Problematický pozemek pro stavbu domu

Ahoj. Jsme mladá rodina a od rodičů jsme dostali nabídku, že si můžeme postavit RD na jejich zahradě. Rádi by jsme toho využili, jenže pozemek se mi zdá dost problémový a nevím zda bude stavba domu možná. Byl bych proto rád, kdyby někdo zkušenější nám poradil a upozornil na případné problémy, které by mohly být patrné už obrázku a popisu situace. Situace se má tak, že by nám rodiče nechali část zahrady (modře označený 1, cca 530 m2) a část pozemku před domem pro přístup k příjezdové cestě (modře označený 2, cca 260 m2). Celkový pozemek který nám chtějí darovat je označen žlutě. Současné pozemky rodičů jsou označeny červeně. Na žlutě vyznačeném pozemku by jsme chtěli postavit RD o rozměrech cca 10x10 m. Jako hlavní problém považuji to, že na pozemku č.2 je v zemi (prý cca 1m hluboko) položeno potrubí pro tepelné čerpadlo a to na celé ploše. Pro nás to problém není, my tam nic stavět nehodláme, kromě vytvoření nějaké příjezdové cesty k domu (asi zámkovou dlažbou). Má strach, že to bude problém při připojení na sítě. Budeme řešit pouze vodu a elektriku. Plyn ani kanalizace bohužel není v dosahu. Co se týče elektriky, tak jsem se dočetl, že sloupek pro elektroměr musí být na hranici pozemku u příjezdové cesty. A tady vidím problém, při stavbě sloupku a vedení elektriky z něj k domu, tak aby se neporušilo potrubí pro tepelné čerpadlo. Co vy na to? A ten samý problém vidím s vodou. Tady mě napadá, zda se nedá řešit připojení na vodu z přípojky (z vodovodní šachty) od rodičů (vyznačeno na obrázku). Nejkratší možnou cestou. Bývá takové řešení průchozí? Má s tím někdo zkušenost? Další problém může být s odstupy stavby od hranic pozemku. Někde jsem se dočetl, že stavba by měla být min. 3,5 metru od hranice pozemku což nám u pozemku č.1 nevyjde na všechny strany. Je tomu skutečně tak? Pokud ano, asi by jsme museli postavit dům, který by byl spíše obdélník než čtverec. Pozitivní je aspoň to, že v uzemním plánu jsou pozemky vedené jako vhodné pro stavbu RD. Dokázal by mi někdo poradit a odpověď na aspoň nějaké otázky? Moc by mi pomohlo, kdyby někdo, kdo se s něčím takovým někdy setkal, napsal své zkušenosti a názory. Moc díky
Odpovědět
@maisner To je třeba si asi sednout a vše probrat, ale hlavní výhoda je na Vaší straně - rodiče. Pominu-li případné problémy s dalším soužitím (tchýně je prostě tchýně :-) ), tak jistě budou spíše nápomocní. Velikost pozemku v poměru k velikosti zastavěné plochy je asi dostatečná. Odstupové vzdálenosti od hranice pozemku jsou, tuším jen 2 metry, ale současně je tam 7 metrů, pokud se jedná o vzdálenost mezi stavbami a zdmi ve kterých jsou okna. A navíc se tohle dá řešit výjimkou, která sice na poplatku stojí 5 000, na kterou není závazný nárok a která odvisí i od sousedů, ale to u vás asi problém nebude. Přístup na pozemek a k budoucímu domu je docela luxusní. A sítě jsou otázkou. Záleží kde a jak přesně vedou a kde by jste se na ně mohli napojit, jestli se třeba do budoucna kanalizace a plyn neplánují v obci zavést. Bez plynu se ale docela dobře dá žít a pokud není kanalizace musíte počítat s místem na ČOV nebo jímku (je otázka, co SÚ požaduje). Kolektor v zemi pro TČ určitě není položený od hranice k hranici pozemku a místo na výkop a vedení vody a el. do domu se jistě najde. Klidně se dá oboje dát do jednoho výkopu a nemusí to samozřejmě být přímka. A nakonec, pokud rodiče dovolí můžete přípojku táhnout i po jejich pozemku tak, aby jste se vyhnuli. Připojení na vodu od rodičů bych silně nedoporučoval. Jednak to vodárny dneska už asi moc nepovolují a tak by jste asi museli "jet" na společný vodoměr (mám to se sousedy na starém baráku stejně tak) a potom vám nepřeji ty invektivy při rozpočítání platby za vodu. Ještě mě napadá, vidím tam koleje (?), nebude mít případně hygiena problém s úrovni hluku? Za mě shrnutu.... pokud je to zastavitelný pozemek, začal bych shánět detailní info o podmínkách a hned nato i projekt. Ať se daří.
