Příjezdová cesta - nejlepší řešení

Ahoj, máme pozemek, velikostně cca 5000m2. Tento bychom chtěli prodat, při prodeji rozdělit na čtyři parcely. Podél jedné strany celého pozemku vede obecní asfaltová cesta. Teď před prodejem řešíme příjezdovou cestu ke zbylým třem parcelám, které by měly vzniknout. Nabízí se první řešení, pod tímto našim pozemkem je pozemek cca 8m široký a dlouhý podél celého našeho pozemků a vede i k dalším pozemkům které jsou vedle nás, majitel je soused a tento úzký pruh mu vede k jeho dvoum pozemkům, které jsou uprostřed a jinou cestou se k nim nedostane, zvažovali jsme, že bychom nechali vyřídit věcné břemeno chůze a jízdy, ale nevím zda to lze, pozemek je veden jako trvalý travní porost, tedy by se pozemek trochu vybagroval a zpevnil jednomletkou nebo nějakým jemným štěrkem, nebo bychom to případně nechali na novým vlastnících pozemků. (viz. obrázek č. 1) Druhé řešení, že by se kousek pozemků oddělil od toho našeho vedl by podél těch tří pozemků a k tomu čtvrtému by vedl jedné straně, (viz. obrázek č. 2). Je tohle to prosím možné a reálné, lepší se nám zdá varianta č. 1, jelikož by pak vznikly dvě cesty pod sebou, až by soused stavěl na te své parcele, ale nevím zda je to reálné. Děkuji za všechny postřehy
Odpovědět
To záleží na majiteli toho pruhu, jestli bude ochoten tam nechat udělat cestu a dát věcné břemeno. Pokud s tím bude souhlasit, tak v tom nevidím problém, pokud nebude, musíte to vymyslet jinak.
Odpovědět
@bamak super a takže nevadí, že to je vedeno jako trvalý travní porost? Jestli to nebude vadit stavebnímu úřadu při povolení stavby že je to vedeno takhle, nebo je důležité, že se lze na ten pozemek dostat?
Odpovědět
Profilova fotka
@kilpi Pořád mám příjezdovou cestu v katastru vedenou jak trvalý trvaní porost :)
Odpovědět
@kilpi To asi zálěží, kdo tam u vás na SU sedí. Hlavně to nebude jedno kupujícím. Udělala bych toto, zeptala se souseda, jestli by vám dovolil udělat věcné břemeno na jeho cestu a pak šla na stavební úřad, jestli s tím oni mají problém, případně jaký a jak ho vyřešit. Pokud je tvůj pozemek v územním plánu vedený jako vhodný k zástavbě, tak určitě počítají s tím, že tak bude i příjezdová cesta. Záleží na spoustě věcí, tady to asi nezjistíš.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme v podobné situaci, jen cesta patří nám a chtějí po nás věcné břemeno. Máme cestu jen tak 4m a je to k našemu domu jediná příjezdovka. Mě se do toho moc nechce, protože mám strah, že tam někdo bude nechávat zaparkované auta a já se pak nedostanu ven nebo dovnitř. Nevíte, jestli to je možné nějak ošetřit ve smlouvě? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak já si taky myslím, že je to na kupujících, jestli do toho půjdou. Ale v dnešní době bych nekoupila pozemek bez příjeydové cesty.
Odpovědět
Profilova fotka
@evaje Já tě chápu. Musíš to vzít i z druhé strany. Věcným břemen znehodnocuješ pozemek a můžou s tím být i další problémy. My už prostě věcné břemeno nikomu nepodepíšem, nedáme...
Odpovědět
Řešili jsme úplně stejně vedenou příjezdovou cestu. Stavebnímu úřadu to nevadilo, ale policie dělala problémy. Uhráli jsme to na to, že cesta bude sloužit pouze jednomu baráku. Pokud by měla sloužit víc barákům, už by se musela dělat silnice vč. osvětlení, točny pro popeláře atd. A nakonec řekli, že by nám nedovolili ani to, protože obecní cesta není dostatečně široká, abysme k ní mohli nově vybudovanou cestu připojit.
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa no právě. I když sousedé naléhajì,ale nemám z toho dobrý pocit. Se pak nikde nedovolám,že jsme měli takové nebo makové dohody. Jsem pro ať cestu využívají,ale asi jim nepolevým. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?