Problém, když není pozemek psány na mě?

Pozemek je psaný na dědu a dovolil mi na něm stavět. Nebude to problém např pro stavební povolení, banku a další jednání s úřady? Děda nemůže chodit, takže by osobně někam na podpis nejel. Stačí plna moc, ze mám právo vykonat na pozemku stavbu, nebo radši prepsat pozemek na me? U banky bych chtěl dat pozemek do ručení.
Odpovědět
Upřímně ? V životě nikdy bych jsem nestavěla dům na pozemků, který mi nepatří, možná, ale spíš ne, kdybych jsem byla jediným dědicem po dědovi. Kolik dědiců po dědovi bude ? Aby se nestálo, že dům, který postavíš pak budeš muset prodat, protože se k němu nedostaneš, když tě dědicové nepustí na zahradu. Zítra zavolej na katastr, že děda nechodí zda můžete pozemek přepsat díky plné moci a uvidíš
Odpovědět
@smajlik345 ano, toho dědictví se obávám. Sice mi děda říká, ze to má v závěti, ale tu muže kde kdo napadnout.
Odpovědět
Nechal bych to přepsat na sebe. Bude to pro oba lepší a snadnější. Nebo jaký je problém ze to nechce přepsat?
Odpovědět
Právě, raději se domluv s dědou na přepsání pozemků za jeho života, pak už mají ostatní smůlu. Fakt je to risk. Něco podobného máme v sousedství a upřímně kdoví jak to někdy v budoucnu dopadne...Pozemek obdélníkového tvaru přepsal pan na syna a dceru, každému půlku - tedy 2 dlouhé nudle, ale je to oplocené jako jeden pozemek. Jednu polovinu má pořad ten syn + jeho dcera, 2 půlku už dcera dala svému synovi. Ten si na svém pozemku postavil dům, jenže cesta k domů a i cesta do garaže už je od druhých majitelů. Oni chtěli řešit přepsání a vyplacení, druhá strana ale ne, prý je to zbytečnost.... No asi si neuvědomují, že domů polezou v budoucnu oknem A to ještě vím i o dalších případech kde příjezdová cesta k domů má jiného majitele než stojící dům a vždy z toho byli jen problémy... Nj bydlíme v oblasti kde v minulosti každý, každému pomáhal a nikoho nezajímalo přepisování pozemků a spoustu lidí na to teď doplácí
Odpovědět
@martin18896 klidně by to přepsal, jen řešíme jestli bude snazší to prepsat teď, nebo to nechat až na “později”. Aby se nemusela měnit závěť, kdyby to na me přepsal.
Odpovědět
@secuser1 Když přepíše pozemek teď, tak je podle mě závět neplatná, protože už pozemek není... Ale možná ještě zkusit buď to přepsat pomocí plné moci a nebo jestli by někdo z katastru nepřijel a nepřepsalo by se to u vás v přítomnosti dědy a notáře. Zkuste se poradit s právníkem - charita má bezplatnou právní poradnu nebo na netu najdeš taky bezplatné právní poradny. A příp. plnou moc si nechej. Nevím jaké příbuzné máš a zda to jde, ale aby nenapadly plnou moc, že byla zfalšována nebo byl děda donucen k podepsaní plné moci
Odpovědět
Profilova fotka
@secuser1 Nová stavba je vždy součástí pozemku, tedy vlastníkem domu je majitel pozemku Jedinou výjimkou je Právo stavby https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A... Nejjednodušší bude ten pozemek darovat a nebo prodat za symbolickou cenu. Ověření podpisu na kupní/darovací smlouvě lze udělat i u dědy doma, nejlevnější by mělo být požádat ověřovatele podpisů z obecního úřadu, aby přišel na ověření k dědovi domů.
Odpovědět
.....jestli by někdo z katastru nepřijel a nepřepsalo by se to u vás v přítomnosti dědy a notáře... Tak o této možnosti silně pochybuju. Nechce se mi věřit, že úředník z katastru přijde k dědovi. Notáře za patřičnou smluvní odměnu tam asi dostaneš, ale úředníka z katastru nevím, nevím.
Odpovědět
Nedávno jsme to řešili. Babička darovala příteli pozemek, stačilo jen dojít na poštu ověřit podpis na darovací smlouvu, zbytek jsme už zařídili sami. Kdyby se náhodu něco stalo, tak by byl problém. Hotovo bylo za chvilku a jen poplatek za katastr. Stojí to za to.
