Rozdíl mezi zastavitelným územím a stavebním pozemkem?

Narazil jsem na jeden inzerát, kde se uvádí, že je to "stavební pozemek". Ovšem když jsem se podíval do územního plánu dotyčné obce, tak je tam uvedeno, že tuto plochu (červeně vykostičkována - "Plochy smíšené obytné") je potřeba "prověřit územní studií". Při zpětném dotazu mankléřovi, tento mi sdělil, že se jedná o "zastavitelné území", a že "územní studie se právě zpracovává, schválená má být v září". Co si o tom myslet, co si z toho vzít? Jsem v tomto laik. Je to stavební pozemek, nebo ne? Může se stát, že ona územní studie neumožní následnou výstavbu? předem díky
Odpovědět
Profilova fotka
zastavitelné území, není-li k němu další podmínka (např. že se na něm bude smět stavět až po zastavění ostatních k tomu určených ploch), je zastavitelné území - tedy se v něm smí stavět.
Odpovědět
Narazil jsem na podobný problém a to přesně "zastavěné území a zastavitelná plocha" kdy mi bylo sděleno, že na zastavitelné ploše nelze stavět formou ohlášení provedení stavby. Máte s tím někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@fujit to je hrozná hovadina ;-) Stavíme na zastavitelném území a máme normálně ohlášení stavby ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina Děkuji za rychlou odpověď. Toto nám bylo řečeno projektantem, že se toto dozvěděl na stavebním úřadě. Že to půjde zkráceným stavebním řízením. Tak já nevím, zítra se tam schválně zajedu zeptat. Jinak dům vše splňuje pouze pro ohlášku.
Odpovědět
Ještě jsem se chtěl zeptat, zda se po koupi takového pozemku platí nějaká daň? Pokud ano, kolik?
Odpovědět
@standa63 Daň se platí-daň z nabytí nemovitosti (myslím, že 4% z ceny, nebo odhadu-poku je cena divná-to víte jsou různí chytráci :-) )-je na domluvě jestli to zaplatí kupující, nebo prodávající, a pak se platí každý rok daň z nemovitosti, je to pár stovek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 nově, od 1.1., pokud kupujes od platce DPH, tak se při koupi pozemku musí odvést DPH. Odvádí to prodávající, často k inzerovane cene pak ještě naskoci 21 % DPH. To neplatí, pokud kupujes od fyzické osoby, např. honzy novaka z kotehulek, to se platí jen dam z nabytí nemovité veci a je na domluvě mezi vami, kdo ji zaplati. Je dobre si to pohlidat a zjistit.
Odpovědět
@zmrz_lina Ještě je možná problém v tom, že stavební parcela je v katastru vedena jako druh pozemku: ostatní plocha, druh využití: manipulační plocha. V územním plánu obce je pozemek určen k bytové zástavbě.
Odpovědět
@fujit Tak to máte ještě dobré. U mého uvažovaného pozemku je na KÚ uvedeno: Informace o pozemku: orná půda. Shrnu-li to, pozemek je prodáván makléřem jako "stavební pozemek", obec ho uvádí jako "zastavitelné území" (navíc se čeká na "územní studii"), na katastru je uveden jako "orná půda".
Odpovědět
To byste na tu územní studii mohli čekat spoustu let jako u nás v obci. Do toho bych nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 to je ale úplně normální ;-) Pozemek je stavební podle územního plánu, tzn. je-li v zastavitelném území, tak se na něm smí stavět a tedy je stavební ;-) v databázi katastru je vedena jako orná půda většina pozemků ;-) Co se té územní studie týče, tak tam je to otázka, v jaké fázi to celé je. Může být před dokončením, ale také nemusí ještě být vůbec zadáno její zpracování. To by bylo dobré zjistit. Plus také to, co bude územní studie řešit, abyste tam mohli postavit to, co chcete ;-)
Odpovědět
Katastr ani druh pozemku "stavební" nezná. Rozhodující je územně plánovací dokumentace jak bylo uvedeno výše. Pokud není tato dokumentace schválena, tak bych s koupí určitě počkal, neboť dost často jsou součástí ÚPD i nepříjemné regulace (typ výstavby, počet možných podlaží, tvar střechy, uliční čára atd.)
