Přidat k vlastnictví pozemku také přítelkyni

Dobrý večer, s přítelkyní plánujeme svatbu a ještě před samotným obřadem začínáme řešit bydlení. Rádi bychom si vzali hypotéku a stavěli. Pozemek máme, ale v jeho vlastnictví jsem pouze já. U žádosti o hypotéku nám řekli, že pro společnou hypotéku je potřeba, abychom byli oba vlastníky daného pozemku, kterým budeme také ručit. Můj dotaz tedy zní, jak postupovat, aby se vlastníkem pozemku stala také moje přítelkyně? Stačí obyčejná darovací smlouva, která daruje půlku pozemku ji? Předem děkuji
Odpovědět
ano stačí darovací smlouva, pokud máte společně hospodařící domácnost více než jeden rok budete navíc osvobozeni i od daně z příjmu
Odpovědět
nemusíte darovat polovinu stačí klidně i 1% ...jen tak pro zajímavost. :)
Odpovědět
@janbilik Také jsme řešili, ale nakonec jsme neřešili darovací smlouvou, ale smlouvou kupní. "odprodala" jsem půlku pozemku, museli jsme nechat pozemek ocenit a dát na katastr.
Odpovědět
@svitilnasvititva To se ale dost prodražilo, ne? Platíš odhad, kolek na katastr a daň z nabytí. To pokud si kupní smlouvu napíšeš sama. U daru (pokud si tedy napíšeš darovací smlouvu sama) tak se platí jen kolek.
Odpovědět
@janbilik A nechcete počkat, až po svatbě? I pro hypotéku je lepší mít pozemek v SJM. Pak pouze zajdete za notářem a sepíšete rozšíření SJM.
Odpovědět
@aneri53 Řešili jsme to a takto nás to vyšlo levněji.
Odpovědět
@svitilnasvititva To by snad bylo levnější jen v případě, že byste nebyli při darování osvobozeni od daně z příjmu (nežili jste spolu alespoň jeden rok), pak ano.
Odpovědět
@aneri53 Ano, přesně tak. Jsme spolu více jak 6 let, ale ne ve společné domácnosti, jsme v patře u rodičů, neměli jsme jak dokazovat...
Odpovědět
Profilova fotka
@janbilik Před rokem jsem tehdy ještě přítelovi darovala půlku domu. Sepsali jsme mezi sebou darovací smlouvu(podpis úředně ověřit), vypsat formulář na katastr, zaplatit litr a bylo to.... nic složitého:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janbilik Také jsme sepsali darovací smlouvu, ověřili podpisy a podali návrh na vklad na katastr. Pro FÚ by pak mělo stačit čestné prohlášení např. sousedů, že spolu žijete ve společné domácnosti více než 1 rok. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je zvlastni ze tam musi byt i ona. Ja mam pozemek jen na me a manzel( v te dobe pritel) tam zapsamy neni, brali jsme si hypo na barak, a nebyl problem =-)
Odpovědět
@svitilnasvititva @lucie4568 Pro FÚ stačí vaše čestné prohlášení (vás obou), že žijete ve společně hospodařící domácnosti, poté neplatíte daň z příjmu. Rozhodně je výhodnější si pozemek darovat, než ho od sebe odkupovat. @alkapinka Bude záležet na tom, kdy jste si hypo brali. Podle NOZ majitel pozemku=majitel domu a banka to bere stejně.
Odpovědět
Článek se načítá
@1karel1 No vidíte, a u nás to na FÚ nestačilo. Řešili jsme to..
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 pred dvema rokama kdy už tohle platilo -proto jsem si musela vzit hypo u stejne banky jako jsem mela pozemek
Odpovědět
@svitilnasvititva Co jí vím, společnou domácnost je možno dokázat i vyjádřením sousedů, nebo tím, že mu na společnou adresu chodí pošta atd. Ale vy to už máte vyřešené, je to spíš pro ostatní, protože finančně se rozhodně darovat vyplatí.
Odpovědět
@aneri53 Jenže my měli každý trvalý pobyt někde jinde a sousedy ani jedny z každé strany, takže jsem to vyřešili kupní smlouvou, nedostai jsme se na žádné závratné sumy :-)
Odpovědět
@svitilnasvititva Tak to jste měli smůlu :( U nás stačilo naše čestné prohlášení a trvalé bydliště máme taky každej jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
@alkapinka on je pak problém i s vlastnictvím. Dům je pouze toho, koho je pozemsk, proto to banky nechtějí akceptovat
Odpovědět
@1karel1 @alkapinka @slabici My vyřizujeme hypotéku teď. Pozemek je tedy v mém osobním vlastnictví, bez hypotéky. S přítelem jsme si brali hypo, já jsem vlastník a přítel bude spoludlužník. a Hypotéku máme schválenou, neměli s tím vůbec problém, že jsem vlastník jen já.
Odpovědět
Profilova fotka
@adula000 otázka je, jestli nebude mít časem něco proti přítel, když je dlužník, ale nebude vlastník ;-)
Odpovědět
@slabici I to je možné, ale tak smlouvy v podmínkách žádná řeč o tom není, tak snad by problém byt neměl. No nicméně uvidíme časem :)
Odpovědět
@adula000 Hlavně aby neměl přítel problém s tím, že platí na něco, co není jeho ... to v dnešní době ne každý snese ...:)
Odpovědět
@adula000 Tohle my jsme právě nechtěli, Pokud stavíme resp. investujeme oba, chtěli jsme být oba vlastníci.
Odpovědět
Ono je to problematické, pokud pozemek kupuje člověk výhradně za své peníze, nebo mu ho např. pořídili rodiče. U nás se cena slušného pozemku (cca 1000 m2) pohybuje kolem 2. mil. Kč. Takže jen tak darovat milion je celkem dost , co když vztah nedopadne? :-(
Odpovědět
@aneri53 A platit dům za x milionů (2,3,4 nebo víc) a nevlastnit z něho nic? Trošku divný, ne? V případě zdědění pozemku od rodičů se to většinou řeší větší počáteční investicí toho druhého, popř. nějakou smlouvou, ale nevlastnit ani pozemek ani dům a platit, no to je dost hazard. Navíc málokdo dostane pozemek přímo připravený na stavění, často je tam nějaká barabizna na zbourání nebo se běhá kolem příjezdových cest, územního plánu atd., což sakra hypotetickou kupní cenu pozemku snižuje, kromě toho, že do těchto zádrhelů partner již vkládá svůj čas a peníze. Když se jednou rozhodnou stavět společně a financovat to společně, mají to i společně vlastnit, nikdo navíc neříká, že to musí být rovným dílem-lze poměrově dle vložených investic, tzn. lze hypotetická cena darovaného pozemku odečíst!
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Nemusíš jen tak darovat, můžete mezi sebou podepsat smlouvu o půjčce ;-) Dělá se to běžně.. A co když vztah nedopadne a ten druhý má ve stavbě 2 mil.? A není vlastník, protože nevlastní pozemek? Má odejít s kufrem?
Odpovědět
@1karel1 @slabici Ne, tak jsem to nemyslela. Společně vynaložené prostředky samozřejmě napůl. Jen jsem chtěla říct, jak už píše @slabici, že jen tak darovat je dost ošemetné. Když se to právně ošetří, tak v pořádku. Každé druhé manželství se u nás rozvádí, to je bohužel realita.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 myslím si, že to podílové vlastnictví (jak psal @1karel1) je v takovém případě ideální.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?