Odpovědět
Taky mi před měsícem sousedka "darovala" kus pozemku, na netu jsem stáhl darovací smlouvu, vyplnil, trošku poupravil, ve třech stejnopisech, na jedné smlouvě se na obecním úřadě ověřily podpisy, na netu jsem si vyplnil formulář návrhu na vklad, vytisknul, opět jsme to oba podepsali, zašel jsem s darovací smlouvou a návrhem na vklad na katastr, zaplatil 2000 a voala pozemek je již můj s tím, že vy by jste museli tu úřednici z obce poprosit, jestli by nedošla k vám domů potvrdit podpisy, to je jediný rozdíl.
Odpovědět
@secuser1 nevim zda se neco nemenilo ale mel by stacit overeny podpis na kupni/darovaci smlouve a na formulari pro jatastr staci uz neovereny. Ve vasem pripade je asi nejlepsi se domluvit s notarem ktery prijde k vam (jinak by stacilo overeni na CzechPointu ale to by tam deda musel dojit). Tohle by melo stacit. Doporucil bych aby vam smlouvu nekdo pravne prekontroloval at to mate vporadku jinak kdyby vam ji katastr vratil tak by jste znova musel volat notare…..
Odpovědět
A nemůže se stát, že když děda přepíše pozemek na zakladatelku, mohou se časem ozvat zbylí dědicové a chtít část dědictví (pozemku) vyplatit?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@japona může, ale je to spíš teoretická možnost. Oni by museli nějak prokázat, že na dědu byl použit nějaký nátlak nebo že děda v té době byl nesvéprávný, třeba z důvodu demence, to se dokazuje blbě. A souvisí s tím řízení před soudem, drahé a s nejistým vysledkem. Jinak děda se svým majetkem může disponovat tak, jak on uzná za vhodné a případní dědici přijdou na pořad dne až po smrti dědy. A kdyby se děda rozhodl veškerý majetek věnovat třeba útulku pro pejsky, dědici by utřeli nudli. Ale pravda je, že to může zamíchat se vztahy v rodině. Jenže vztahy může zamíchat cokoliv, hlavně partner někoho z potenciálních dědiců
Odpovědět
Ono je to tak, že vnuků má děda 5 a taky parcelu rozparcoval na 5 částí. Ale už si nepamatuje, kterou z nich mi v závěti dal, zda se shoduje s tím, na které chci stavět. Abych pak neměl 2. Tak to budeme muset pozvat notáře, závěť upravit a jeden pozemek prepsat na me.
Odpovědět
@vladimirsvorba Není pravda, že institut "práva stavby" je jedinou výjimkou. Samozřejmě lze na cizím pozemku zřídit služebnost (dříve věcné břemeno). Je to zcela běžný postup, který za účinnosti nového občanského zákoníku stavebníci naprosto standardně využívají. Na rozdíl od právně komplikovanějšího "práva stavby", které se v praxi příliš nevyužívá.
Odpovědět
Že je něco napsané v závěti, je teď naprosto bezpředmětné, ta by se řešila až v případě smrti. Za měsíc příjde sličná ošetřovatelka a děda jí z vděčnosti pozemky přepíše a se závětí si můžete vytapetovat. A pokud chcete pozemkem ručit, stejně by k tomu musel dát děda souhlas. podle mě by bylo nejlepší domluvit se s ostatními vnuky a ať děda pozemky rovnou daruje všem. I pro ně to bude výhodnější, nebudou muset pak platit dědickou daň. Pozvete si notáře, ten sepíše darovací smlouvu, ověří podpisy a závěť zruší.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq A služebnost tedy zajistí to, že stavba není součástí pozemku? Tedy že budu vlastnit nově postavený dům na cizím pozemku?
Odpovědět
V každém případě řešte přepis pozemku na Vás teď za života dědy, buď se domluvte s notářem a sepište u něj doma darovací smlouvu, kterou ověří notář a rovnou se napíše nová závěť, což je pro dědu i pro Vás nejjednodušší, nebo ta druhá varianta - darovací smlouva ověřená na poště, nebo obecním úřadu ( pokud je děda nemohoucí ), tak by paní z matriky mohla přijet k Vám domů. Ale v každém případě řešte to darování za jeho života, navíc pokud chcete ručit bance při hypotéce pozemkem a nemovitostí na něm postavenou, tak je lepší, když i ten pozemek je Váš, jinak by jste musel mít ověřený souhlas dědy k ručení, některá banka může klidně vyžadovat, že je třeba aby i ten pozemek byl Váš.
