Problém s pozemkem, aneb tři základní otázky

Ahojte. Rádi bychom si s manželkou v horizontu 2–3 let postavili u babičky na zahradě domek. Teď jsme teprve ve fázi shromažďování informací. Chtěli bychom se zeptat na 3 věci, které řešíme: 1) Jak postupovat, když chceme ze zahrady udělat stavební parcelu 2) Zhruba s jakou částkou musíme počítat na přípojky – voda, elektřina. V obci není plyn ani kanalizace. Lidé mají většinou jímky, ze kterých to teče do obecního potoka. :-( Půda je všude na pozemku jílovitá. Zahrada je na velmi mírném svahu. 3) A teď největší problém. Asi před dvěma lety proběhlo měření, během kterého byla vytyčena (?) parcela č. 1472/2. Ta je teď ve vlastnictví státu. Tato parcela nám však zasahuje do zahrady, dokonce na domu babičky ukrojila verandu a poměrně velký díl předzahrádky. Pokud bychom si postavili domek na zahradě, nejsme schopni vybudovat zpevněnou příjezdovou komunikaci. Prarodiče se přistěhovali do obce v roce 1945. Babička má 94 let a říkala mi, že když přišli, veranda stála a plot byl tam, kde je dnes. Dům byl výměnek od statku. Obecní cesta víceméně původně končila v tomto statku. Když jsme se jen tak orientačně ptali na pozemkovém úřadu, bylo nám řečeno, že jsme si verandu jistě postavili později. V archivu jsme našli katastrální mapu z roku 1834, na které je babiččin dům již zakreslen. Problém je v tom, že vypadá stejně, jako na dalších katastrálních mapách, tj. obdélník bez verandy. Dále se nám podařilo v archivu dohledat fotku domu z roku 1936, na které je i veranda. Zajímalo by nás, jakým způsobem postupovat. Zda je možné provést revizní měření nebo pozemek od státu odkoupit. Na pozemkovém úřadu nám bylo řečeno, že pokud by se pozemek prodával, bylo by to obálkovou metodou (kdo dá víc = toho je pozemek). Moc děkujeme za rady či nápady.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Stavíme v současné chvíli na zahradě u domku po babičce. Zahrada byla v územním plánu vedená jako plocha určená k výstavbě, takže jsme neřešili nic. První tedy projít uzemní plán. Na přípojky záleží, zda budete chtít kopat je samotní nebo firma a jak dlouhé budou. Týkat se Vás bude elektřina a voda. Sítě potáhneme cca 30 m (taky vodu a el.) svépomocí a počítáme na to 100tis. Pokud není kanalizace, tak budete muset vybudovat jímku nebo čističku. Rozhodně Vám nepovolí takovou tu klasickou jímku jako je u starých baráků, kdy s prominutím hovna sednou na dno a voda bude svedená někam do polí nebo potoka. Budete ji muset nechávat pravidelně vyvážet - teče do ní vše vč. pračky a vany, takže to vyvážka záleží na velikosti jímky (většinou tak 4 - 8 týdnů) a nebo to řešit čističkou vody. K poslednímu bodu, náš děda kdysi za soudruha vyměnil kus zahrady za pole. Nikdo to nezanesl na katastr no a tak to dopadlo tak, že jsme asi 40 let neoprávněně užívali obecní plac. Město nám nařídilo strhnout plot a kus zahrady uvolnit. Poradili nám ale, že si máme zažádat o prodej zahrady. Město nám navrhlo cenu (počítají většinou běžnou cenu za m2 dané lokality) a my to mohli buď vzít a nebo strhnout plot. Žádná obálková metoda se nekonala.
Odpovědět
neumím poradit úplně přesně, ale 1. stavební pozemek je pozemek na který je vydáno rozhodnutí o umístění stavby, musí to být hlavně pozemek, který je v UP určen pro obytnou zástavbu 2. to je podle vzdáleností, voda a elektro nejsou velké náklady, odhaduju tak do 1000,-bm komplet + samotné napojení na sítě 3. nerozumím proč nejde udělat přistup cestu? tím pozemkem vás od komunikace odřízli? pak se můžete dohodnout na směně pozemků (kus vaší zahrady za kus pro přístup cestu) běžná praxe... navíc pokud je to malé městečko, dá se vyřídit během pár zasedání ALE k tomu samotnému, že si stát vzal zpátky kus pozemku po přeměření, existuje nějakej zákon, teď nevím přesně, který umožňuje nabití vlastnických práv k takto špatně zabranému pozemku, pokud je to už víc jak x let a pokud jste to neudělali úmyslně, zkuste to pohledat... už jsem to našla VYDRŽENÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA... nastudujte to je to zajímavé
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 ještě vidím, že potřebujete užívat ten pozemek pro vjezd na cestu...nám přes obecní vede vodovod a s městem máme smlouvu o věcném břemeni, takže byste to taky na obecním pozemku mohli řešit břemenem.