Odpovědět
Článek se načítá
@zmrz_lina Náhled územní studie má být do konce tohoto měsíce, jeho schválení(schvalování) pak v září, to už mám zjištěno. Počítá se s výstavbou rodinných domů.
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 jasně - ale jakých? bungalovů, patrových, s jakou střechou, ... A vzhledem k tomu, že se trochu v dané oblasti orientuju, tak to, že se něco má schvalovat v září neznamená, že se to taky schválí ;-) Obzvlášť otázky ÚPD a úz. studií jsou celkem diskutované a často schvalované na několikrát ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina To zatím nevím. Jak jsem psal, ten náhled územní studie budu mít k dispozici až koncem měsíce. Podle toho se budu rozhodovat, i když musím počítat s rizikem, že se tam něco změní. Ovšem nyní jsou ty pozemky za poloviční cenu. Až bude definitivně schválena územní studie, budou stát minimálně jednou tolik. Zatím ale vycházím z toho, že dle obce je to v tomto momentě "zastavitelné území", což je asi zásadní předpoklad.
Odpovědět
To, že je pozemek teď v zastavitelném území ještě neznamená, že po provedených změnách bude určen k výstavbě i nadále. I poloviční cena pozemku se pak může ukázat jako cena nepřiměřená.
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 no, aby z té územní studie po několikerých úpravách a opravách a schvalování nevyšlo např. to, že území k zástavbě samostatnými RD nebude vhodné a pak jste si koupil kus pole, na kterém nepostavíte ;-) I to je riziko území s takovou podmínkou.
Odpovědět
V této souvislosti bych se ještě chtěl zeptat na to, jak může být dům velký. Někde jsem zaslechl že do 150m2 je to na ohlášení, od 150 pak na povolení. Je to tak? Pokud ano, co se počítá, zastavěná nebo obytná plocha? Např. bungalov 4+1 s dvougaráží bude asi už dost velká stavba, co?
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 je to tak. 4+1s dvougarazi určitě nebude do 150m. Počítá se zastavěná plocha
Odpovědět
A rozdíl mezi ohlášením a povolením? Je to finančně , časově, apod. více náročnější?
Odpovědět
Profilova fotka
Co se týká prvního dotazu, doporučila bych ti neptat se tady na MS, ale na územním plánu stavebního úřadu. Takový dotaz nemá jasnou obecnou odpověď, tady je třeba se ptát zcela konkrétně ke konkrétnímu pozemku. Co se týče rozdílu mezi ohlášením a stavebním povolením: U novostavby do 150 m2 podáš 2 žádosti a to žádost o územní souhlas a ohlášení a dostaneš souhlas se stavbou. Pro obě varianty musíš mít stejné podklady. Pro souhlas musíš mít navíc souhlasy sousedů, protože stavební úřad ti dá povolení do 30 dnů tzv. "od stolu". Správní poplatek se pohybuje okolo 2 tis. včetně napojení na sítě. U novostavby nad 150 m2 podáš jednu žádost o společné rozhodnutí (tj. územní rozhodnutí a stavební povolení) a dostaneš rozhodnutí. Souhlasy sousedů nepotřebuješ, protože SÚ je obešle a mohou něco namítat buď při jednání na místě stavby nebo přímo na SÚ. Správní poplatek je okolo 5 tis. a trvá to 1-2 měsíce + 1 měsíc nabytí právní moci. Pro urychlení se můžeš s účastníky řízení domluvit, že rozhodnutí převezmou co nejdříve a vzdají se práva na odvolání. Tím můžeš ten měsíc ušetřit. Co se týká plochy: zastavěná plocha se ohraničuje stěnami domu a připočítají se k tomu přístřešky obvodem střechy, ne podle sloupků (např. nadstřešený vstup a nadstřešená terasa). Připočítává se i terasa nenadstřešená, pokud je provedená nějakou konstrukcí. Pokud chceš terasu, aby ti nenavyšovala