Odpovědět
@vladimirsvorba Přesně tak. Staví tak společnosti, staví tak soukromí stavebníci, staví tak stát. A ten Vámi zmiňovaný institut práva stavby se opravdu skoro nepoužívá. Je pro smluvní strany poměrně složitý, je to věc nemovitá (čemuž běžný člověk obvykle nerozumí, jak může právo být nemovitostí), obligatorně se zapisuje do evidence katastru nemovitostí, je zatížen předkupním právem, atd. Pokud se využívá, tak někdy velkými developery.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq tady pan Judr. Březina ale píše něco jiného, než vy https://akbrezina.cz/cs/2021/06/16/mu... Nevýhodou tohoto řešení však je, že na rozdíl od práva stavby se v tomto případě stavebník nestává vlastníkem stavby, neboť v rámci služebnosti nelze ujednat výjimku z pravidla, podle něhož je stavba součástí pozemku.
Odpovědět
x
Odpovědět
@vladimirsvorba Tak to zkusím argumentačně pro neprávníka: Opravdu si myslíte, že ty tisíce staveb, které byly realizovány za dobu účinnosti nového občanského zákoníku (tj. za 8 roků) a jsou úplně nebo částečně postaveny na cizích pozemcích, nepatří stavebníkům ale vlastníkům pozemků? Opravdu si myslíte, že když si stavebník zajistí souhlas spoluvlastníka pozemku, že může stavět i na jeho části, tak že ten se stane automaticky spoluvlastníkem stavby? Proč tyto stavby jsou v katastru evidovány na vlastníky staveb a nikoliv i na vlastníky pozemků? Proč to za těch 8 roků nikdy nikdo nenapadl u soudu? A proč vůbec existuje a používá se § 184a stavebního zákona, který takový souhlas vlastníka dotčeného pozemku umožňuje?
Odpovědět
@vladimirsvorba Celý problém je totiž v tom (a upozornil na to i Nejvyšší soud ČR), že takové stavby jsou posuzovány jako stavby dočasné. Dočasné ale z pohledu občanského práva, nikoliv veřejného stavebního práva. Jinými slovy, co považuje stavební zákon za stavbu dočasnou, to nemusí být stavbou dočasnou soukromoprávně. Důsledek je ale ten, že dočasná stavba, zřízená (zcela nebo částečně) na cizím pozemku na základě dohodnuté služebnosti k tomuto pozemku, je odstranitelná na základě řádného ukončení této služebnosti. Takže je vždy na stavebníkovi, aby si ošetřil služebnost takovým způsobem a v takovém rozsahu, aby ji nebylo možno jednoduchým způsobem vypovědět (např. že bude na dostatečně dlouhou dobu, výpověď pod sankcí, atp.). Je však skutečností že stavebníci toto obvykle nevědí, popř. s takovou možností vůbec nepočítají. Důsledkem je bohužel skutečnost, že ze strany Nejvyššího soudu ČR již padly rozsudky, že takové stavby (zřízené na základě "pouhé" služebnosti) na cizích pozemcích musí být odstraněny. Stavebníkům vždy radím, aby byl stavební pozemek v jejich vlastnictví, nebo aby si zřídili právo stavby, že služebnost je riziková. Ale nikdo to moc nechce slyšet. Jinak ty rozsudky lze bez problému dohledat na stránkách Nejvyššího soudu ČR (pozor, nikoliv Nejvyššího správního soudu).
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq Ano, jsem neprávník a nemám potřebu se tady dohadovat, nemám na to odbornost. Místo té dávky otázek by bylo jednodušší, když dáte odkaz na stránku, kde je tato problematika rozebírána, tedy že služebnost bourá pravidlo Stavba je součástí pozemku. To by byl argument. Jinak mi je to opravdu jedno, detaily nechť řeší advokáti.
Odpovědět
@vladimirsvorba Je to prosté. Stanoví tak § 3060 občanského zákoníku.
Odpovědět
Řešíme podobnou situaci, pozemek je manžela, stavíme na něm dům. Dle právníka - koho je pozemek, toho je dům, s tím nesouhlasím (děti z prvního manželství). Tudíž manžel mi daruje půl pozemku, dům bude ve společném vlastnictví. Asi by bylo lepší, aby Vám dědeček pozemek daroval.....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?