lepší se poradit s právníkem, protože klasicky u staveb co to stihly těsně předtím to tak funguje, že zůstávají normálně ve vlastnictví různých osob až do doby prodeje /apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano to je bohužel už záležitost na zkušeného právníka - odkud jste? Znám jednoho dobrého na rodinné právo, ale je z Prahy... Nicméně - pokud měl před svatbou Váš muž pozemek ale dům se stavěl až po svatbě spadá podle mě dům do společného jmění manželů - zkuste to ještě pohledat na netu, pročtěte si zákon o rodině... Držím palce.
Odpovědět
@ledecka ještě tohle by ti mohlo pomoct... podle NSS nemovitost získaná v době trvání manželství spadá do SJM i když bude zapsán jen jeden :) http://www.svlaw.cz/muze-nemovitost-p...
Odpovědět
Profilova fotka
Dojděte si za advokátem, ale myslím, že budete tahat za kratší konec provazu. @ookami_hime Jenže tohle zřejmě bude jiný případ. Pozemek koupil za svobodna, stavba je součástí pozemku.....
Odpovědět
@vladimirsvorba to si nemyslím, stavba je obou, je pořízená v době SJM a hlavně není zkolaudovaná, takže ani nemůže být součástí pozemku když oficiálně ještě není, ne?
Odpovědět
Manzel jako vlastnik pozemku vam smluvne pravo provest stavbu na jeho pozemku. Stavebniky jste oba, ale vlastnik domu je ten, kdo vlastni pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
poradit ti nedokážu, bohužel jsem v té stejné situaci a vlastně jen čekám jak dopadnu :-(
Odpovědět
já myslím, že se zápisem v katastru nic nezmůžete, stavba se prostě stává součástí pozemku, nicméně při případném rozvodu máte podle mě šanci domoci se vložených prostředků - ať už těch svých, nabytých před manželstvím (pokud na to máte doklady) nebo těch, které jste tam společně vložili ze SJM ...
Odpovědět
Hlavně si to pořádně vyřešíte..např darováním poloviny pozemku atd ať nedopadnete jako já. My kupovali nemovitost před svatbou...já zamilovaná kývla napsat to jen na partnera..a pak jsem přišla o vše..zamilovaný člověk moc nepřemýšlí.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime stačí vygůůglit, i rozestavěná stavba je součástí pozemku https://www.epravo.cz/top/clanky/zmen...
Odpovědět
@slabici @ookami_hime Pozemek se koupil před svatbou za jeho hotovost.Stavba je částečně na úvěr,který je na nás oba a doplaceno z vlastních ,to už jsme byli manželé.Nic mu neupírám,ale chová se hrozně,chtěl mne vyhodit,protože měsíc hospodaříme každý za své,choval se ke mne jak ke služce,né li hůř.Musela jsem to nahlásit policii.Přijeli si pro něj a vysvětlili mu,že mne nemůže vyhodit,že tu mám nárok.Nemůže to strávit a pořád vyhrožuje.Veškeré zařízení do domu jsem kupovala já z peněz před svatbou. Dávám mu ještě 5000tisíc na úvěr.Mám si sebrat své věci a vypadnout,ale je jasné,že nemám kam.
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Děkuji,už jsem byla.Pozemek je jeho,dům bude zapsán na katastr na něj-musí to tak být,ale spadá do vypořádání.Úvěr je na oba.Jde jen o to,že mi dělá ze života peklo abych se sebrala a odešla,ale nechci něco zbabrat.Nemám kam jít a něco si pronajmout,taky není zadarmo.
Odpovědět
@vladimirsvorba Ano,pozemek je jeho,ale stavba je obou i když bude zapsaná do katastru jen na něj(není zkolaudováno-bude ted srpen),ale prý se na věci nic nemění.
Odpovědět
@lucil07 Ten na mne nic nenapíše,ani z poloviny,je majetnickej a hlavně už né v této situaci.Je mstivej.
Odpovědět
@blahova_andrea držím palce
Odpovědět
@vladimirsvorba děkuji za informaci :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ledecka Stavba je toho, kdo k ní má zapsané vlastnické právo v katastru. V tomto případě, kdo vlastní pozemek. To, že k nějakému vypořádání (proinvestované peníze, úvěr) by dojít mělo, jen to nebude nic jednoduchého.
Odpovědět
@ledecka já přišla úplně o vše...hrůza, co vznikne z velké lásky 😏
Odpovědět
Profilova fotka
@ledecka díky, my hlavně nejsme manželé, ale máme děti. takže taky blbá situace
Odpovědět
Profilova fotka
@ledecka Hlavně se poraď s právníkem, musí dojít k vypořádání a musí tě vyvázat z toho úvěru. Jinak se taky může stát, že dům bude jeho a ty mu budeš platit hypotéku :-( Nebylo by fakt lepší si sehnat nějaký pronájem, než mu platit 5tis měsíčně? Chce to ale taky poradu s právníkem, obávám se, že jakmile opustíš domácnost, už se nedostaneš k majetku vůbec. Anebo to chce se spojit s nějaký ranařem, který by mu to občas vysvětlil ručně, že se prostě jako hulvát chovat nebude ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea teda to mě mrzí...sledovala jsem tu vaší stavbu..
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 nooo, ale co teď s ní :-N
Odpovědět
@slabici těch 5 tis.dávám na ten úvěr,stavební je nějakých 7700 a úvěr 3300,jinak hospodaříme v domě měsíc každý za své,ale vypnul mi třeba i vodu,říkala jsem,a´t mi řekne kolik jsou poplatky,budu přispívat,ale že mi na to se.....ať vypadnu. :-(
Odpovědět
@blahova_andrea no..to mě mrzí. Já ex vše nechala...neměla jsem na to nervy .je to náročné i finančně. Brzy nás ale s dětma čeká stěhování do domku ...přeji hodně štěstí.
Odpovědět
@lucil07 a kde?
Odpovědět
Profilova fotka
@ledecka tak to je teda hodně drsný jednání :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 já se zatím nevzdávám toho, že bych viděla někdy aspoň část. přeci jen mám jeho děti a co s nimi sama a bez peněz? |-|
Odpovědět
@ledecka aha, to nebylo mne :-)
Odpovědět
Damy je mi Vas moc lito. Sice neumim poradit a nejsem nastesti v te situaci, ale stavime a kdyby po tom vsem, co to obnasi me jeste manzel vyhodil z baraku, tak nevim. Clovek ale zvladne vse, co zbyva.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?