Rozdělení úzkého pozemku, minimální odstup stavby a šířka příjezdové komunikace

Dobrý den, situace: 1) 1. soused = plot + dále navazuje dům na hranici pozemku (zeď + okénko do koupelny) + dále plot. 2) Proluka = pozemek k rozdělení š. 19 m x 150 m (příjezdová komunikace nyní pouze ze spodní strany pozemku). 3) 2. soused = plot + podél cesta + dům s okny. Pozemek se dělí na 1/2 tak, že 1. (horní) vlastník bude mít pozemek tvaru L = cesta podél 1. souseda a vršek, 2. vlastník zbylou dolní část - obdélník. Dotaz: a) Prosím, jaká je min. šířka cesty, kterou 1. vlastník musí zbudovat kolem plotu a domu 1. souseda, aby měl příjezd k zamýšlené stavbě na horní pozemek? b) Pokud 2. vlastník bude chtít stavět (stavba musí být čelně v linii domů sousedů), kolik musí být odestup od cesty 1. vlastníka resp. plotu, po jejím oplocení? c) Kolik musí být odestup od plotu 2. souseda? Jde mně o to, zda vůbec bude možné něco stavět na zbylé části dolního obdélníku po odečtu povinných odstupů, které bohužel nevím a zda tedy je vůbec takové dělení pozemku smysluplné. Děkuji mnohokrát za rady.
Odpovědět
@jzouf Poradit bych Vám mohl, ale z toho popisu mně to není úplně jasné. Zkuste nějaký náčrt do situačky.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@milanq Dobrý den, pokusila jsem se nakreslit plánek. Ve výsledku je pozemek k rozdělení š. 22 m x d. 150 m. Prosím kolik musí být povinné min. odestupy od 1. souseda vlevo a 2. souseda vpravo a nové stavby od nově zbudovaného plotu po rozdělení? Musí mít nová stavba také příjezd z hlavní komunikace? Kolik by ve výsledu zbylo na šířku nové stavby (z čelního pohledu, kde by zřejmě byl vchod do domu), tj. je tam vůbec možné něco postavit? = v plánku 4x ?m. Bylo by vhodnější vjezd a cestu pro 2. vlastníka (parcela B) vést kolem plotu 2. souseda (ovšem skoro celá šířka děleného pozemku je ve spodní části ve stínu zdi 1. souseda - vysoký štít, proto je snaha novou stavbu umístit co nejblíže 2. souseda vpravo)? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpovědět
@jzouf I pokud splníte podmínky dopravního napojení dle V501/2006 Sb. šířka 3m max.50m+ hasiči požadují 3,5 resp. průjezdný profil a taky podmínky vedení IS resp. parametry přípojky, tak musíte splnit ještě podmínky ÚP (např. zastavěnost, min velikost stav. pozemku) popřípadě další podmínky RP (pokud je) jako např. uliční čáry a další a další podmínky, které musíte prokázat již teď, protože cíl rozdělení pozemků je jasný...A velmi často tyto záměry neprocházejí přes stanovisko ÚP (stavba za stavbou v řadové zástavbě...) takže ani pozemek územkem nerozdělíte 🤔
Odpovědět
@panlorenc Dobrý den, děkuji za reakci. Jedná se o proluku (zahrada) v trvalé vesnické zástavbě. Rozumím dobře, že tedy příjezdová cesta k parcele B musí být široká 3,5 m? A kolik by prosím muselo být od plotu vlevo a vpravo pro stavbu na parcele A, je to 2 m z každé strany? (Dle sdělení SÚ je právě podmínkou, aby obě parcely po rozdělení mohly být stavební, příjezdová komunikace k parcele B. Podmínky ÚP, které uvádíte, by byly splněny, včetně toho, že podmiňují čelní linii spodní stavby v linii sousedních domů a sedlovou střechu.) Přípojky IS jsou nyní na hranici parcely A v rohu u souseda 2. Vlastník Parcely B by vodu řešil vlastním vrtem, přípojky IS zřejmě z horní strany parcely B. Ještě jednou moc děkuji za radu ke zmiňovaným šířkám.
Odpovědět
@jzouf V tomto případě stačí 3m široká cesta...hasiči mají požadavek 3,5m ale alespoň do 50m což je splněno stávající. Co se týče odstupů stavby, tak musíte dodržet 7m mezi domy. Ve stísněných podmínkách jako je i tento váš případ můžete jít na 4m, ale nesmí být v protilehlých stěnách okno do obytné místnosti. Pokud splňujete toto a můžete jít až na 2m k hranici (pozor i požárně nebezpečný prostor musí být na vašem pozemku). Blíže už je výjimku z vyhlášky a to řádně odůvodněnou tak, že nemáte jinou možnost a zároveň při prokázání splnění ostatních požadavků 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?