Odpovědět
Rekla bych, ze vytycena parcela je puvodni cesta. Jak byla postavena veranda, tak ji vsichni zacali obchazet a objizdet a cesta se fakticky presunula, ale parcela byla porad na stejnem miste. Obec si pak asi nechala cestu zamerit znovu podke asfaltu a pozemek od statu nechtela a asi ani ziskat nemohla, kdyz uz na nem nebyla cesta. Jedine reseni je pozemek nebo jeho cast od statu odkoupit, coz byva casto podmineno zaplacenim za jeho uzivani za celou dobu... a nebo si posunout plot zpatky na hranice vlastniho pozemku... Jako verejne prostranstvi by statni pozemek mohla ziskat obec...
Odpovědět
Ahoj. Měl jsem problém s připojením k internetu, takže mohu reagovat až teď. Děkuji všem za odpovědi. Ptal jsem se jen telefonicky na stavebním odboru a bylo mi sděleno, že není možné mít na jedné parcele více domů, takže pozemek (zahrada) se bude muset nejdříve rozdělit. Je ovšem nutné zajistit přístupovou komunikaci na pozemek, což bude problém právě kvůli státní parcele. Napíši ještě dotaz na katastrální úřad, zda je možné pozemek odkoupit nebo aplikovat vydržení vlastnického práva.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobry den, my chceme stavět přiští rok manžel dostal od rodiču pozemek za níma. Obec nám nechce udělat příjezdovu cestu tak jsme si udělali věcní břemeno přes zahradu rodiču. Vše bylo v poradku. Ale zase cekame na uzemni plan obce. A tam nam to nejak nefunguje domluva. V roce 2012 byl nas pozemek červené oznacen co znamena pozemek urcen ke stavbe. Pak jsme ted na jare 2016 nakoukli do uzemni planu obce a mame ho zeleny. Lze aby obec bez našho souhlasu dělala zmenu.?dekuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Ahojte, mám pár čerstvých zpráv, jak celá věc (ne)pokročila. Malá rekapitulace… Vlastníme rodinný domek od roku 1945. Součástí tohoto domu je veranda (nejstarší fotka z r. 1936), která ovšem stojí na státní parcele č. 1472/2, ale není zakreslená v katastrální mapě. Zmíněná parcela je výsledkem digitalizace z roku 2010. V současné době usilujeme o koupi parcely č. 1472/2. Na státním pozemkovém úřadu mi bylo řečeno, že si mám nechat vypracovat geometrický plán a požádat o vklad do katastru nemovitostí. Na základě geometrického plánu bude dokázáno, že veranda domu zasahuje stavebně do státní parcely, takže budu moct požádat o její koupi. Jen pár postřehů, kdyby někdo řešil podobný problém… 1) Dle sdělení stavebního úřadu, pokud nezískám parcelu č. 1472/2 není možné vydat stavební povolení. Parcela garantuje přístup k plánovanému rodinnému domu. 2) Na Státním pozemkovém úřadu v Olomouci mi ochotně vysvětlili, jak mám postupovat, abych získal výše zmíněnou parcelu do osobního vlastnictví. Je potřeba provést zaměření stávající nemovitosti a dokázat, že stavba zasahuje do státní parcely + je nezbytná pro přístup do domu. Pak mohu požádat o její prodej. 3) Oslovil jsem asi 10 geodetů a všichni až na jednoho mi řekli, že mi stávající dům zaměří a vytvoří geometrický plán; pouze jeden mi sdělil, že takto vytvořený plán je prakticky bezcenný, protože nepůjde zapsat do katastru nemovitostí, minimálně pokud nebudu mít souhlas vlastníka parcely, do které stavba zasahuje. Inu když jde o kšeft (4-5tis.), tak ti to uděláme a neptám se, co s tím budeš dělat. ]-( 4) Dnes jsem získal potřebný souhlas Státního pozemkového úřadu se zaměřením a zápisem do katastru nemovitostí. 5) Šel jsem okamžitě na Katastrální úřad, kde mi sdělili, že kromě souhlasu Státního pozemkového úřadu a geometrického plánu budu ještě potřebovat potvrzení příslušného stavebního úřadu o existenci „nezaměřené“ stavby (verandy), která stojí na státní parcele. Bez toho mi neumožní vklad do katastru nemovitostí. 6) Následovala cesta na místní stavební úřad, kde mi řekli, že příslušné potvrzení, resp. pasport nemohou vystavit, neboť by se jednalo o legalizaci černé stavby. Nejdřív musím mít kupní smlouvu od státní parcely, na níž veranda stojí. Věc se má tak, že jsem uvízl v začarovaném kruhu. Stavební úřad mi nedá potvrzení o existenci stavby bez kupní smlouvy na parcelu, a tu zase nemůžu dostat, pokud stavbu nezapíšu do katastru nemovitostí. Tam ji ale nemůžu zapsat, protože nemám vyjádření ze stavebního úřadu. ]-( :-( :-( Pokud by někdo věděl, co s tím dál, budu moc rád.
