Pozemek zdědilo 15 lidí, my chceme stavět na naší části

Dobrý večer, dotaz vkládám pro případ, že by se tu našel někdo, kdo se dostal do podobné situace. Přítelkyně se nedávno stala spolumajitelkou pozemku v lokalitě, která se nám líbí, proto jsme hned začali uvažovat nad stavbou domku (s čímž územní plán naštěstí počítá). Problém je ten, že jsme zjistili, že podíl pozemku kromě přítelkyně zdědilo dalších 15 lidí. Abychom mohli na naší části pozemku začít stavět, bude potřeba ji nějak "vyčlenit". Předpokládám, že k tomuto je potřeba získat souhlas všech spolumajitelů, což se mi při tomto počtu spolumajitelů nejeví úplně jako reálné. Dle katastru jsou někteří z nich dokonce v exekuci, což by situaci také mohlo zkomplikovat. Je z této situace nějaké východisko, nebo se máme smířit s tím, že budeme platit daň z nemovitosti a pozemek tam bude kvůli byrokracii ležet ladem? Je při tomto počtu účastníků vůbec reálné, že se dobereme nějakého kompromisu? Nikoho ze spolumajitelů neznáme a vztahy v rodině nejsou úplně ideální. A předpokládám, že pokud se jeden z nich s námi nebude chtít bavit, tak jsme skončili. Předem díky za případné zkušenosti/rady/tipy. Honza
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, záleží na tom jaká podíl přesně máte, respektive zda vaše část je natolik velká /m2/ aby se vůbec vyplatilo začít s účastníky jednat o rozdělení pozemku, či zda byste museli jejich podíly odkoupit. Ležet ladem kvůli byrokracii to nechat určitě nemusíte. O nemovitosti rozhoduje většinový vlastník, takže se vše odvíjí od velikosti podílu. Jinak jestli spolumajitelé mají exekuci, bude zřejmě exekučně obestavěná celá nemovitost....je to na delší rozmluvu ;-)
Odpovědět
Ahoj, díky za reakci. Velikost našeho podílu je cca 500 m2, což není žádný zázrak, ale na skromné žití to stačí. Ostatní spoluvlastnící vlastní různé podíly od parádních cca 1200 m2 do nepoužitelných 35 m2. Ale samozřejmě spíše uvažujeme o tom, že bychom od někoho ještě nějakých cca 200-300 m2 odkoupili. I z toho důvodu se ptám. Nerad bych vrazil podstatnou část úspor do přikoupení pozemku s tím, že mi pak bude blokovat stavbu a vydírat mě někdo, kdo tam má 1/150 podíl. Chápu, že by toto mohl vyřešit soud, ale za kolik let? Zaujala mě tvoje věta "O nemovitosti rozhoduje většinový vlastník".. mně bylo řečeno, že se ke změnám týkajících se pozemku se musí v kladném slova smyslu vyjádřit každý spolumajitel pozemku, i kdyby vlastnil třeba jen 1 m2. A když neseženu souhlas všech, tak jsem skončil. Dle tvých slov to chápu tak, že když se dám dohromady s lidmi, jejichž podíl společně s mým bude > 50 %, a budou souhlasit, tak svůj podíl můžu vyčlenit na samostatnou parcelu?
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, o nemovitostí rozhodují všichni. Když jeden neprodá, máte po žížalkách. Jediná, nepříliš schůdná cesta je fyzicky rozdělit pozemek na dílčí parcely podle výměr. Ale to není reálné. Oslovte vlastníky s nabídkou odkupu jejich podílů, čím větší získáte podíl z celku, tím snadnější by mohlo být fyzické rozdělení. Ale veškeré změny jsou podmíněny souhlasem všech vlastníků, to opakuji.
Odpovědět
Rozhodně je zkusím oslovit. Problém je ale i v tom, že pozemek se nachází v poměrné dobré lokalitě v těsné blízkosti Prahy, takže vykoupit 5000 m2 v místě, kde se m2 běžně prodává za 3 tis. není ani zdaleka v našich možnostech. Opět si dovolím vypůjčit si část příspěvku: "čím větší získáte podíl z celku, tím snadnější by mohlo být fyzické rozdělení." Důležité je to kouzelné slůvko "mohlo". Děsím se představy, že veškeré úspory použijeme na přikoupení několika m2 a nakonec nám to stejně jeden člověk zablokuje. V ten moment budeme nahraní, protože budeme mít veškeré finanční prostředky zablokované v tomto pozemku (není reálné podíl prodat, protože kdo normální by tento podíl na "zablokovaném" pozemku koupil). Zkusím tedy spolumajitele oslovit, ale nevěřím tomu, že se 15 lidí shodne na našem návrhu :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Přece jen by toto bylo nejlepší konzultovat s právníkem... 15 lidí už je opravdu mnoho :-( Je dědické řízení v běhu nebo už ukončené? Třeba by se svého dědického podílu někdo vzdal ve váš prospěch?
