Rozhodli jsme se stavět. Co teď?

Profilova fotka
Dobrý den, budu ráda za jakoukoliv Vaši radu. Rozhodli jsme se stavět. Pozemek i RD chceme řešit hypotékou. Tzn. že se dá vzít zatím úvěr jen na pozemek a až budeme mít projekt, vzít si zbytek? Mít nejdřív projekt mi přijde zbytečné, když nevím, jak velký pozemek se nám podaří koupit. Jak to je pak se splátkou hypotéky na RD? Platí se hned od schválení a nebo až podle vyčerpané částky?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Nám řekli že by půjčily určité procento celkové hodnoty ovšem pozemek máme vlastní. Ale nejlepší by prý bylo zastavit nějakou jinou nemovitost l. Například barák rodičů. Splátky by se postupně navišovali podle již spotřebované částky.
Odpovědět
Koupili jsme si pozemek na hypotéku, ta se splácela hned, jakmile jsme se stali vlastníky. Pak jsme postavili základovku, metr zdí, nechali zaměřit, zapsat do katastru a banka schválila rozšíření hypotéky i na stavbu RD. Po dobu stavby se splácely úroky z aktuálně vyčerpané částky, po posledním čerpání se začala splácet celá hypotéka.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj MY jsme si raději půjčili korunky na pozemek od rodičů. Ty jsme pak vrátili až jsme měli ten CENNÝ PAPÍR -STAVBA POVOLENA - kdy nám banka na zakladě tohoto povolení poslala čast peněz pro začatek stavby. TO BYLI NERVY. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za odpovědi. Bohužel nikdo z rodiny nemá v záloze tolik peněz na pozemek. A tak to celé musíme financovat hypotékou. Proto jsem chtěla vědět, jak to je se splátkami. Část peněz se myslí na hrubou stavbu?
Odpovědět
Profilova fotka
tady v tom našem STÁTĚ je tak všechno složitý , komplikovaný, a ADMINISTRATIVNĚ PŘEMNOŽENÝ , že z toho jde HLAVA KOLEM !!! :-p :-o :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ANO dá se to tak říci, nam poslali 400 tis. pozemek jsme koupili 1366 m2 za :-D 43 000,-kč :-D , nedavno plech . garaž na nařadí atd. 20 000,- , sejmutí ornice + vykopání svažitého pozemku 1 den 10 000,- = 327 000,- , ted začíname kopat zaklady - desku 124 m2 odhad 250 000,- = zbyde 77 000 , to bude tak na 12 m3 žumpu, PO vyčerpání KČ SE NECHÁ UDĚLAT ODHAD POZEMKU S DESKOU kde nam banka z odhadu pošle 80% častku, ta bude na hrubou stavbu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Papíry na papíry. Každopádně to bude boj, proto se informuji dopředu. Aby ten šok byl "mírnější" :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@marrsik už máte vybraný pozemek ? či zarezervovaný ? Pak si max můžete ujasnit co chcete za domeček a pomalu shánět projektanta....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Představa o domku je jasná. Tam zbývá to dát dokupy s projektantem. Jen ten pozemek. Na obzoru by jeden byl. Sice bez kanalizace a plynu. Uvidíme, uvidíme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marrsik jo táák, tak to máte v podstatě dost času ;-) ale radši bych hledal zasíťovaný pozemek, pokud tedy nechcete stavět už příští rok :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 pozemek má rozlohu 1247 m2, sítě na kraji pozemku (elektřina, voda), cena 611. 000Kč přes RK. Ale šlo by to koupit i bez RK. Jen máme dilema s tím plynem, který tam možná natáhnou někdy v budoucnu.
Odpovědět
Profilova fotka
@marrsik pěkná velikost a hlavně cena ;-) Tak topení elektřinou ? a k tomu krbová kamna... ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrsv1000 Elektrika na topení je moc drahá. To už raději topit dřevem :-) Necháme to osudu, co nám nakonec "spadne do kapsy". Musíme ještě pořešit hypotéku a prodat stávající byt. Takže běh na dlouhou trať :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marrsik topíme elektřinou a zálohy máme 3tis, tak proč dávat do domu ještě plyn.... hypotéku můžeš řešit až budeš mít v ruce projekt a koupenej pozek ať mají z čeho dělat odhad, každopádně běh na dlouhou trať to je určitě ;-)
Odpovědět
@marrsik Také si myslím, že elektřina je na topení moc drahá (samozřejmě, záleží na tom, jak moc "pasivní" dům je, jakou máte spotřebu, na kolik topíte...). Ale každá síť navíc přivedená do domu (pokud peněženka dovolí) je jeho velké plus - člověk nikdy neví, kam se ceny jednotlivých energií vrtnou. Vím, že lidi spíše přecházejí z elektřiny na plyn. Už nevím, jak dlouho to je (20 let?) - u prarodičů v obci dost lidí přecházelo z topení uhlím na elektřinu. Po asi 2 letech ceny elektřiny vylétly a obec poté dělala plynofikaci, na kterou přešli ti, kteří viděli ty účty za elektřinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@el2006 Moje babička přešla z tuhého paliva na topení elektrikou. A byla ráda, když se vůbec doplatila. Je fakt, že vytápět starý dům a nový je rozdíl. Každopádně nechci dávat podlahové topení. Buď se nám podaří sehnat pozemek s plynem a nebo budeme muset topit na tuhá paliva. Zatím to není aktuální řešení. Kdo ví, jaký pozemek se nám podaří sehnat.