Odpovědět
@jiri_1477 Moc děkuji za odpověď. Trochu jste mi dodal optimismu. S tím připojením na vodu, jsem myslel nějaké odbočení k našemu domu před vodoměrem rodičů. Určitě ne na společný vodoměr. To samozřejmě taky nevím, jestli dělá a je to vůbec možné. Ano koleje tam jsou, je to jednokolejná dráha, kde přes den projede jeden vlak za hodinu každým směrem. Nic zásadního, co by nás odrazovalo, ovšem nevím jak to je s hygienou. To jsem vůbec netušil, že se řeší.
Odpovědět
určitě skočte na příslušný stavební a/i územně plánovací odbor a zeptejte se zde by dle nich šlo postavit vše tak jak uvažujete a myslím že i se sítěmi by mohli poradit, přeci jen už viděli hodně projektů...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Podle té vaší fotky to vypadá tak, že se pozemek nachází v ochranném pásmu dráhy, což je další komplikace. Pokud by vám rodiče darovali pozemek číslo 2, tak je otázka, jak vyřešit ty kolektory, zřejmě věcným břemenem (možný problém s financováním hypotékou) Celkově vzato, přijde mi to jako velká výzva, já osobně bych do toho nešel :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba Děkuji za reakci a upozornění na ochranné pásmo dráhy. Zkusím si o tom něco zjistit. Nevíte prosím, jestli je možné získat stanovisko SŽDC k planovanné stavbě předem? Když nemám v ruce nic? Ani pozemek, ani projekt. Prostě obecně zda tam vůbec povolí postavit RD.
Odpovědět
Profilova fotka
Ochranné pásmo dráhy je tuším 60m, tam jste podle mého 100%. A jednání se SŽDC - hodně štěstí. V práci jsme s nimi měli několikrát čest a to je teda katastrofa.
Odpovědět
@maisner U vašeho pozemku vidím několik teoreticky problémových míst. Potrubí tc nevadí ani tak fyzicky (vzdy se dá nějak vykopem obejít) jako pravne: Je treba vyresht vecna bremena. No a co kdyz rodiče dům prodají? Nebo vy? Je to budouci misto sporů.. Z tohoto důvodu nedoporučuji ani realizovat nápad se společnou pripojkou. Odstup domu od hranice pozemku je sice 3,5, ale se souhlasem souseda (máte výhodu, že jsou to rodiče:-)), lze jít na výjimku. Co se týče drahy, zašla bych na příslušný stavební úřad, zda stavbu povolí, případně za jakých podmínek. Je evidentní, že dům rodicu je v tom samém pásmu.. Je možné, že vás sú donutí (z hlediska hygieny/hluku) udělat nektera protihlukova opatreni - směrem k vlaku fix okna třeba.. co já vim:-)
Odpovědět
@maisner Jako další "problém" často bývá přílišná blízkost rodičů. Dobře zvažte, jaké vztahy mate nyní, zda nemají snahy se vám montovat do života, a kam až to může dospet, aby vás ten darovaný pozemek nakonec nepřišel sakra draho. Pár příkladů v okoli jsem už viděla..
Odpovědět
Profilova fotka
@maisner nejvetsi problem bude ta draha, to je stat ve state, odstup od hranice staci 2 m ale musi vyjit odstup od vedlejsiho domu coz zalezi na pozarnim reseni, zacnete urcite na SU jestli je to vubec mozne zastavit co potrebujete pro zadost na SZDC je zde http://www.szdc.cz/o-nas/organizacni-..., malo toho neni, kazdopadne bez projektu vam nereknou nic
Odpovědět
Abyste nemuseli se SŽDC a Drážním úřadem mít nic do činění, stačí, když samotná stavba (ne celý pozemek) bude 60,1 metru od osy koleje.
Odpovědět
@japona Ja se toho taky nejdriv bala, ale jsem rada, kdyz si na chvili moji rodice vezmou dcerku na hrani a ja muzu udelat nezbytne nutne veci (umyt okna napr.). Oni jsou radi, ze si s dcerkou muzou hrat, odreagovat se od narocne prace. Jinak jsme si vyjasnili pravidla a respektujeme se.
Odpovědět
No v ochranném pásmu dráhy jsme. Plánovaná stavba je cca 25 m2 o kolejí. Takže jednání s SŽDC se určitě nevyhnu, pokud se teda rozhodneme do toho jít. Co se týče rodičů, tak jsem si vědom rizika vycházení s nimi v budoucnu. Věřím ,že by to bylo v pohodě, ale člověk nikdy neví... Všem děkuji za příspěvky.
Odpovědět
Článek se načítá
Normalne si obehejte SZDC. S rodicema se da dodnout, hlavne si udelejte vlastni prijezdovku a pripojky. Kdyz tam baraky stoji, tak SZDC nejspis problemy delat nebude. A ikdyz to zakaze, tak je myslim ze muze SU prebit. Ja sem takto 20m od lesa. Vlastbik lesa mi stavbu (totalni rekonstrukci) dovolil, lesy CR ne. No a SU je normalne prebil. Teda chklpek z lesu se mi omlouval, barak tam stal a stat bude, ale zakon hovoril jinak.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?