Pozemek v mírném jižním svahu

Profilova fotka
Zdravím, chci se zeptat zdali někdo máte zkušenost se stavbou domu do svahu. Zajímala by mě hlavně finální cena, zdali jste stavěli svépomocí nebo měli firmu. Jaké jsou zde plusy a mínusy.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas_muzikant jako plus svahu považuji možné výhledy do krajiny. Zároveň jestli pojmete návrh domu s rozumem tak i garáž nebo sklep v ceně domu. Docela se mi líbí to řešení domu napravo s černou střechou. Do svahu podle mě patří buď klasická ´´ stodola ´´ se sedlovou střechou nebo nižší dům s rovnou střechou. Tím chci říct, že buď se vám líbí určitý druh domu a k němu hledáte pozemek nebo se Vám líbí tato lokalita a k ní musíte navrhout vhodný dům. Jinak to prostě bude jako pěst na oko a nebo vykrvácíte v zemních pracech a založení stavby.
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 Pracuji ve městě, takže počet pozemků v relativně blízkém dosahu je omezený. Samozřejmě jsme omezení i cenově. Což znamená, že bych raději volil cestu přizpůsobit dům pozemku. Hlavně na tom nechci peněžně vykrvácet, proto se ptám zdali má někdo podobnou zkušenost. Původně jsme chtěli typový dům, ale pokud si pořídíme tento pozemek, pak budeme muset řešit dům na míru. Hrozně se mi líbí toto řešení..
Odpovědět
Stavba ve svahu se prodraží. Z obrázku těžko odhadnout, kolik převýšení je, podle konkrétního sklonu dává smysl stavbu jen “zaříznout” (případně vstupovat do domu v mezipatře), v případě většího převýšení se doporučuje podsklepení. Pokud stavbu jen “zaříznete”, počítejte se zvýšenými náklady na základy v místech, kde dům bude nejvíce vystupovat nad terén. Zvýšené základy, štěrk, dosypy... Pokud stavbu podsklepíte, počítejte u každého m2 sklepa s podobnou částkou jako za nadzemní část. Samotný vnitřní sklep tak drahý není, ale cenu dělají vnitřní schody, hydroizolace, terénní práce, zásypy, tepelná izolace... šeredně to skáče. V obou případech se stavba prodraží o terénní úpravy včetně přesunu (případně uložení) zemin a dále o budování opěrných zídek a venkovních schodů. Suma sumárum, ve variantě 1 (zaříznutí domu do terénu) počítejte s částkami v řádech vyšších set tisíc, u varianty 2 (podsklepení) s malými jednotkami milionů. Oboje jsou ceny na klíč. Kromě nákladů na samotnou stavbu počítejte se zvýšenými náklady na projekt, většinou je totiž třeba pořídit individuální projekt, typovku do svahu osazovat nedoporučuji. Výhodou svahu bývá krásný výhled a při podsklepení i dostatek úložného prostoru (vyhnete se různým přístavbám a domkům u domu). Při optimální orientaci vůči komunikaci lze do sklepa schovat garáž a ušetřit tak náklady na budování separátní garáže.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k Děkuji, dnes se jedem kouknout a snad se dozvíme i kolik je převýšení.
Odpovědět
@tomas_muzikant terénní úpravy nejsou nic hrozného, spíš záleží na typu (tvrdosti) horniny. My stavěli na skále a tam ty peníze lítaly slušně. Nějaký vnitřní schody jsou otázkou max. pár desítek tisíc, taky nic hroznýho. Máme malý pozemek a podsklepený dům a je to super. Hrubou stavbu podsklepení a desku domu dělala firma. Máme pozemek dosti specifický, takže jsme to nechali a taky hezky zaplatili odborníkům. Zbytek jsem řešil subdodavatelsky. Má zkušenost je taková, že peníze začaly teprve lítat, když jsme začali řešit vnitřky bez ohledu na to, jestli je dům ve svahu nebo ne. Jen ze zvědavosti... stavět chcete na klíč či jak? jaký máte rozpočet?
Odpovědět
Stavíme taky na jižním svahu, dům jsme do terénu zařízli a nějaké ohromné vicenaklady rozhodně nepociťuji. Jen více práce s terénními úpravami okolo domu, ale zrovna bagr není na stavbě domu ta nejhorsi položka. Oproti placce jsou rozdílu v řádu desetitisíců.
Odpovědět
@radim83 Mohu se zeptat na firmu, která vám realizovala desku? máme také svažitý pozemek (mnohem více než je tento) a budeme tak do roka (aspoň doufám 🙂 ) desku řešit, tak bych bral tip na někoho, kdo nedělá jenom "ploché" desky a vyzná se v tom. Děkuji
Odpovědět
@emko4 je to firma, stejně jako já, z Českého Krumlova, tak nevím, jestli vám to pomůže... www.jstym.cz/
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas_muzikant to co máte na obrázku je nejdražší řešení. Buď to založíte celé na patky, nebo půl domu patky a půl základová deska, nebo to celé zaříznete do svahu jako na obrázku nebo to dáte na zemní vruty když by jste šel do dřevostavby. Já dům ve svahu mám a nějak drahé mi to založení nepřijde.
Odpovědět
Já mám také dům v mírném svahu, na opuce a ty terénní práce byly jednotky stovek tisíc. Chce to rozhodne architekta/projektanta.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem mnohokrát za odpovědi, včera jsme se byli kouknout a je pravda, že tak do 1/3 pozemku hned od silnice je ten svah hodně prudký, 2/3 je jen mírný... Na koupi máme relativně dost času nic nás netlačí, takže asi budeme hledat dál. Pozemek se nám sice moc líbil, provedení domu je pak zajímavější a přináší určité výhody. Nicméně se bojíme abychom na hypotéku domu pak vůbec dosáhli... Málokdo řeší barák ve 21 letech 😄
Odpovědět
Profilova fotka
Přikládám i foto
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?