Problém, kolik stojí uzemní studie?

Ahoj :-) s manželem jsme se rozhodli koupit pozemek. Prodá nám ho příbuzný (cca 22 km/m2). Byli jsme na úřadě a bylo nám sděleno, že je vše v pořádku, jedná se o pozemek kde je: plocha zastavitelná, plocha bydlení venkovského charakteru a že je to v 1. etapě územního plánu. Tak jsme se těšili a najednou přišlo zklamání .... Jiný úřad nám dal rozhodnutí, že nyní se na pozemku (vedený jako orná půdu dle katastru) nedá zatím stavět, protože obec má od roku 2016 udělat územní studii. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti ? Jsem zoufalá .... :-| Na úřadě neragují na emaily, osobně si nás předávají jak horký brambor. Nechce se nám čekat rok, až lhůta uběhne a teprve budeme moci stavět .. Kolik třeba stojí územní studie (pozemek 160m2)? Nebo co dělat dál ?
Odpovědět
Územní studii byste museli zadat na celé území vyznačené v územním plánu, ne jen na váš pozemek. Obec na to má dle územního plánu několik let (4 nebo 5 max). Pokud to nestihne, požadavek na nutnost územní studie zaniká.
Odpovědět
@viados Ano to víme, obec na to má 4 roky (od září 2016). Tudíž příští rok v září 2020 můžeme teoreticky začít stavět.... ALE my potřebujeme co nejdříve, proto se ptám zda je třeba možné udělat si tuto územní studii sama, lze to vůbec ? Kolik to stojí ? .... Atd. (Paradox je, že hned vedle našeho pozemku je normálně dům, nově postavený).
Odpovědět
Stalo se nám něco podobného. Byli jsme rozhodnutí stavět, pozemek vlastní, takže se zdálo, že nám nic nebrání ani ze strany obce, jenže po pár dnech od našeho rozhodnutí nám volal pan starosta, že nevěděl, ale že se musí udělat územní studie, do které spadalo xy pozemků což byl docela problém. Pořád nějaké schůzky s majitely pozemků, po roce jsme se dozvěděli, že neví na obci co s tím mají dělat a jak se dělá studie až se to tak táhlo a nakonec po všech bojích se to ukončilo až po 2,5 letech.
Odpovědět
Nějaká odbornější diskuse o ÚS zde: https://www.uur.cz/konzultacni-stredi...
Odpovědět
ÚS může být pořízena na vlastní náklady. Pořizovatelem ÚS, který ji bude schvalovat a případně vkládat do Evidence územně plánovací činnosti je Odbor územního plánování, který je typicky na úřadu Obce s rozšířenou působností (tzv. malý okres). A je to státní správa, nikoliv samospráva. Ve schvalovaní ÚS starosta ani zastupitelstvo nemají formálně žádnou roli.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak s dnešní rychlostí úřadu než najdete architekta, než tu studii vyladíte a než jí schvalíte počítejte, že to stejně skoro rok zabere.... Možná bude lepší rok počkat a ušetřit si nervy a peníze. Studie nebude úplně levná záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
územní studii rozhodně nedělejte, to je v podstatě něco jako malý územní plán, náklady ve statisících, výsledek nejasný (jestli se bude líbit a jestli bude schválená), a jak píše @tulda27, na 99% by to nebylo rychlejší než za ten rok. Obec by ušetřila peníze (možná) na váš úkor a vy nemáte 100%-ní jistotu, že z toho budete mít prospěch
Odpovědět
Územní studii to rozhodně neurychlíte, je to záležitost na několik let. Musí se udělat projekt a poté nechat schválit na Územním plánováním.Mezitím se to ještě nekolikrát vrací a není to vůbec levná záležitost. My si tím prošli a trvalo to cca 3 roky.
Odpovědět
Profilova fotka
@heryna jen pro zajímavost a víte cenu takové studie? (+ samozřejmě s informací o velikosti lokality :) ) Já jsem našeho starostu už dlouho nepotkala, abych se zeptala, tím, že v místě ještě nežijeme...
Odpovědět
@tulda27 Praha-východ. dělala se územní studie na celý střed obce ( jen kvůli cca 5 parcelám v naší ulici, které chtěli přípojky) no a cena, kolem 70 000???? Tak nějak a to bych řekla, že v tom byla nějkaá sdleva, že to byl snad příbuzný někoho z těch sousedů..
Odpovědět
Profilova fotka
@heryna díky, také mi to přijde málo, šlo mi právě o ty řády, co stojí např. studie na dům vím, ale u územních studií ještě přehled nemám, schválně se našeho starosty zeptám, co za to dali. U nás to byla celá nová ulice, 20 parcel, sítě, rekreační zóna s rybníčkem, rozhledna a tak :) počítám, že to bylo tak 2x tolik :).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 já bych spíš počítala tak 4x tolik
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?