Odpovědět
@caesar82 Uniklo mi jestli jste žili vždy v tom, že veranda je na vaší parcele. Co zpřesnění hranic? http://www.cuzk.cz/Katastr-nemovitost... Zkusit se zeptat toho geodeta, co měl mozek a napsal vám, že geometrák je nesmysl, jestli by nešlo zpřesnit hranice, jestli nejsou kóty pozemku 1472/2 moc přesné a nelze je "nahnout" tak, aby veranda byla vlastně na 26/2. Pokud by to šlo, udělá vám geometrák na zpřesnění hranic, vy necháte stát podepsat souhlasné prohlášení o průběhu hranic a strčíte to s oznámením zpřesnění na katastr a je. Je to takovej trošku vachrlatej způsob, ale za zeptání nic nedáte. Pokud by nešlo toto, tak pak by mělo jít vydržení, pokud jste schopni prokázat, že verandu užíváte v dobré víře nejméně 10 let.
Odpovědět
Profilova fotka
sice netuším, jak z toho začarovaného kruhu, který aktuálně řešíte, ale víte jistě, že to má smysl? že když vyřešíte tu verandu a příjezd, že na dané parcele opravdu budete smět stavět? jak je uvedená v územním plánu? a ještě mě napadlo (to udělalo čáru přes rozpočet nám, když jsme řešili pozemek od rodičů a přeparcelování) zda je v úp dáno i kolik smí být z pozemku zastavěno. pokud ano, tak je možné, že nebudete moct přeparcelovat zrovna v místě, kde chcete, protože původní zástavba bude muset mít dost půdy okolo. získáte tudíž třeba menší pozemek a pak budete muset přizpůsobit i stavbu. my museli předělat a zmenšit celý projekt, abychom se vešli. příjezdová cesta naštěstí byla. i tak je toho k řešení šíleně, smrtelník se v tom těžko orientuje :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Nejsem si jistý, ale myslím si, že na pozemkovém úřadu neměli pravdu a pokud by se pozemek prodával, měli byste jako vlastníci nemovitosti na pozemku předkupní právo. Mělo by to tak být podle nového občana.
Odpovědět
@caesar82 Co se se Státním pozemkovým úřadem domluvit na tom, že oni požádají o legalizaci verandy na stavebním úřadě a vás zplnomocní k zastupování, aby s tím neměli starost?
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Já bych na vydržení nespoléhala. My v dobré víře užívali obecní pozemek - město to totálně smetlo ze stolu a dostali jsme výhodnou nabídku buď pozemek koupit za krásných 1050 Kč/m a nebo doplatit 44 tis. za nájem.
Odpovědět
Článek se načítá
@nininka23 Neříkám, že na to mají spolíhat. Ale pokud nic moc jiného nefunguje, proč to nezkusit, když jsou rozhodnutí do toho jít? 1050 Kč/m2 v jejich případě je za "hubičku", vždyť tam půjde o pár m2, i kdyby měli dát 20000 - 30000 Kč? Budou mít svatej pokoj.
Odpovědět
@jakuda Ale vždyť to mu na SPU nejspíš poradili- nejdřív jim musí předložit geom. plán, ze kterého bude patrné, že pozemek je zastavěn (legální) stavbou, pak by také měl splnit podmínku oprávněného uživatele (nájem) a poté může dle zákona o SPU požádat o prodej pozemku.. Předkupní právo by také měl (respektive vlastník stavby), ale tam je zas problém s legalitou stavby. Žaloba o určení vlastnického práva (vydržení) je tak na rok a víc. SPU vydržení bez rozhodnutí soudu většinou neuznává.
Odpovědět
Profilova fotka
@vineta to jsem z úvodního příspěvku nepochopil. Tam se psalo o tom, že by případný prodej pozemku probíhal obálkovou metodou.
Odpovědět
@jakuda Zakladatel to dopisoval až dál, v úvodním příspěvku byla opravdu jen obálkovka 😉
Odpovědět
Stavební úřad by tu stavbu přeci mohl v rámci dodatečného řízení povolit. Nevím jak se to řízení přesně nazývá, ale výsledkem bude dodatečná kolaudace přístavby verandy. GP máte, teď už jen se poptat na SÚ, co dalšího budete potřebovat a nenechat se odbýt, že to oni nemůžou. Můžou, navíc svolení státu máte.
Odpovědět
@jakuda To by ale musela daná přístavba právně existovat. Jelikož neexistuje, nemůže vzniknout zákonné předkupní právo.