zastavěnou plochu, musíš ji udělat jen jako zpevněnou plochu třeba ze zámkové dlažby. Ale jsou i jiné věci, které tě ze souhlasu "hodí" do řízení a to jsou speciální stavby, které musí povolovat speciální stavební úřady a to jsou studny, ČOVky a komunikace - tyto povoluje vodoprávní úřad a silniční stavební úřad. Pokud některou z těchto staveb budeš dělat, musíš podat žádost o územní rozhodnutí pro všechny stavby, jakmile budeš mít pravomocné rozhodnutí, necháš si povolit speciální stavbu a teprve až budeš mít i toto pravomocné rozhodnutí, můžeš dát ohlášku nebo žádost o stavební povolení na RD. Takže máš-li speciální stavbu, celý povolovací proces trvá 1/2 až 3/4 roku. Je to všechno složité jak dvojitý žebř :-S
Odpovědět
@standa63 Zajděte si na magistrát, oddělení hlavního architekta, územní plán a ptejte se. Pak bych ještě podala písemnou žádost ve stylu zda lze na par.č.té a té v roce 2016 postavit RD, případně za jakých podmínek (jednou z nich může být např.postavení cesty pro tyto parcely, výstavba inženýrských sítí atd a to už může, být problém, protože kdo to postaví, kdy a kdo to zaplatí). A´t máte písemně že opravdu můžete pozemek koupit a začít stavět, vyhnete se překvapení že paní xy říkala, ale všechno je nakonec jinak. Pokud cokoliv bude chybět (veřejné sítě, které jsou v podmínce, cesta) tak Vám stavbu nepovolí, nebo následně nebudou chtít zkolaudovat, dokud to nebude hotové. Jinak u nás na malém úřadě to probíhalo stejně. Mám na ohlášení dům do 150 m2 a na stavební povolení přístavbu, nevidím v tom skoro žádný rozdíl. Trochu delší lhůty, vždy se čekalo na odvolání, ale podklady jsme dávali stejné. Stavěli jsme svépomocí se stavebním dozorem. Vůbec se stavebního povolení nebojte.
Odpovědět
Profilova fotka
@standa63 Jen doplnění - územní studie je územně plánovací podklad, definuje podmínky zastavitelnosti území - např. u nás zastavitelnou plochu, typ střechy, počet pater, uliční čáru a tak podobně. Ale pokud to není regulační plán nejsou podmínky závazné - tedy pokud dokážete, že Vaše řešení je lepší - což samozřejmě nemusí být vždy úplně jednoduché a záleží na situaci a příslušných úřadech. Nám např. územní studie nařizovala připojení z nové komunikace (na jihu), ale jelikož máme rohový pozemek prosadili jsme si připojení na stávající na východě :). Takže i kdyby se Vám nějaké body pak nelíbili nemusí to znamet konec.
Odpovědět
@kkaccullka Děkuji. Ale právě jsem v jedné z diskuzí tady, četl (od ratatooy): "...stavbu nad 150m2 povoluje stavebni uřad jen pro stavbu na klíč..." http://www.modrastrecha.cz/forum/rozp... Je to prosím pravda? Nad 150m2 si nemůžu stavět svépomocí?
Odpovědět
@standa63 Oficiálně to musí stavět stavební podnikatel. Minimálně pro SÚ potřebujete jeho razítko a podpis stavbyvedoucího.
Odpovědět
@standa63 Je to možné, když se domluvíte se "stavebním podnikatelem", který se pod to podepíše. U nás je to náš stavební dozor, který má oprávnění pro zhotovování staveb. Do žádosti o stavební povolení lze napsat něco ve smyslu, že firma bude vybrána ve výběrovém řízení. Pak tam nemusíte konkrétní firmu psát.
Odpovědět
@teron Ale před zahájením prácí jméno firmy dodat musíte ;)
Odpovědět
Ano, když chcete zahájit stavbu, tak snad máte jasno, s kým ;-). A mezi stavebním povolením a zahájením stavby může uběhnout moře času.
Odpovědět
jasně, pokud stavím s firmou, tak ji při zahájení znám ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?