Pozemek ve vlastnictví jednoho x převést 1/2 na přítele

Ahoj, s přítelem jsme se rozhodli si postavit nový RD. Problém je v tom, že pozemek je můj a my nejsme manželé. Nevíte, jak je to teď s "nástupem" nového občanského zákoníku? Musíme být manželé a musíme každý vlastnit 1/2 pozemku nebo můžeme stavět na mém pozemku? Děkuji za rady!
Odpovědět
Profilova fotka
@scruffi Ahoj, také mě toto téma zajímá. Letos chceme stavět, ale pozemek je můj a RD chceme s partnerem na půl (nejsme manželé). Jakmile najdeš řešení, dej vědět ;-) Díky
Odpovědět
nevím jak je to teď po novém roce, ale máme podobnou situaci, pozemek můj nabytý před manželstím, a teď jako manželé na něm stavíme dům společně... pro stavební úřad jsme museli mít mezi sebou smlouvu o právu provést stavbu, ale do budoucna to stejně asi přepíšeme aby to bylo společné... nicméně pokud to nebude ničemu vadit, necháme ještě nějakou dobu tak.
Odpovědět
A jak to bylo s bankou, kde jste si brali půjčku (pokud jste si brali půjčku)? Máte jednu půjčku na jednoho z vás a nebo každý polovinu? My totiž budeme mít půjčku každý na polovinu baráku.
Odpovědět
Podle nového občanského zákoníku, čí je pozemek, toho je i dům. Máme to také tak, pozemek i dům bude psaný na mě, hypotéku si chceme vzít napůl a nějak to ještě právně ošetřit, aby partner o nic nepřišel, pokud by došlo k rozchodu. Prý to jde nějak zaplombovat, abych nemohla dům prodat bez jeho souhlasu.
Odpovědět
Zaplombovat nic nejde. Jde zříditi předkupní právo. Nejlepší (a nejlevnější) varianta je převést nemovitost do podílového spoluvlastnictví - každý polovinu se vzájemným předkupním právem. Pro SJM budete potřebovat notářský zápis (drahý), pro podílové jen smlouvu, kterou si můžete sepsat sami. Tak budete mít vyřešen jak pozemek, tak potom dům, který bude součástí pozemku.
Odpovědět
@cema01 Co je to přesně to podílové spoluvlastnictví? To je něco jako darovací smlouva? Mysleli jsme, že bychom se vzali a napsala bych polovinu na přítele. Bohužel stavba nemůže být psaná jen na mě. Banka chce, abychom byli majitelé pozemku oba, když si každý bereme svoji půjčku.
Odpovědět
@scruffi ano...my jsme se brali na podzim a ted darovaci smlouvou prevadim idealni polovinu pozemku na manželku.
Odpovědět
@flakac Takže bude nejlepší, když se vezmeme a pak příteli polovinu pozemku daruji? A jaký je rozdíl mezi tím, když mu polovinu daruji a SJM? Dále bych se chtěla zeptat, zda jde nějak opatřit situaci, když bychom se třeba jednou rozešli. Je možné někde a nějak sepsat, že když bychom se rozešli, že pozemek bude můj, i když mu teď polovinu daruji?
Odpovědět
@scruffi Protožes nabyla pozemek před manželstvim, ten nemuže byt ve SJM, museli byste jedině přes pravnika SJM upravit a to neco stojí. Když se vezmete a pak příteli půlku daruješ, tak pokud si smlouvu sepíšete sami, tak tě to bude stát jen poplatek na katastru, nic víc. Ani darovací daň platit nebudete. Jestli jde ošetřit případ rozchodu, to nevim...my to řešíme tak, že manželka zase vlastní malý družstevní byt, tak mě učiní spoluvlastníkem práv. V darovaci smlouve jde sepsat, ze dar muze byt vzat zpet v pripade, ze se bude chovat obdarovaný nemorálně, ale jaká je vymahatelnost, to nevím.
Odpovědět
@scruffi Nemusíte se nutně brát, darovat lze komukoliv. Ale pokud to uděláte po svatbě, tak nebudete muset platit daň z převodu (či jak se tomu dneska říká). Jinak podílové spoluvlastnictví znamená, že každý vlastníte jistý podíl (např. zmíněnou ideální polovinu). Není to žádný fyzický kus pozemku ocamcaď pocamcaď, ale něco fiktivního. No a zavkladováním předkupního práva zase zajíistíte, že když by jeden z vás chtěl svou ideální polovinu prodat, musí jí nejdříve nabídnout k prodeji tomu druhému (můžete si sjednat cenu např. 1kč.).
Odpovědět
Profilova fotka
Podepsat směnku v ceně poloviny stavby, pozemku a pod.... :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?