Rozdílný radonový index na sousedních pozemcích

Dobrý večer ve spolek, chystáme se na jaře stavět. Pozemek máme koupený, projekt vyhotovený. Mám jednu otázku na pozemku nám vyšel vysoký radonový index, při přípravě projektu jsem si řekl, co se dá dělat - holt to budu muset zaplatit. Ale teď jsem se dostal shodou okolností k projektu našich sousedů, kteří budou stavět vedle nás a ti mají radonový index nízký. Mezi domy by mělo být asi 8m, proto mě to značně překvapilo. Co se týče konkrétních čísel, tak nám vyšlo 54 kBq/s, sousedům 11 kBq/s a to ještě tak, že nám naměřili vysokou propustnost podloží a sousedům střední. Má cenu nechat si dělat oponentní měření? V protiradonových opatřeních navržených naším projektantem je cca 40000,- (izolace + odvětrání základů). které by se nám samozřejmě hodili jinde, ale zase mě straší případný problém s kolaudací a zdravotními riziky. Má cenu se tím zabývat, když už jsem projekt odsouhlasil a mám ho vytištěný doma? Předem děkuji za jakékoliv rady a přeji krásné svátky.
Odpovědět
Profilova fotka
@shedias máme také rozdílný radonový index než sousedé a při výkopových pracích se zjistilo, že pod námi je skála, která má v sobě pukliny, kterými to asi prochází a zcela rozdílnou zeminu (spíše písek) v podloží, sousedé nad námi měli zcela jiný druh zeminy a horniny, myslím, že v místech zlomů to bude zcela běžné, že se liší radonový index parcela od parcely
Odpovědět
@shedias Udělat nové měření můžete, ale nemyslím si, že by bylo toto měření bylo nějak náročné a tím pádem náchylné na chybu (viz cena). Otázka zní, pokud vezmou vzorek o 3 metry vedle a výjde lépe, co budete dělat? Ušetříte 40 tisíc a risknete, že za pár let budete zářit jak žárovky?
Odpovědět
Profilova fotka
shedias U nas radon neni, jsme na pisku, ale musime mit kvuli podlahovemu topeni odvetrani radonu - pod zakladovou deskou. 40 tis mi prijde hodne - dela se to ze zlute perforovane trubky obalene geotextilii a pak se to vytahne nad strechu. Celkem cca 10 tis. Ale je mozne, ze pokud mate radon, budete to muset mit trosku jinak. Samozrejme jsem daval na zakladovku IPU proti radonu, tam nebyl cenovy rozdil tak velky. Pan, co nam meril radon, rikal, ze radon zalezi dle podlozi a pokud je dum velky, tak v jednom rohu muze byt radon a v protilehlem neni.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme střední index, soused vysoký... A dle člověka, co to měřil (měřil nám i sousedům) je to zcela běžný jev. Proto se to měří na každém pozemku zvlášť a nelze předpokládat, že když soused má nízký index, že ho také budeme mít. Před radonem mám respekt, takže bych moc nešpekulovala ;-)
Odpovědět
@zeneva Odvětrání radonu kvůli podlahovému topení se musí dělat vždy?
Odpovědět
Profilova fotka
@wendy213 nam rekli na stavebnim urade ze to chteji, mela tam nakopirovany nejaky predpis/vyhlasku/zakon. ale kazdy stavebni urad chce neco jineho a nekdo nad necim mavne rujkou a jinde to same vyzaduji
Odpovědět
@zeneva Volali jsme projektantovi a ten nám řekl, že stačí použít ipu nejméně 4 mm širokou a splníme tím protiradonové opatření pro střední výskyt radonu (na pozemku máme nízký).
Odpovědět
Profilova fotka
@wendy213 ano, to staci projektantovi, ale jestli to staci stavebnimu uradu
Odpovědět
@zeneva stavební povolení nám dali, tak snad to je v pořádku
Odpovědět
Profilova fotka
tak to je ok, co je v projektu udelate a hotovo
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 je to tak, pokud stavebník neudělá opatření a při kolaudaci radon naměří dodatečná opatření budou mnohem nákladnější a to nemluvím o zdravotním riziku po celou dobu užívání
Odpovědět
Profilova fotka
@jirinapezl no náš soused s tím měl problém (ten co měl vysoký index) - při měření před kolaudací (myslím tím to, co se měří už v domě) mu zjistili radon i přes provedená opatření a musel řešit nějaké dodatečné odvětrání či co....
Odpovědět
Článek se načítá
@jirinapezl Při kolaudaci se měří radon?
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav jedním z požadovaných dokumentů pro kolaudaci je protokol o měření radonu v domě (měření probíhá myslím 1 týden pokud se nepletu)
Odpovědět
@catt82 u nás to právě nikdo nevyzadoval, tak mě to překvapilo. Nám radon právě měřili jen ke stavebnímu povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav a co jste naměřili? Předpokládám, že nízký index
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 to je možné, že se vyžaduje jen u vysokého radonu, my máme 149 kBq/s a firma co nám to měřila nám říkala, že ke kolaudaci budeme měřit ještě jednou
Odpovědět
Profilova fotka
@jirinapezl nám na SÚ říkali, že když naměříš střední nebo vysoký index, tak se musí měřit znovu v domě, aby se zjistilo, jestli se podařilo realizovat protiradonová opatření správně. Pokud je nízký index, tak se nic znovu neměří
Odpovědět
@catt82 jj, máme nízký.
Odpovědět
Dekuju vsem za reakce. Jinak ta cena je draha, to je pravda, holt stavime na klic, tak jsou ty ceny vyssi.
Odpovědět
Firma nám změřila vysoký radon, všichni v okolí ho mají střední. Pro jistotu jsme si protiradonovou ipu pokládali sami a domu si dali rekuperaci, která pravidelně větrá.
Odpovědět
Bohuzel rekuperaci neplanujeme. Financne bychom se nevesli. Treba nekdy v budoucnu.
Odpovědět
@shedias jj rekuperace není levná sranda. Rozhodně bych si ohlídala kvalitu pokládky protiradonové izolace, valná část zedníků jsou čuňata a je jim jedno, jestli zdechneš na rakovinu plic, bohužel :-( a také jsme vylévali podlahy a až pak dělali omítky, aby omítkáři nezničili protiradonovku.
Odpovědět
@petraxname my budeme mit drevostavbu se sypanou, ne litou podlahou. Ale ty opatreni si pohlidam.Ono s tou rakovinou to nebude tak horke, cetl jsem o lidech, co maji pozemky s 10x silnejsim radonem a prakticky stejnymi opatrenimy jako budeme mit my (odvetrane zaklady plus folii) a dlouhodobe bez nasledku. Nicmene podcenit to samozrejme nechci, mame 2 decka.
Odpovědět
@shedias nejsem lékař, ale podle mého rakovina plic způsobená radonem nebude krátkodobá záležitost ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?