Odpovědět
@marrsik ano, srovnávat vytápění starého a nového domu elektrinou je opravdu srovnávání nesrovnatelného. Pokud se rozhodnete pro vytápění elektrinou, pak dobre zateplete a můžete být klidní, z účtů se opravdu věšet nebudete...
Odpovědět
@el2006 No a z plynu zase všichni teď utíkají jinam. Ti movitější k teplenému čerpadlo a zbytek k tuhým palivům Taky jsme plynofikovali, v roce 1997, kubík stál 5x méně než teď.
Odpovědět
Ať starý, nebo nový dům, já bych do vytápění elektřinou nešla, je nejdražší. Do tepelného čerpadla bych taky nešla, vysoké pořizovací náklady a návratnost investice nejistá (kamarád ho má, pokazilo se mu tam něco na co se nevztahovala záruka a zaplatil čistá ruka 50 tis. :-/ ) My teplovodní krbovou vložku, pec na tuhá paliva a v případě nouze i plyn, uvidíme, jakým směrem se budou ceny jednotlivých komodit vyvíjet.
Odpovědět
@katty.w Není náhodou z hlediska celkového souhrnu pořizovacích a provozních nákladů jedním z nejdražších zdrojů tepla Vaše teplovodní krbová vložka?
Odpovědět
@beropa Nemyslím si. Z čeho tak usuzujete? :-)
Odpovědět
@stikobijec banka vám poslala 400tis.....tzn.když máme pozemek za 100tis.banka uvolní 1mil?a můžu dělat základovku a hrubou stavbu???
Odpovědět
@katty.w Z celkových nákladů spočívajících v navýšení stavebních nákladů o náklady na vybudování, čištění a revize komína (nebo jeho dvouprůduchové varianty, pokud byste komín ve Vašem případě tak či tak stavěli kvůli kotli na tuhá paliva), k tomu nákladů na vybudování krbu včetně krbové vložky, nákladů na palivo, práci se zatápěním i čištěním a úklidem, k tomu nákladů na akumulační nádrž nebo alespoň její větší verzi (pokud byste ji měli tak či tak kvůli kotli na tuhá paliva) ... to vše v přepočtu na ekvivalent 1 kWh tepla vygenerovaného krbem při běžné frekvenci používání;-).
Odpovědět
Profilova fotka
@brosta myslím, že těžko vám nějaká banka uvolní 1mil, když budete ručit pozemkem odhadnutým na 100 tisíc. Nehledě na to, myslím, že jakýkoliv pozemek, který je určen jako stavební, nemá tak nízkou hodnotu. My ted čekáme na schválení hypotéky a nejdřív jsme chtěli ručit jen pozemkem, který máme odhadnutý asi na 500 tisíc, tak na něj nám chtěli půjčit 70%hodnoty pozemku, čili jen nějakých 350 tisíc. Takže budeme ručit i bytem, který mám ve vlastnictví, abychom mohli čerpat napoprvé více peněz a postavili za to aspoň tu hrubou stavbu.
Odpovědět
@beropa Toto vše je čistě teorie, pokud bychom si nechali vše stavět firmou, pak by to mohl být drahý zdroj tepla. Už jen v PC krbové vložky je velký rozdíl, lze ji koupit za 20 tis. ale také za 100 tis., lze si nechat vložku obestavět firmou, či si to udělat svépomocně atd. atd. atd. A co se týče paliva, máme jej k dispozici za nižší cenu než je cena tržní. Jen v případě, že bych Vás nechala detailně nahlédnout do našich nákladů (což samozřejmě mi připadá hodně osobní a nemám to v plánu :-) ) by jste mohl usoudit, zda se i v našem případě jedná o jeden z nejdražších zdrojů tepla, v opačném případě toto tvrdit je pouhá spekulace. :-)
Odpovědět
@magdina01 tak jakto,že jak píše stakobijec má pozemek za 43.000 a banka uvolnila 400tis.???já tomu nerozumím... :-(
Odpovědět
@marrsik Řešil bych tohle s finančním poradcem: Protože mě řekl že je lepší zainvestovat pozemek přes STAVEBNÍ spoření a pak řešit výstavbu HYPOTÉKOU kde je výhoda zástavy nezatíženého pozemku .... Pak těch komplikací je o hodně méně ..... Nebo jak už tu někdo psal zastavit dům či byt rodičů a po dostavení nového domu převzít zástavu na nově postavený ....
Odpovědět
Profilova fotka
@brosta no, to tedy taky nevím, ale nezáleží za kolik pozemek koupil, ale na kolik mu ho odhadne odhadce pro banku. Pochybuji, že by měl stavební pozemek pro odhad hodnotu 32kč/m2.
Odpovědět
@magdina01 A u jaké to máte banky?není třeba možné aby to každá banka měla nastaveno jinak???
Odpovědět
Profilova fotka
@brosta No, my jsme loni na podzim zkoušeli Hypoteční banku (neprošli jsme, přítel je OSVČ a měl na daň.přiznání nízký příjem) a ty by snad dali na první čerpání celou částku, na kterou by odhadnutý pozemek. Ted zkoušíme Wustenrot (podle našeho hypo poradce má lepší podmínky pro OSVČ), ale ti dají na první čerpání právě jen asi 70 % hodnoty odhadu. Ale vím, že třeba Česká spořitelna má nabídku (jmenuje se to myslím expresní výstavba nebo tak nějak), že vám za určitý poplatek uvolní na první čerpání až 500 tisíc nad hodnotu zástavy. Takže je fakt, že každá banka má trochu jiné podmínky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?