Pozemek situovaný od komunikace na sever (SV)

Zdravím, mám dotaz ohledně zrovna zarezervovaného pozemku - 950 m2 viz příloha. Hledáme ideální polohu domečku vůči světovým stranám. Není to úplně ideální situace proto bych se chtěl obrátit na vás co by jste doporučili za umístění baráčku a jestli vůbec máme pozemek kupovat. Bohužel, pozemky situované na Jih od komunikace jsou již prodané a zbyla pouze tato varianta na sever (severovýchod). Tak to dopadá když se přijde pozdě :-( Dle mého laického pohledu bych volil pozici baráčku v dolní části pozemku s tím, že obývací pokoj, kuchyň a terasa by se situovala směrem na jih. Tato varianta mě ale přijde trochu riskantní vůči soukromí z ulice kde by nám mohli sousedé koukat přímo na terasu. Prosím o vaše nápady. Díky Michal ;-)
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
to je docela sklon tech cca 10%ˇ....my mame 3%, zdalo se to jako rovina a budeme muset hodne dorovnavat. Takhle jak to je usazeny je asi nejlepsi, jde o to, aby vam od zapadu sousedi nedelali stin na tu terasu....
Odpovědět
Zdravim. V podstate resim uplne stejny problem. Jenom mam komunikaci z jihu i zapadu. Toho koukani sousedu na vasi jizni stranu bych se nabal. Date tam plot a nejake stromky a bude to vpohode. Vetsi problem vidim s pristupem k domu, pres celi pozemek. A co garaz ?
Odpovědět
10° není 10% ... 10% je cca 5,7°, 10° je cca 17,6%
Odpovědět
To jsme si taky říkali, že by to vyřešili stromky a tůje. Jenom to asi bude pár let zarůstat. Sklon pozemku je pouze orientační a odhadl jsem ho zatím od oka, příští týden máme schůzku ohledně technických věcí k pozemku, hlavní je jestli bude možné postavit domek tak daleko např. od kanalizace. Pro představu posílám fotku náklonu
Odpovědět
Máme takto oba pozemky a docela v pohodě. Dům máme usazený vzadu, aby vepředu bylo slunce.Sousedi mají dům předsazený vepředu a slunce mají také.
Odpovědět
Máme přesně takový pozemek - šířka 20, délka 30 m, museli jsme dodržet hranici max. 6 m od komunikace, takže jsme tuto otázku taky řešili. Nakonec máme z východní strany příjezdovku a ze západní terasu. Už bych to takhle asi neudělala. Asi nejlepší je dát terasu přes roh na západ/sever nebo východ/sever, jak komu vyhovuje, ale budete mít pozemek dlouhý, tak na pozemek svítit bude.V létě musíme stejně zatahovat rolety v místnostech na jih a západ, jinak bychom se upekli :-| Z příjezdové cesty jsme museli udělat vyšší plot kvůli soukromí.
Odpovědět
Nevím proč, ale jako první bych vybral domeček a podle něho pozemek. Jako vždy opačně!!!!!!!!!!!!!! Nemusel bych potom toto řešit!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@p_michal pokud to mistni regulativy umoznuji, urcite ho dejte dozadu. Nicmene bych jeste zvazil, zda ho cpat uplne az k severni strane - nechal bych si tam prostor na "uklizeni bordelu", nejake zazemi - domek na naradi, uskladneni dreva jestli budete mit krb atd. jinak co se tyce soukromi od cesty, uplne se vybizi vysadit tam par vetsich keru/stromu ktere to pekne odstini, pripadne muzete postavit zed. jinak s usazenim a celkove resenim domu na takovemto pozemku bych si radeji nasel architekta nez se snazit nacpat tam nejak typovy projekt. To vetsinou dopadne blbe.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak je to široké? My máme 23m a dostali jsme ho tam podélně. Toho sklonu bych se bála v případě dešťů..dům dole, silnice nahoře, to se k lehké záplavě přímo nabízí.
Odpovědět
Ja bych ho nechala klasicky u cesty, me ta orientace neprijde nijak hrozna. Dala bych L kovy, kuchyne k create s velkym oknem-zapadni slunce, obyvak na J a V pokoje na V a name SZ strane technicka cast. Nebo klasicky obdelnik k SZ hranici pozemku-pokoje a obyvak name JV.
Odpovědět
Rozměry pozemku jsou cca 20x48m. Zítra máme schůzku s pánem který zařizoval zasíťování pozemku. Hlavní body které nás zajímají jsou regulační plán a uliční čára, následně budeme ověřovat na stavebním úřadě vč. kolaudačních rozhodnutí. Dle informací ze schůzky budeme mít reálnou představu co a kde lze na pozemku stavět. V rámci pozice domečku se pořád přikláníme k variantě umístění do dolní části resp. terasou směrem na J. @jumpmans za domem by se udělalo místo na dřevo a další skladové věci. To se bude hodit ;-) další věci bych nechal na Architekta. Taky to moc nevidím na použití typového projektu. Pokud by situace s umístěním domu do dolní části nešla vzhledem k regulativám nebo uliční čáře taky si nemyslím, že by to nebyla neřešitelná situace. Domek by se dal jak píše @bamak ke komunikaci do L nebo doprostřed pozemku a vytvořili by se dvě terasy. Jedna na S a druhá na J, to je spíš takový nápad než plán. Má to už své nevýhody ale myslím, že ne katastrofální, které by šikovný architekt nevyřešil :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@p_michal Mě by se teda nechtělo chodit 30metrů k domu, ani si "zaplácnout" část zahrady příjezdovou cestou. ;-)
Odpovědět
30m k domu by to bylo pouze jednou když přijdeš z práce :) to snad tak hrozný není. Ale chápu tvůj názor, je to samozřejmě v určitém směru nevýhoda.
