Převod pozemku a vyřešení fin. situace v případě rozvodu

Zdravím, s manželem máme v plánu stavět. Dům zafinancujeme částečně prodejem manželova bytu a na zbytek si společně půjčíme. Pozemek nám poskytne můj otec tzn. bude se převádět na nás dva s manželem-to abychom mohli být vlastníky domu oba dva. Jak nejlépe převést pozemek, aby v případě rozvodu (ťuk ťuk) zůstal "u mě?".. Slyšela jsem o jakémsi "podílovém vlastnictví"? Pozemek má dost vysokou hodnotu, vyšší než bude mít dům. Potřebujeme to nějak šikovně ošetřit.. Člověk musí myslet i na ty horší varianty. 🙂 Ideálně aby někde bylo zmíněno, kolik kdo do našeho společného domova vložil.. - tzn. já dostala pozemek a manžel zafinancoval z 3/4 výstavby domu. Jak to máte pořešené vy? Díky
Odpovědět
..hnus velebnosti 🤔
Odpovědět
Ať ti dá otec pozemek darem, dar ti nikdo nevezme
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth Proč hnus?Rozvádí se 50% manželství a určitě je lepší to mít vyřešené.
Odpovědět
@kokoko123 A co na to manžel? 😄
Odpovědět
@kokoko123 Buď podílové vlastnictví, ale není zaručeno, že po rozvodu vám zbyde pozemek jako takový. Nebo právo stavby a pozemek zůstává jen vám. @plaintruth Proboha proč? Hnus jsou pak spíš nekonečné tahanice u rozvodu.
Odpovědět
@petrskusil Pokud by dostala pozemek darem, byl by dum na pozemku automaticky jen jeji, manzel by k nemu nemel prava. Max. by musel u soudu prokazovat vynalozene naklady na stavbu.
Odpovědět
Manžel je s tím od začátku v pohodě. Jak již bylo zmíněno.. rozvádí se každý druhý, takže si v této situaci růžové brýle na chvíli odložíme.
Odpovědět
@kokoko123 ve vašem případě asi jen právo stavby. Nicméně jestli manžel přemýšlí stejně jako vy a píšete že bude financovat 3/4 stavby, tak by pak logicky zase vyvstala otázka proč by do toho měl jít on? Protože ho tím tlačíte do stejné nejistoty v jaké se cítíte teď vy. A pokud on zaplaatí 3/4 stavby a vy 1/4 + pozemek, tak předpokládám, že se stejně budete pohybovat v poměru investované hodnoty 50/50, což je právě ten podíl u rozvodu. A pokud jeden z vás druhého nevyplatí, tak dům i s pozemkem se stejně bude muset prodat
Odpovědět
@doog Zakladatelka píše, že pozemek je dražší než dům, poměry nepsala.
Odpovědět
@bayt ano to sice psala, ale moc tomu nevěřím že bude pozemek dražší než dům na základě odhadu. Nicméně jak jsem psal, právo stavby jinak to bude společný majetek nabyty v manželství a ani podíly nemusí nic moc řešit při rozvodu.
Odpovědět
Profilova fotka
@kokoko123 tak si spočítejte, kolik to celkem bude stát, tedy rozpočet na výstavbu domu, dejme tomu to bude třeba 6 mil Kč. A hodnota pozemku bude třeba 8 mil Kč. Pak to je dohromady 14 mil Kč a manžel do toho dá 3/4 z 6 mil Kč, tedy 4,5 mil Kč. Takže pak to vychází cca 1/3 manželovi a 2/3 vám. V případě rozvodu se stejně budete muset finančně vypořádat, tedy vyplatit manželovi 1/3 z hodnoty majetku. Právo stavby mi přijde v tomto případě zbytečné, ten dům bez pozemku stejně nikdo nekoupí a opět by muselo dojít k vyplacení exmanžela.
Odpovědět
Máme to pořešené jednoduše. Vsadili jsme se se ženou o půl majetku, že spolu vydržíme do konce života 🙂 Doporučuji si psát někam do deníčku i kdo dal kolik na nové auto, kdo zaplatil nový nabytek a v jakém poměru nebo třeba dovolenou, aby v případě rozvodu bylo jasné, kdo má nárok na co 😄 K tématu: Nechcete obětovat pár tisíc a nechat si zjistit hodnotu pozemku, ať máte jasno v jakém poměru do toho jdete? Neni to tvrzeni ze pozemek je drazsi, nez dum, pouze subjektivní?
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba Tak to ale být vůbec nemusí, protože nikde není psáno, že v případě sporu při rozvodu soud nařídí vyplacení exmanžela jako spoluvlastníka. Může taky třeba nařídit, aby se prodala celá nemovitost jako celek. @peju Já myslím, že jde o výši té částky. Jako že někdo "vložil do manželství" 200 tis. ze stavebního spoření asi řada lidí prostě neřeší. Ale naprosto chápu, že pokud rodiče darují svému dítěti pozemek v hodnotě 8 mil., že prostě to nechtějí automaticky darovat i partnerovi dítěte. Realita je taková, že se opravdu rozvádí 50% manželství a představa, že daruji pozemek oběma, aby se za tři roky rozvedli a milý ex-partner odkráčel se čtyřmi miliony na ruce, ta by se mi tedy fakt nelíbila. Nevíte ani, o jaký pozemek jde, může to být dědictví třeba po babičce apod. Pokud se jedná o větší majetek, tak jsou různé předmanželské smlouvy a úpravy naprosto běžné, to jen tady se z toho dělá nějaká děsně nemorální věc. A jako přesně bych to nesrovnávala s nákupem auta, které je finančně trošku někde jinde....Manžel takhle zdědil nemovitost a opravdu by mě ani nenapadlo si to jakýmkoliv způsobem nárokovat. Parcelu jsme kupovali jako manželé, abychom na ni měli stejná práva, byť byla řada jednodušších řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Pokud budou mít podílové spoluvlastnictví, tak soud logicky toto nemůže řešit, ten bude řešit jen vypořádaní SJM.
Odpovědět
Pozemek je v těsné blízkosti parcely, kde mají postaveno moji rodiče. Defacto budeme mít společný plot, takže už z toho důvodu bychom všichni rádi, aby to v případě nejhorším zůstalo "v našem rodu"... Manžel s tím problém fakt nemá.🙂 A stejně tak já nemám problém kalkulovat s tím, že on prodá byt za dejme tomu 2,5mil, postaví se za 3mil. Pozemek se v té vesnici prodává za 3900tis/m2, my máme přes 800m2.. No beztak si zaplatíme právníka aby nám poradil nejlépe. Tady nejde o to zda je to podle někoho morální nebo ne. Raději se teď budeme oba dva chovat "nemorálně" ale v klidu a s rozumem pro všechny případy.
Odpovědět
@vladimirsvorba Máte pravdu, v tom případě jsme zase na začátku - nekonečné tahanice.
Odpovědět
@kokoko123 Pokud je manžel hloupý, tak právo stavby a pozemek jen na vás + dům do společného vlastnictví. Pokud to má být fér pro obě strany, pak přepsat manželovi podíl na pozemku ve výši jeho investice do stavby (tzn. investované peníze z bytu + polovina hypotéky) vůči celkové ceně pozemku + RD. Nicméně stále platí že v případě rozvodu pokud nebudete mít na vyplacení manžela, tak se dům stejně bude muset prodat, nebo pokud bude mít manžel na vyplacení vás, tak může vyplatit on vás..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?