Rozdělení pozemku + příjezdová cesta na druhý, jak řešit?

Dobrý večer, měla bych dva dotazy, chtěli bychom si s kamarády (párem) koupit parcelu cca 1400m velkou a poté rozdělit na půl aby každý měl svou polovinu a mohl si postavit RD. První otázka je, jak postupovat v případě rozdělení pozemku, co jsem tady tak četla, tak je potřeba geodet, ale co dál netuším... Druhou otázkou je, jak pořešit příjezdovou cestu... Pro přehled přidávám obrázek s rozměry jednotlivých stran, zeleně je znázorněno možné dělení pozemku, šedivou čarou silnice, hnědou pak příjezdová cesta a vjezd na pozemek. Jak byste u tohoto pozemku řešili příjezdovou cestu?? a na co vše si dát pozor? děkuji za odpověď
Odpovědět
ano geodet musí rozdělit, ale určitě bych nejprve zašla na stav. úřad jestli Vám rozdělení povolí, jestli třeba není omezení kolik může být zastavěno v procentech. Když budete mít geometrický plán, musíte tento dát ke schválení s dělením pozemků na stav. úřad a oni k tomu vydají rozhodnutí a pak se to může vložit do katastru.
Odpovědět
http://www.geodetickeprace.com/1064/r...
Odpovědět
Profilova fotka
Pozor na to, v hodně obcích jsou v územním plánu omezené velikosti stavebního pozemku, tak aby jste ho dodrželi. A jak píše paní výše může tam být ještě další omezení v možné zastavitelnosti pozemku (u nás např. je to 800 m2 min. a 25% zastavitelnosti....). A já bych si jako první, než objednáte geodeta, rozmyslela celkové uspořádání pozemku - aby se Vám tam vešli rozumně domy, které plánujete. Rozumím tomu dobře, že se můžete připojit jak ze silnice tak z příjezdové cesty? A ta příjezdová cesta není součástí pozemku? Ono je 700 m2 na dům tak akorát a je dobré to mít promyšlené u takto složitého tvaru. Jinak obecně bych se vyhnula úzkým místům, které vám vznikají na jihu pokud rozdělíte jak máme načrtnuto a zvažovala bych trochu jinou hranici. Zejména pokud by šlo připojit pozemky z obou stran.
Odpovědět
Jenže pozemek není zatím náš a kupovat ho nechceme, pokud to nebude možné :-( tak si řikám, jestli nejsme v začarovaném kruhu... Ano, ono je i tam dle ÚP 800m2 ale tak nějak sem doufala že by se s obcí dalo domluvit, nemáte s tím zkušenost, nebo nevíte zda je to možné? já bych to rozdělení také nejradši soupla směrem doprava, ale takhle nějak jsme to promýšleli kvůli lukrativnější možnosti vjezdu na druhý pozemek, který by v tom případě mohl být přes ty užší místa na jihu :) Nejlepší varianta by byla, kdyby šlo pro druhý pozemek udělat příjezdovku z druhé strany která má 10,5m...
Odpovědět
Profilova fotka
@verushak Jeslti mají v ÚP 800m2 moc bych ve vyjímku nedoufala. Mám jen jednu a to negativní zkušenost u známého, kde ho nechali dokonce udělat projekt a pak mu řekli, že ale nesplňuje ÚP a konec... Pročtěte si na toto téma stavební zákon, ale ÚP je závazná plánovací dokumentace jestli se nepletu. Takže jedině přes změnu ÚP a u takovéto základní věci nevím nevím. Obvykle nejde změnit ani sklon střechy....
Odpovědět
No tak jsme neušpěly :-( děkuji všem za rady, příspěvky... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@verushak až budete hledat dál vždycky se jako první dívejte na územní plán, případně další územně plánovací dokumentaci, zvažte zda se tam vše cca vejde a pak zajděte na stavební úřad. My tomu v práci říkáme "studie proveditelnosti" :). Držím palce, někde je i Váš pozemek.