Odpovědět
@viky007 Jmenuje se to dodatečné povolení, ale podle mě může žádat jen vlastník stavby, což znamená Státní pozemkový úřad jako vlastník pozemku pod verandou.
Odpovědět
@puhelin To, že je vlastníkem pozemku SPÚ, ještě neznamená, že je i vlastníkem stavby na pozemku. Přístavba verandy je evidentně součástí hlavní stavby (tj. stavby domu, tudíž žádá vlastník stavby domu). Vlastník stavby pak musí doložit všechny potřebné doklady ke stavbě.
Odpovědět
@viky007 Jenže ta veranda je postavená nelegálně, tzn. že se nikdy oficiálně nestala součástí hlavní stavby.
Odpovědět
@viky007 Kdo má dům na hranici pozemku, nemůže přece na sousedově pozemku postavit přístavbu ke svému domu, a pak si tu přístavbu nárokovat, protože je přistavěna k jeho vlastnímu domu. U nových staveb stavebnímu úřadu smlouva o právu provést stavbu na pozemku, který stavebník nevlastní, ale pro katastr musí být vlastnictví pozemku pod stavbou vyřešeno, jinak je vlastníkem přístavby soused...
Odpovědět
@puhelin Ale ta stavba byla postavená před účinností nového obč. zákoníku- to, zda je nebo není součástí pozemku, se posoudí podle právní úpravy účinné v době jejího vzniku. Předchozí zákoník zásadu stavby jako součásti pozemku neměl.
Odpovědět
@vineta A není tam právě problém s tím, že ta stavba není legální? Protože její existence se bude posuzovat podle současného stavebního zákona.
Odpovědět
@puhelin Nevim, ve stavebním zákonu se zrovna neorientuju, ale logika mi říká, že dodatečný povolení by ti tu stavbu mělo uznat zpětně- narovnává se tím ten právní stav.. ale nerada bych kecala a nemám čas to hledat..
Odpovědět
@vineta Kdyby ta stavba byla povolená v té době, kdy se začala stavět, tak se bude kolaudovat podle zákona, který v době povolení platil. Ale tato veranda nebyla ani povolená, takže není možné s jistotou určit, kdy byla zahájena. Stavebník může tvrdit, že to bylo v roce, kdy platil zákon s nejmírnějšími požadavky...
Odpovědět
@puhelin Nevim, jestli si rozumíme, ale asi nemá ani moc smysl to řešit, když ten stavební zákon nemám v hlavě.
Odpovědět
Zdravím a děkuji všem za reakce. Dnes jsem absolvoval další maratón, byť jen telefonický. Volal jsem opět na Katastrální úřad, pak právníkovi a na stavební úřad. Stále dokola. Katastrální úřad - abychom Vám zapsali verandu potřebujeme (krom výše uvedeného) od stavebního úřadu pasport nemovitosti nebo osvědčení o skutečném stavu Stavební úřad - pasport nemovitosti vám nedáme, jednalo by se o legalizaci černé stavby, nejdříve musíte vyřídit vlastnické právo, tj. parcelu pod verandou; osvědčení o skutečném stavu vám nedáme, protože stavební zákon nic takového neupravuje Právník - podejte žádost o pasport popř. osvědčení o skutečném stavu. Od úředníka stavebního úřadu příjde negativní vyjádření. Proveďte rozpor, přičemž bude věc řešit vyšší instance, tudíž kraj. U této instance je mnohem větší šance na úspěch, protože máte fotku z roku 1936 s verandou, máte nájemní smlouvu na parcelu a máte souhlas Státního pozemkového úřadu se zaměřením i zápisem budovy, která stojí na jejich pozemku. Navíc babička, která v domě bydlí od roku 1945, může čestně prohlásit, že veranda tam už byla, když dostali po válce dům v přídělu. Nadřízený stavebního úřadu - oslovte projektanta, nejlépe známeho, a nechte si vypracovat pasport, který nemusí mít úřední razítko, ale musí mít všechny náležitosti dle vyhlášky 469. Poté požádejte stavební úřad o potvrzení pasportu z důvodu ztráty projektové dokumentace a za účelem zapsání do katastru nemovitostí. Stavební úřad není schopen prokázat, kdy a jak stavba verandy vznikla (ani na stavebním úřadu nemají žádné stavební dokumenty k domu, to jsem si ověril), proto musí vydat potvrzení na faktický stav. Takže tolik výsledek dnešního jednání. Začínám hledat projektatna na vypracování pasportu... ;-)
Odpovědět
@caesar82 Gratuluju. Velmi slušná práce a boj s byrokracií. :-p
Odpovědět
@caesar82 Zní to dobře, ale co když vám kraj odvolání posoudí podle § 129 odst. 1 b) stavebního zákona (stavba bez rozhodnutí, která nebyla dodatečně povolena)?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?