Pozemek u silnice

Ahoj, máme pozemek na kraji vesnice naproti jsou pole a les. Bohužel přímo před pozemkem brzy začnou stavět obchvat, vše už je schválené a silnice by měla do dvou let stát. Silnice bude triproudova v násypu asi 100m od pozemku. Před pozemkem není žádný dům, svah ani nic podobného. Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenosti s bydlením u silnice, jak moc je slyšet hluk do domu a na zahradě za domem? O plánované silnici jsme věděli, jen jsme netušili, že bude tak blízko. Už máme vydané stavební povolení a v létě chceme začít stavět, teď ovšem trochu vyvstali obavy.
Odpovědět
Ještě jsem zapomněla dopsat, že se jedná o silnici II.tridy
Odpovědět
Tak mi máme okna 5 m od frekventované silnice a je to peklo. 100 m zní jak rajská hudba. Udělejte obývané místnosti a hlavně ložnic na druhou stranu než je silnic. Před domem můžete taky udělat vysoký plot nebo vysázet tůje ať trochu odstíníte hluk. Dnes snad ideální pozemek za únosnou cenu ani neexistuje.
Odpovědět
Profilova fotka
nás dělí od silnice jen chodník. Teď když je uzavřený hlavní tah pro kamiony tak mazec.. přes den to nevnímám, ale když jezdí jezdí v noci tak hluk šílený. Ale řešíme to výměnou skel, je to nějaké staré dvojsklo, dáváme trojsklo, tak snad to k něčemu bude, ještě jsou prý i nějaká protihluková okna
Odpovědět
Profilova fotka
pokud tam není bariéra hluk se bude šířit, 100 m už je tedy docela dobré, nebude to jako 5 m, ale počítejte s tím že večer to bude slyšet, v podstatě zaregistrujete každé projeté auto... Člověk si zvykne, já si v mládí zvykla na tramvajovou zastávku pod oknem. Určitě ale pořiďte min. 3skla s protihlukovou úpravou, fasádu s protihlukovou úpravou případně ty předokenní rolety. S tím mám zkušenost od sestry a opravdu jak to spustí může se dít za okny cokoliv a vy máme ticho. Měli také velký hluk z obchvatu města, který je přes pole, odhadem také určitě 100 m. Pak vyměnili povrch na silnici za pohlcující hluk a od té doby o tom skoro neví. Bohužel žije v Německu, tady se něco takového čekat nedá. Nicméně v rámci projektu té silnice by měli mít i studii hluku, zkuste jí sehnat, tam by mělo být zobrozeno šíření v grafické podobě. Záleží na očekávaných intenzitách dopravy, zejména zkuste vypátrat tu noční mapu. Mám na mysli něco takového: https://www.asb-portal.cz/stavebnictv...
Odpovědět
@tulda27 Díky za informace. Bariérove zdi tam nebudou, prý to bude v násypu tak nevím jak moc to pomůže. Rolety máme v plánu, o protihlukové fasádě jsme neslyšeli, určitě na to koukneme. Nevíte, kde by mohla být taková studie dostupná? Na netu se mi nepodařilo dohledat
Odpovědět
Bydlíme ve městě u hlavního tahu mezi dvěmi krajskými městy - přímo u domu máme 5 proudou silnici s křižovatkou a já s tím nemám problém. Vyrostla jsem tu, takže jsem na to zvyklá. ŘSD nám před pár lety zaplatilo kvůli hluku výměnu všech oken za protihluková a pokud jsou zavřená, tak je doma naprosté ticho. Moje rada je, vybírat materily s vyšší neprůzvučností a obytné místnosti jako jsou ložnice, pokoje a obývací pokoj orientovat na druhou stranu od silnice a je to bezproblému. K větrání využít rekuperaci a otvory také orientovat do zahrady. Pokud bude silnice vedená v násypu, tak hluk jako takový tak obtěžující nebude. Tcháni bydlí u splavu a nevěřila bych, jaký zvládne voda udělat hluk - pro mě je srovnatelný se silnicí, akorát horší v tom, že je slyšet celou noc. Zato u nás v noci auta téměř nejezdí. Takže pokud nemáš jinou možnost pozemku, neváhala bych. 🙂
Odpovědět
@edcbubu Super díky, to zní povzbudive🙂 hledat pozemek by bylo opravdu složité a troufám si říct, že otázkou let. Navíc člověk nikdy nemá jistotu, že mu tam něco nepostaví. Bohužel dětské pokoje jsou orientované na stranu, kde bude silnice, už je nemáme kam přesunout, jedině bysme museli překopat celý projekt nebo by museli být pokoje na sever a to si nejsem jistá, jestli je dobrá varianta.
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea901 zjistěte na svém příslušném stavebním úřadě, kdo to platí a projektuje, II. třídy, měl by to být kraj, a na krajském úřadě by nějaký jejich stavební, plánovací nebo dopravní odbor k tomu měl mít veškerou dokumentaci. Jedná se o veřejně prospěšnou stavbu neměl by být problém do dokumentace nahlížet. Ale zkušenost s tím nemám. Možná nebudou mít mapku, ale tabulky, nicméně i to stačí 🙂. Pokud nevede komunikace nikde místem, kde by během projekce bylo třeba hluk měřit možná to ani nemají, vy jste psal 100 m a to už bude možná na posuzování hluku při územním řízení daleko. Ale pátrejte. Ono přibližné číslo se dá najít i obecně, třeba v jiných hlukových studiích u komunikací s podobnou dopravní zátěží. A dopravní očekává zátěž být v dokumentaci musí. Jinak násep znamená, že komunikace je výš než okolní terén (jak vysoko je vidět zase jen v dokumentaci) a běžný pár metrů vysoký násep moc nepomůže. Hluk se šíří při zemi a zvedá se až v určité vzdálenosti od zdroje, víc detailů už si ze školy nepamatuju 🙂. Protihlukové stěny, valy, stromy ho zarazí a on se pak šíří zpátky a nahoru. Pokud je komunikace na náspu a mezi Vámi a zdrojem hluku nic není logicky se vlny šíří pořád dál a pomalu slábnou.... Protihlukové fasády se běžně dělají v Praze na bytových domech, pokud neuspějete běžným průzkumem zkusím se poptat v nějakém velkém projekčním studiu se kterým pracujeme. Bohužel s hlukaři nejednám, takže víc už nevím 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea901 a ještě k bydlení jako takovému - ono to nebude nijak velký problém, ale pokud se dá při stavbě eleminovat hluk je to určitě lepší. Jen je potřeba zjistit, zda je to vzhledem k očekávané úrovni hluku potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
A dovolím si ještě jeden příspěvek s odkazy na hlukové mapy a intenzity dopravy: https://geoportal.mzcr.cz/shm/ https://www.rsd.cz/wps/portal/web/Sil... Pokud porovnáte nějaké Vám známé místo podle intenzit dopravy třeba zjistíte orientačně očekáváný hluk z komunikace u Vás. Ale musíte zjistit očekávané intenzity dopravy. Dá se to hodně hrubě odvodit ze stávajících intenzit na té komunikaci, kterou budou překládat. Nebude to stejné, na to se dělají složité dopravní studie, ale pokud nezjistíte nic konkrétnějšího základní odhad Vám to dá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?