Odpovědět
Ahoj, já se tedy taky zeptám, když zdejší problém je už vyřešen. Zítra budu kupovat pozemek 1248 m2, který vznikal z dvou parcel v oblasti, kde vznikly další parcely. Původní majitel zajistil geodeta, vše rozměřili a zanesli na stavební úřad a už mám nové číslo pozemku, které tedy zatím není zapsáno v katastru, to prý nechám zapsat já, až to koupím. Jelikož nejsem majitel pozemku, nikdo mi nebyl schopen říct, jak to bude např. s elektřinou, která se bude muset přivézt. Neměl by být asi problém, protože kolem jsou další sousedi. Jaká bývá zhruba čekací lhůta? Nebo takhle, co začít nejdříve řešit? Budeme muset vodu řešit pomocí vrtu či studny odpady pomocí ČOV. Děkuji za případnou radu.
Odpovědět
@pavelll12 Jak to bude s elektrikou Vám řeknou na ČEZu (u nás máme třeba ČEZ) pokud máte stejného.Čekačka na elektriků bývá do roka, jak kde. U elektriky - podejte si žádost na ČEZ Studna - najít si dodavatele a pak buď zvolit studnu na klíč, nebo si vše vyběhat sami Ty lhůta za mě sjou takové, že do roka byste mohli mít všechny přípojky, když nembude problém.
Odpovědět
Ještě se zeptám, kolem pozemků se bude zřizovat svépomocí zpevněná cesta, její rozměry schválili hasiči a obec prý veřejné osvětlení. Protější sousedi dali pozemek pro tuto cestu ze svého a prodali za 1Kč “našemu" pozemku a dalšímu budoucímu sousedovi. Obec cestu nechce, tedy má podmínku asfaltu atd a to nikdo platit nebude. Teoreticky bychom vlastnili třetinu příjezdové cesty. Docela mě to děsí a uvažujeme nad tím, že pozemek nekoupime. Máte s tím někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelll12 my ted koupili pozemek. Prostor pro prijezdovou cestu je vymeren jako samostatny pozemek,ktery bude ve spoluvlastnictvi nas 4 majitelu. Naklady na zbudovani jdou rovnym dilem, v katastru budeme uvedeni kazdy jako 1/4 podilnik. Takze cajk ;-)
Odpovědět
@pavelll12 do toho bych nešla. Znamej ( + další sousede ) si takhle musí dělat cestu ze svého do dnešního dne není. A v zimě jim nejezdil ani odhrnovač tím padem ani popelaři. Popelnice museli davat na k hlavní ulice aby ji popelaři vysypali
Odpovědět
Článek se načítá
Cestu postaví současný majitel pozemku, od kterého ho chci koupit. Ukázal mi už smlouvu s ostatními majiteli, že ji na vlastní náklady zařídí. Cesta bude mít samozřejmě své číslo v katastru, viz obrázek. Jen se obávám toho, že se asi budeme muset v zimě o cestu starat a protahovat, aby si tam někdo nezlomil nohu atd a do nekonečna opravovat. Nebo ještě zvažuji vjezd udělat z boku z obecní cesty, která by s tím údajně neměla problém.
Odpovědět
Nakonec jsme tento pozemek odpiskali a snad teď sehnali lepší.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Mám po dědictví ve 3 sestrách stavební pozemek. Ozval se starosta obce,ke je ten pozemek.Díky lukrativní nabýtce realitky chce odkoupit!!Já nechci sestry ano!!!Dohodly se mezi sebou a oznámily lepší díl ale nemají to právně ani katastrálné zdokumentované.Dohoda není možná!?Jak je mám obejít a mýt lepší díl???Stačí co provedly u dědictví!!!
Odpovědět
@dianka_amy_petova pokud jste společní vlastníci, tak každý z vás vlastní poměrnou část z každého metru dle zápisu na katastru a ne konkrétní část pozemku, která se mu zrovna hodí.. Čili pokud se nedohodnete na rozparcelování tak, aby s tím souhlasili všechny strany tak ani vy ani vaše sestry nemůžete právně ten pozemek celý prodat (byť třeba jen jeho část) nebo na něm třeba stavět. Jediné co sestry samozřejmě můžou, je prodat své podíly novému majiteli, ten ale opět bez vašeho souhlasu nic nepostaví, jelikož budete stále vlastnit poměrnou část z každého metru, centimetru, milimetru.. a pokud vy prodat nechcete, pochybuji, že by se našel investor, který by ty podíly koupil a pak čekal na to, jestli nezměníte názor a třeba mu to taky neprodáte.. Takže sestry neobejdou vás ani vy je..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?