Pozemek se sousedstvím nevyužívané komerční plochy - koupit?

Dobrý den, máme možnost koupit pozemek části města, kde jsou nové pozemky pro výstavbu RD a některé RD tam již stojí. Jedná se o pozemek na jehož spodní hranici je asi 6 metrů svažitý pruh stromů na městském pozemku a pod ním je 9 500m2 plocha smíšená - komerční, která je přes 30 nevyužívaná. Je ve vlstnictví podnikatele, který nyní nabízí tento komerční objekt k prodeji. Koupili byste takotýto pozemek v sousedství této komerčnáí plochy?
Odpovědět
Asi záleží, co tam může stát....
Odpovědět
@atilius Podle územního plánu tam může být ledacos, to mi potvrdila i kamarádka pracující na úřadě např. diskotny, nákupní zóny, výstaviště, komerční správa a administrativa, výrobní služby, stavebnictví, zemědělské služby, parkoviště atd....- v územním plánu je uvedeno, že určujícím typem zástavby jsou nízkopodlažní i středopodlažní halové nebo blokové objekty, je tam ale i uvedeno že by to nemělo být závadné vzhledem k sousedství s obytnými plochami. V této lokalitě prodává pozemky město s podmínkou, že postaveno musí být do 3 let od podpisu smlouvy. To na tomto pozemku není, kupujeme ho od soukromého majitele, který ho získal výměnou a tyto podmínky se na tento pozemek nevztahují - což je plus.
Odpovědět
No, někde jsem teď viděl stížnosti lidí z nějakého podobného místa, kde jim vyrostla firma. Stroje tam vibrují do sousedství, denně tam náklaďáky navážejí zboží, občas pracovní soboty....když tam bude nízká budova kancelářema, tak bych do toho šel, když tam bude výrobní podnik, tak ne. A vy nevíte, co tam bude...
Odpovědět
@atilius Ano, to nevíme. Zase jsme menší město, kde spíše výrobní podniky končí, než aby se budovaly nové na zelené louce. Ten pozemek není zas tak rozsáhlý pro výrobní podnik a není zde prostor pro případnou expanzi.
Odpovědět
@eternnity Ono není potřeba si představovat hned Vítkovické železárny, on klidně stačí i menší provoz. Může se objevit nějaký pravidelný zápach, sice to bude úřad řešit, ale takové věci se pak táhnou a kolikrát bez výsledku. Já bych teda byl u takové koupě hodně na pozoru. A to, že se teď nebudují podniky neznamená, že nebudou. Kupuje to s vidinou (předpokládám), že tam budete bydlet i za dvacet, třicet let... Za sebe vím, že když člověk takhle něco chce koupit, tak kolikrát bagatelizuje nebo přivírá oči nad okolnostmi, které mu nevyhovují. Mám trošku pocit, že to je i váš případ :)
Odpovědět
@atilius Asi máte pravdu.:) Takže té klauzuli v územním plánu, kde je uvedeno, že využití "nezávadné s ohledem na sousedství s obytnými plochami ", byste zase tak vážně nebral?
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius no výroba taky není jako výroba. my bydleli hned u výrobny popruhů a ničemu to nevadilo. více hluku nadělaly vlaky z opačné strany a naše děti :-D myslím, že záleží jak moc jste nároční a háklivý, jak moc je to pro vás výhodné nebo zda máte i jiné možnosti. je to risk. ale to je vždy. člověk se snaží vybírat lokalitu, fajn sousedy, ale co je dnes, nemusí být za pár let :-/
Odpovědět
@blahova_andrea No momentálně bydlíme v bytovce u nejrušnější ulice ve městě:)
Odpovědět
@blahova_andrea Jo, to já nechci házet všechny výroby do jednoho :) Ale podle toho co eternnity píše, tam může být v podstatě cokoli a teď jde o to, jestli stojí za to, to risknout.
Odpovědět
@eternnity Nejsem právník, takže úplně nevím, co si pod tím představit. Je možné, že to nemůže být chemický provoz, ale kde bude hranice, co je a co není obtěžující? Pak už možná bude záviset na radnici, co povolí. A pokud bude mít zájem získat pracovní místa a daně do své pokladny....Je to prostě na hraně. Může se stát, že to koupíte a bude tam něco nepříjemného, nebo to nekoupíte a bude tam pár kanceláří. To se v tuhle chvíli nedá takhle říct. Hrozně záleží, jaké jiné výhody by vám takový pozemek přinesl. Třeba cenu, dostupnost školy, školky, obchodu, lékaře, dobrá dostupnost do práce nebo do lesa, záleží na prioritách, které máte. Ještě mě napadá, co se zkusit poptat té kamarádky na úřadě, aby vám vyjela ze systému i jiné plochy, pro takové využití a podívat se, co tam stojí.