Odpovědět
@p_michal A jak to budeš udržovat v zimě?
Odpovědět
@pavm na údržbu to není úplně v pohodě ale taky by se dalo jenom to bude práce navíc. Asi sepíšu všechny pro a proti ať to máme před sebou a podle toho se rozhodneme. Stejně tak jako když má někdo rohovou parcelu taky musí v zimě odhrabávat 2x tolik sněhu :-S
Odpovědět
@p_michal nechala bych domeček u cesty. Třeba L-ko otevřené na východ. Ale líp by dokázal architekt. Zase tak špatná orientace to není.
Odpovědět
@p_michal Jednou do práce, jednou z práce, jednou s dětma na hřiště....ale ujít to není takový problém, ale v zimě se tím proházet...to už je horší. Nejde o to, že je to práce, spíš ráno vstanu do práce a zjistím, že budu hodinu odhazovat sníh. Všechno se dá, já jen, že mi nepříjde tak zásadně špatně mít dům na tomto pozemku u cesty, orientace i tak může být v pohodě.
Odpovědět
Díky všem za pomoc, dám vědět jak jsme se rozhodli. Popravdě řečeno teď vůbec nevím :-D Je dobré si uvědomit všechny klady a zápory :-) jak se říká beru si od každého názoru to co je potřeba s budu řešit dál.
Odpovědět
Jsem zastánce toho, že pokud je možnost, tak dům patří rozhodně na přední část pozemku, aby mohl člověk mít alespoň trochu soukromí za domem. Jak velký dům chcete? Dle všeho máte opravdu dlouhou zahradu, takže bych možná uvažoval nad tím, dát dům co nejvíce dopředu a zbytek řešit vzadu. Pokud chcete u garáž pro dvě auta, doporučuji skočit za sousedy v obci, kteří garáž mají a optat se, zda neměl stavební úřad problém s postavením garáže na hranici pozemku. Tak byste vyřešili i to, kde parkovat auto a případně i „dlouhou“ cestu domů, která by se zkrátila z 30 metrů na 6. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
podobný dotaz tu někdo včera řešil, nevím, zda jste to byl vy? Přispívala jsem tam. My máme v podstatě stejnou situaci. Všechny pozemky jsou se severní orientací kaskády nad sebou. My jsme až dole, sklon máme mnohem větší, i když pocitově to tak člověku nepřijde, ale když přijde výškopis tak se divíte :). NIcméně plánujeme bungalov s plochou střechou zhruba do první třetiny pozemku od komunikace která je nad pozemkem, abychom si co nejméně stínili terasu i zahradu a orientace většiny oken je na sever. Problém v tom nevidím. Situaci jsme probírali s několika architekty a dva z nich nám dům usadili nahoře, jeden pak podobně jako máte na obrázku. Náš známý projektant se severní orientací také neměl problém. Já osobně stavím dům abych měla soukromí, které mi vždy chybělo, takže bych se nespoléhala na vysazenou zeleň, která vám bude potřebné soukromí vytvářet až vzroste za několik let. Trochu odlišný názor od většiny, ale stojí za zamyšlení se za každou cenu necpat s okny na jih. V létě pochopíte.
Odpovědět
@kocicak123 @sabejn díky za objektivní názory ;-) Pomalu jsem začal přehodnocovat svůj názor vzhledem k nevýhodám usazení v dolní části, vzhledem k pozemku bude asi nejlepší usadit domeček do prvních dvou třetin od komunikace (přesněji někam na střed). Vzhledem ke sklonu a dalším nevýhodám jsme se museli rozhodnout tak, že tento pozemek asi kupovat nebudeme a zvolíme poslední volný rohový pozemek s jižní orientací :) (důležité rozhodnutí) který je sice výrazně dražší ale splňuje veškeré předpoklady pohodového bydlení bez větších zásahů. Někdy je to opravdu těžké rozhodování když si dáte vedle sebe váhy kde na jedné straně je pozemek který je dražší ale výrazně lepší z pohledu zkosení, světových stran a další pozitiva a na druhé straně levnější pozemek směrovaný na sever s velkým zkosením. Vzhledem k tomu, že se pro takovou věc rozhodujeme pouze jednou v životě zvolili jsme dražší pozemek směrovaný na J. Mimochodem je to dáno i díky zásluze pána který na pozemku zaváděl inženýrské sítě a moc dobře nám poradil kde bude lepší stavět. Všem moc děkuji za rady a podněty a doufám, že když ne nám tak toto téma pomůže někomu kdo bude řešit stejný problém jako my.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?