Odpovědět
Profilova fotka
Ale tam není jiná cesta, než buď vykoupit (darovat), nebo fyzicky rozdělit podle výměr. Nebo prodejte svuj podíl ostatním a kupte jinde. Je to skoro neprůstřelné. 15 lidi je už moc. To by se muselo řešit smlouvou o smlouvě budoucí atd. Dělení by taky něco stalo (geodézie, katastr). Nezávidím.
Odpovědět
Dědické řízení je ukončené.Ono je to v podstatě tak, že podíl zdědila teta, která ho teď daruje přítelkyni. Proto jsme se o celé situaci dozvěděli až teď a během řízení bohužel nemohli zasáhnout. Každopádně zítra sesmolím nějaký dopis a rozešlu spoluvlastníkům a uvidím. Třeba někdo bude chtít taky stavět a s byrokracií nabídne pomoc. Někdo třeba zase za rozumnou cenu rád prodá. A s těmi, co mě budou ignorovat, snad nakonec pomůže právník..
Odpovědět
Profilova fotka
Právník ti nepomůže, to není veřejný zájem. Pokud někdo nebude chtít, nic s tím neuděláš. Tam nejde vyvlastnit.
Odpovědět
@vondry87 kdysi jsem chtela koupit pozemek, ktery vlastnili 4 sourozenci, zemedelci. K prodeji nakonec nedoslo, protoze jeden vlastnik si usmyslel, ze sourozence okrade tim, ze bude jejich cenu snizi a penize si vezme bokem. Nechci ti brat iluze, ale s patnacti spoluvlastniky, z nich nekteri maji exekuce, se nedohodnes.
Odpovědět
Profilova fotka
@vondry87 Právník sepíše k soudu návrh žaloby na rozdělení (zrušení) spoluvlastnictví. Třeba se to potáhne roky, ale lepší něco než nic. Tuto žalobu k soudu může podat kterýkoli ze spoluvlastníků bez ohledu na velikost svého podílu. Soud může nařídit fyzické rozdělení majetku pokud je možné, popřípadě nařídit prodej nemovitosti a zisk rozdělit vlastníkům dle velikosti podílů. Každopádně to bude na dlouho. Ale pokud má pozemek resp. váš podíl hodnotu takovou, aby se to vyplatilo, brala bych tohle jako poslední možnost pokud selže jakákoli dohoda- ale přece jen m,ýslím že alespoň pár z patnácti vlastníků by na rozumnou dohodu přistoupilo. Právníka si budeš samozřejmě platit, tak nechápu jakou roli v tomto hraje veřejný zájem. Soud nařídí rozdělení (fyzické) popř. prodej i v případě že některý či někteří spoluvlastníci budou proti- pokud se nedohodnou. či sami nebudou chtít ostatní podíly odkoupit. Podle mně je hloupost že když se jeden šprajcne nic dělat nepůjde. Otázkou zůstávají ti, na jejichž podílu je exkuce. Nevím jak v takovémto případě soud rozhoduje.
Odpovědět
Profilova fotka
@vondry87 http://www.advokat-zlinsko.cz/p%C5%99...
Odpovědět
My jsme naivně doufali, že bychom na pozemku mohli v rozumné době začít stavět. Takže pokud by se soudní proces táhl roky, tak nám je to asi houby platné. A začít stavět jinde je pro nás nereálné, protože parcely v lokalitě se pohybují v ceně kolem 2 mil. Zkusím napsat nějaký ten dopis, ale už se smiřuji s tím, že domek u Prahy prostě nepostavíme. Půjdeme holt někam dál a až se jednou vyřeší tento spor a pozemky budou rozděleny, tak prodáme svůj podíl a použijeme to na předčasné splacení hypotéky.
Odpovědět
Článek se načítá
@vondry87 Řeknu Ti, že to je danajský dar. Výhled je takový, že než z toho pozemku budete cokoliv mit, tak budete mit jen starosti, nervy a vydaje. At se rozhodnete pro jakekoliv reseni, bude to opravdu beh na dlouhou trat. Kazdopadne tak či tak s tim musite neco delat. Určitě navrhuji obeslat spoluvlastníky s návrhem na odkup. At se vyjádří, jakou cenu si představují. Dále, pokud jsou na některé podíly uvaleny exekuce, pak navstivit exekutora, treba budou nektere podily v drazbe a byla by moznost je koupit treba za polovinu realne hodnoty. (o podilnictvi s 15 lidmi nebude urcite v drazbe zajem) Kazdopadne by bylo fajn, kdyby o vas exekutor vedel. Potom teprve budete moci rozhodnout, jake dalsi kroky podniknout.