Odpovědět
Pozemek, co se týče lokace je na pro nás výborném místě, až na ten sousední komerční objekt - je přímo ve městě v zástavbové části určené pro RD tj. vše je dostupné pěšky - škola 5 minut, školka 10 minut, lékař 15 minut, nemocnice 20 minut, obchod 10 minut,práce 15-20 minut, náměstí 25-30 minut,les je 5 minut, cena je o cca 100Kč/metr nitší než provává město vedlejší parcely, navíc bez požadavku dostavit do 3 let, tj pozemek můžeme zatím jen vlastnit a nemusíme hned stavět. Kousek od tohoto komerčního pozemku je další, menší ale dražší komerční pozemek, řekla bych lépe situovaný, prodává se už několik let a stále není prodán. V městě jsou další nevyužité komerční prostory.
Odpovědět
Profilova fotka
@eternnity tak za ty peníze bych ho teda koupila určitě a když mě nic netlačí stavět, ani bydlení, ani podmínky prodejce, tak bych to v sobě nechala klidně uzrát :-N já žiju v dimensi, kde se pod 2000,- metr neprodává, to pak člověk hodně zvažuje co ano a co ne. nechybí ti tam nula? :-N
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@blahova_andrea píše "o 100 Kč", ne za 100 Kč ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea Rozdíl oproti ceně, za kterou prodává město pozemky vedle je 100 Kč / m2.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina aha, už mi to došlo, díky, tak to pak jo :-D
Odpovědět
@eternnity to je ale úplně zanedbatelný rozdíl v ceně, ne? Považuju to za hodně velkou nevýhodu, kterou nižší cena rozhodně nevyváží. Jasně, nemusí tam vzniknout nic rušivého, ale může a koupí takového pozemku tomu jdete naproti.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 Já myslím, že tady nejde tolik o cenu jako o to, že by museli mít na těch dalších pozemcích do tří let postaveno. Otázka je, jaká by tam byla sankce, kdyby nepostavili.
Odpovědět
@lenka5731 rozdíl je cca 108 tisíc - to mi nepřijde úplně zanedbatelné @jakuda sankce je myslím 100 tisíc hlavně u těch ostatních pozemků je o 100 Kč/m2 nejnižší možná nabízená cena, je předpoklad, že bude víc zájemců, kteří nabídnou vyšší cenu, není tak ani jisté, jestli bychom nějaký z ostatních pozemků získaly, také jsou větší - tj. ve finále dražší a pro změnu je tam zase vysoké napětí na pozemku, případný zápach z výroby y se dostal i k nim, předpokládám.
Odpovědět
Profilova fotka
@eternnity Já vím, že Vás od toho všichni odrazují, ale já bych se toho asi tolik nebál. Ono stát se něco může téměř u jakéhokoliv pozemku. U nás v obci se zrušilo dětské hřiště a nyní na jeho pozemku stojí supermarket, místo pole na okraji stojí výrobní hala a místo nedostavěné mlékárny, u které se všichni dlouho dohadovali co z ní nakonec bude je dnes plocha pro výstavbu rodinných domů.
Odpovědět
@jakuda Děkuji. My jsme malé podhorské město, kde to z rovna v tomto místě, kde je z jedné strany silnice, z druhé strany les a z dalších dvou zástavba domů na nějakou výraznou výrobní budovu nevydím. Obecně tu výroby spíš zanikají. Stát se může samozřejmě všechno ale byli bychom tam hned 4 bezprostřední sousedi - jeden dům z toho už stojí, další dva se začnou letos stavět. Další domy jsou hned v řadě vedle a další domy přes cestu od námi vyhlídnutého pozemku. Případný hluk by nám asi ani nevadil, dá se to řešit protihlukovou stěnou, navíc komerční plocha je pod úrovní hranice pozemku asi o 3-4 metry. Obavu bych měla ze zápachu a z případné kontaminace z ovduší.
Odpovědět
Každopádně jsem moc ráda, za jakékoliv komenty a názory - víc lidí víc ví - děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
ja bych do toho nešla. Naši takhle koupili dum na kraji vesnice a po 7 letech jim tam postavili dálnici bez protihlukove stěny a ještě přesunuli vysoké napětí, takže ten hluk z obojího jim udělal z klidného bydlení naprosto šílené místo.
Odpovědět
ja by som do toho nešiel
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?