Problematická koupě pozemku

Zdravím přátelé. Jedni naši známý mají pěkný stavební pozemek v Brně venkov. Už 20 let tam roste jen plevel. Původně tam chtěli stavět pro sebe nebo pro syna. To už teď padlo. Bude jim už 70 a syn nemá zájem. Sami bydlí na Slovensku a jejich manželství se spíše formální - moc se nesnášejí. Ale konečně k věci. Oslovili jsme je, že by jsme měli zájem pozemek koupit. Paní bez bez problémů souhlasila, ale její manžel ne. Začal vymýšlet nesmysly, že nám dá právo stavby a postavíme společně dvojdomek atd. Všichni ví, že je to nesmysl. Ten člověk je opravdu už duševně mimo a nemůže ani chodit. Samozřejmě se s ním do žádných společných akcích na jeho pozemku pouštět nechceme. Zajímá nás jen prodej. Je mě jasné, že bez jeho souhlasu s prodejem nenaděláme nic, ale chtěl jsem se zeptat jak to je, když pozemek vlastní 2 manželé a jeden chce prodat a druhý ne. Jeden by chtěl eventuelně stavět a druhý ne. Může jeden z majitelů prodat třeba jen svou polovinu ? Nebo může tomu druhému zabránit ve stavbě ? Děkuji.
Odpovědět
Je pozemek v SJM, či v podílovém vlastnictví?
Odpovědět
Sice abych pravdu řekl, tak nevím co to je SJM, ale na www.cuzk.cz je ve vlastnictví uvedeno ono SMJ a obě jejich jména.
Odpovědět
Už vím - společné jmění manželů. Nevím jak editovat příspěvek, jsem tady nový.
Odpovědět
Profilova fotka
Obavam se, ze pokud se nedohodnou, tak pres to nejede vlak. Je nutny souhlas obou. Pripadne pokud on prodat nechce a pozemek je dost velky, co ho rozdelit na 2, kdy kazdy by mel 1 a pani by vam ho prodala? Ale zase, on by .usel souhlasit
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je to SJM, tak to musí podepsat oba. Tam to není jeho a moje polovina, prostě je to společné
Odpovědět
Jj. Bohužel. Ale jak to s tvou stavbou ? Čistě teoreticky, kdyby chtěl začít stavět (prakticky to nehrozí) a manželka by se stavbou nesouhlasila ? Může nebo nemůže ?
Odpovědět
@l_sekanina Opět musí souhlasit oba manželé. Buď se oba podepíší na žádost pro stavební úřad, nebo v případě zastupování projektantem musí oba projektanta zplnomocnit. Je to pro vás začarovaný kruh ;(
Odpovědět
@l_sekanina Pokud se manželé nedohodnou, musí se obrátit na soud a ten rozhodne. Ale prakticky se to nedělá.
Odpovědět
Profilova fotka
@moona77 Trochu se obávám, že soud nebude řešit společný majetek manželů, kteří se nerozvádějí.
Odpovědět
@slabici Obáváš se zbytečně, bude.
Odpovědět
Profilova fotka
@moona77 A jak rozhodne? Jeden chce prodat, protože chce peníze. Druhý nechce, protože má k majetku vazbu ;-) Jeden soud už takhle rozhoduje 3 roky rozdělení majetku manželů, kteří se rozvedli a ještě se mu to nepovedlo ;-)
Odpovědět
@slabici soudy o rozdělení majetku rozhoduji bezne. Trvá to dlouho,protoze se účastníci odvolavaji,zpracovavaji se znalecke posudky ...
Odpovědět
Článek se načítá
Děkuji za Vaše názory. Je jasné, že bez souhlasu všech se nehneme z místa. Zbývá buď čekat až dotyčný dostane rozum nebo zemře (bohužel). Nebo samozřejmě koupit jiný pozemek, což se nám moc nechce, protože tento pozemek by byl pro nás ideální.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?