Pozemek ve vlastnictví hlavního města bez přístupové cesty

Ahoj, vy jste tady všichni tak zkušení, tak se zeptám :-) V obci, kde bychom chtěli stavět, vlastní jeden pozemek hlavní město Praha. Podle katastru se jedná o stavební pozemek - nachází se tam opuštěná zemědělská budova, ale nevede tam žádná cesta. Můj dotaz je, jestli víte, jak přesně postupovat (koho kontaktovat), když bychom pozemek chtěli koupit, a jak pak třeba vypadá vyjednávání o ceně. Druhou věcí je, že tam není ta přístupová cesta. Předpokládám, že bychom ji museli vybudovat na vlastní náklady. Bohužel ze všech přístupných směrů jsou soukromí majitelé, takže by asi nebylo jednoduché někoho přesvědčit k prodeji části jejich pozemku. Řešil jste někdo něco podobného? Budu vděčná za jakoukoli zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Nic podobneho jsem neresila,ale dokud nebudete mit koupenou cast pozemku na prijezdovou cestu, tak bych pozemek nekupovala.nebo aspon vecne bremeno (mozna na nekterem z pozemku je,zkuste mrknout do katastru). To by jinak byly vyhozene prachy
Odpovědět
A hlavne pokud byste nemela prijezdovou cestu,tak Vam nedaji podle meho ani stavebni povoleni . Muzete napsat na oddeleni uemniho planovani a poptat se,ale bez prijezdove cesty,nekupovat..
Odpovědět
@margot_ka, @nepa Jj, počítám s tím, že bez vyřešené cesty bychom nekupovali. Je to paradoxní, protože je to vedené jako stavební pozemek, ale bohužel to v minulosti úřady pěkně zpackaly a cesta, která tam vedla, byla prodána k sousednímu pozemku bez věcného břemena. Koukala jsem ještě na druhého souseda a ten na všech pozemcích věcné břemeno užívání má, ale předpokládám, že to bude spíš na dožití rodičů. No každopádně zajdu na katastr.
Odpovědět
Nutné projednat věcné břemeno na tu přístupovou cestu. Jakmile jej budete mít, pak kupujte pozemek. Bez zajištění přístupu Vám nedají stavební povolení, ani banka případné peníze z hypo.
Odpovědět
@flakac No on je trochu problém, že fyzicky se tam žádná cesta nenachází (ani katastrálně to není nijak vymezeno). Pozemek, na kterém se původní cesta nacházela, byl prodán soukromým majitelům a oni tam teď mají pouze vyjeté koleje ke svému domu.
Odpovědět
@noemi77 vyjeté koleje=cesta. Nicméně...existuje tato cesta v územním plánu? Pokud ano, pak regulerne muzete jednat o věcném břemeni.
Odpovědět
@flakac Díky za tip, tohle prověříme.
Odpovědět
Kupovali jsme cestu od mesta ale nacekali jsme se protoze mesto muselo dat schvaleny zamer prodeje od zastupitelstva a potom jsme dali nabidku-doufali,ze bude nejvyssi a cekali az vse zase schvali zastupitelstvo.Cena byla stanovena nejnizsi a kdo nabidnul nejvyssi vyhral.
Odpovědět
@dandaa A jak dlouho vám ty úřední věci trvaly? U nás v obci se taky prodával pozemek tímto způsobem a trvalo to cca třičtvrtě roku (pozemek se musel i vyměřit, pak to musí být měsíc vyvěšeno atd.). Bude to v Praze trvat kratší dobu, když se zastupitelstvo schází častěji, nebo to naopak můžou nějak odkládat kvůli množství jiné agendy?
Odpovědět
@noemi77 jelikoz v Praze zastupitelstvo pres leto nezaseda tak vse trva dlouho.Pod jakou cast Prahy ten pozemek co se vam libi spada?Jsou na vse lhuty,vse jde pres vybor,zastupitelstvo takze asi taky pres pul roku.
Odpovědět
@dandaa Píše se tam toto: Hlavní město Praha, Mariánské náměstí 2/2, Staré Město, 11000 Praha 1, takže asi Praha 1. To jsi mě moc nepotěšila :-( My na to naštěstí zas až tak nespěcháme, je to jen jedna z alternativ.
Odpovědět
@noemi77 hlidejte si uredni desku a treba nekdy pozemek pujde do prodeje.Vetsinou tedy ma bytovy odbor plany na rok dopredu ohledne prodeju .Navic prodej je bud formou aukce nebo obalkove metody a vzdy je to boj.
Odpovědět
Článek se načítá
@dandaa No tak zase tolik času nemáme :-) Ale ono to do prodeje určitě nepůjde, je to v tomhle stavu už desítky let a teď bez té cesty je to v podstatě bezcenné. A hlavně tomu boji jsme se právě chtěli vyhnout tím, že bychom sami navrhli odkup.
Odpovědět
@noemi77 prave takto prodej od mesta nefunguje.Vse musi byt verejne a na prodej jsou pravidla.
Odpovědět
@dandaa Tak samozřejmě, že se to pak musí zveřejnit, ale nejdřív to budeme muset iniciovat. Navíc nepředpokládám, že vyvěšení na úřední desce města 150 km od místa, kde se pozemek nachází, by nějakého jiného zájemce upoutalo :-) Ale právě jsem se chtěla zeptat, jak to je teď s těmi prodeji z veřejného do soukromého vlastnictví - mám zkušenost už staršího data a od nového roku byly v zákoně údajně nějaké změny.
Odpovědět
@noemi77 upoutalo,protoze jsou lide,kteri takto zkupuji pozemky a nemovitosti na kseft.Prazske uredni desky jsou neuveritelne sledovane.Zmeny jsou a kazda mestska cast ma sva pravidla.Treba loni kamaradka kupovala v aukci byt od mesta a musela dolozit bezdluznost,i zpetne ze nemela exekuce a dokladala ze ma na ucte penize pro nakup nemovitosti nebo papir od banky ze by dostala hypoteku.Takze zalezi jakou formou by prodej sel.Uz jste se na pozemek ptala na bytovem?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?