Odpovědět
Profilova fotka
@vondry87 Já bych je taky zkusila kontaktovat, a pokud víš že fyzické rozdělení pozemku je možné zkus se s nimi dohodnout zda by s fyzickým rozdělením souhlasili. Pak návrh k soudu na zrušení spoluvlastnictví (vám bude stačit zrušení vašeho, ne všech...). Nevzdávala bych to hned.
Odpovědět
Profilova fotka
Môžeš sa domáhať na súde o určenie tvojho podielu, ale kladný výsledok nemáš zaručený... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, máš 2 možnosti. Ta první je dohodnout se se všemi spoluvlastníky na rozdělení daného pozemku. Budou s tím muset všichni souhlasit, uděláte geometrák a sepíšete písemnou smlouvu a podáte návrh na vklad do katastru. Z jedné pozemkové parcely jich vznikne několik. To by mohlo být za několik málo měsíců. Výhoda je, že nemusí každý samostatně dostat svůj podíl, ale můžete se dohodnout tak, jak budou chtít všichni - tzn. někteří z těch 15 můžou svůj podíl samostatně vydělit a a ti, kteří mají jenom malou část, mohou zůstat ve spoluvlastnictví s někým dalším na společné zbylé parcele. První varianta je levnější z těch dvou. Zaplatíte myslím 1000 za návrh na vklad do KN, potom za geometrák. S dělením pozemku musí také ve většině případů souhlasit stavební úřad (souhlas, úz. ra ozhodnutí). Písemnou smlouvu si můžete vytvořit buď sami anebo jít za advokátem. Jestli ale nemáte dobré vztahy, bude lepší, když Vám ji vytvoří nějaký advokát. Pokud byste se do toho dle geometráku chtěli pustit sami, určitě najdete spoustu vzorů na netu. Problémem jsou určitě ta probíhající exekuční řízení. Zastavený není pozemek určitě celý, ale pouze spoluvlastnický podíl "hříšných" vlastníků. To poznáš jednoduše nahlédnutím do KN - v části C uvidíš, jestli jsou tam nějaké zástavy zapsané, proti komu a ve prospěch kterého exekutora. Myslím si, že reálnému dělení pozemku by exekuční řízení nemuselo být na překážku, protože ve zbytkové parcele bude podíl "hříšníků" zachován. Ale tipla bych si, že s tím dělením bude možná muset exekutor vyjádřit nějaký souhlas....Tady by to chtělo nastudovat exekuční a občanský soudní řád Ještě jedna věc, o spoluvlastnictví k nemovitosti, když jde o rozdělení, převod atp. rozhodují opravdu všichni spoluvlastníci. Tzn., i když má někdo 1 m2, má jeho slovo stejnou váhu jako Tvoje. Ta většina je (myslím) jen u údržby .... Druhou variantou, pokud se nedohodnete, je postupovat dle § 141 a násl. občanského zákoníku (40/1960 Sb. - starý). Je možné dát návrh k soudu na vypořádání spoluvlastnictví, avšak jak už bylo zmíněno výše, soud se vleče ... Za prvé, není vůbec jisté, že soud pozemek reálně rozdělí ( k Vaší spokojenosti). Je to sice nejpravděpodobnější varianta, ale pokdu jsou tam nějaké důvody, proč nedělit (např. důvody ochrany přírody, krajiny, vod atp.), tak se může stát, že soud nabídne k odprodeji tomu spoluvlastníkovi, který o nemovitost bude mít zájem. POkud nikdo zájem mít nebude, může to soud v těch nejhorších případech vydražit ...To je ale nejčernější varianta, ne moc pravděpodobná. Je však třeba si uvědomit, že kromě řízení u okresního soudu se pak pravděpodobně ještě určitě někdo odvolá na Krajský soud a příp. podá dovolání k Nejvyššímu soudu (což sice nemá vliv na právní moc, ale NS může celé rozhodnutí potom zrušit). Řešení v druhém odstavci je komplikované ještě tím, že za rok vstoupí v platnost nový občanský zákoník (č. 89/2012), který v podstatě zruší vše, co jsem Ti tady řekla. Obsahuje úplně jinou, novou úpravu vlastnických vztahů k pozemkům. To znamená, že je ještě třeba, abyste zjistili, jaké máte možnosti podle nového OZ a rozhodli se, kdy žalobu podáte. Pokud by to totiž bylo až za rok, už by se to řídilo tím novým OZ a na starou úpravu byste zpět nemohli ... Je to určitě, jak píšeš, danajský dar. Přesto Ti držím palce, ať vše s přítelkyní vyřešíte k Vaší spokojenosti ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?