Rozumíte změně DPH u pozemků?

Zdravím, rozumíte prosím někdo změně dph u pozemků? četla jsem například toto http://firmy.finance.cz/zpravy/financ... a nejsem si jistá, zda chápu správně. Jedná se tedy o to, že kdybych kupovala novostavbu, tak bude na pozemek na kterém novostavba stojí uplatněno dph, čili celkově zaplatím více. Ale když bych chtěla koupit pouze pozemek, na kterém nic nestojí a dům si postavím sama, tak tu dph bude nebo ne? Jestli je někdo, kdo se v tom orientuje a je ochoten mi toto vysvětlit, budu ráda :-)
Odpovědět
obávám se, že tomu nerozumí ani naši zákonodárci.. naši noví páni poslanci odklepli něco, o čem nemají ani páru... pokud by to neodklepli, nenavazovaly by ostatní zákony na nový občanský zákoník. a ten se vláda rozhodla spustit stůj co stůj. ale k věci (upozorňuji, že nejsem právník, je to jen můj výklad): pokud je ten pozemek stavební nebo je zastavěn (a míň než pět let po kolaudaci), kupujete ho od plátce dph - developera, stavební firmy, někoho, kdo koupil, rozparceloval, vytvořil stavební pozemek, naúčtuje vám cenu včetně daně, pouze, pokud je to pole, louka, tedy ne stavební pozemek, bude bez dph (ale stavební pozemky byly daněny i dosud). pokud je to vlastník neplátce dph, co jen prodá svou parcelu, dá vám cenu bez dph. Stavebním pozemkem se rozumí nezastavěný pozemek, na kterém může být podle stavebního povolení nebo udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby provedena stavba. změna je v tom, že od 2014 budou stavby součástí pozemku, takže se bude u novostaveb danit dph nejen ta stavba, ale i pozemek pod ní, což ovlivní ceny nových bytů a především ceny nových domů kupovaných včetně pozemku (ale to je otázka, zda si budou moci dovolit cenu zvýšit, aby jim to někdo koupil). Nejhůř jsou na tom dle mě ti, kteří mají uzavřenou smlouvu na koupi domu s pozemkem a nemají zkolaudováno a zaplaceno a pozemek je v daném místě drahý. http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/leg... strana 6113, par. 56 důvodová zpráva tamtéž - strana 190, k par. 56
Odpovědět
@kamilape děkuji. Takže jestli tomu dobře rozumím, tak pokud budu kupovat pozemek od developera, tak to bude stejné příští rok jako letos, za předpokladu, že na pozemku nestojí žádný dům?
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_giraffe No já nevím, ale nám přišel mail od developera, od kterého jsme kupovali pozemek před několika lety, s oznámením, že od 1.1.2014 se ceny zvyšují z 0% DPH na 21% DPH... viz info tady http://www.lucberk.cz/
Odpovědět
no on v tomto případě je fígl v té definici zastavěného a stavebního pozemku v původním znění zákona o DPH... nyní v par. 56 zákona o DPH je přidáno, že osvobozený pozemek je pozemek, nak kterém není stavba a inženýrská síť a dříve se za zastavěný pozemek považoval i pozemek, kde byly inženýrské sítě - přestal být nezastavěným stavebním pozemkem a byl osvobozený (takže developer koupil pole, rozparceloval, zasíťoval a tím se vyhnul platbě dph - prostě trochu paskvil a obcházení původního smyslu zákona). nyní tedy nebude možné se vybudováním sítí placení dph vyhnout. talže jak jsem psala výše, budou tyto pozemky od plátců dph s dph 21%, nejsou osvobozeny od daně. - viz. par. 56 zákona o DPH od 1.1.2014 http://www.fulsoft.cz/33/?uniqueid=Oh...
Odpovědět
Mam rezervaci na pozemek za cenu XY ,pravdepodobne se nestihne nakup do Noveho roku. Prodavajici je soukroma osoba,co koupil pole,rozparceloval ho,zasitoval a ted ho zacina prodavat.Nicmene neni firma a nema to (asi) jako hlavni pracovni cinnost. Pozemek je pres milion(tusim,ze tam je hranice pro DPH- ne DPH ). Tykalo by se me v tomto pripade zvyseni Dph? V rezervaci mam uvedene jenom " dohodnuta cena je XY Kc ." diky za vase nazory!
Odpovědět
Dobrý den všem, máme koupený pozemek (srpen 2013). Čekáme na souhlas se stavbou, zatím máme se stavební firmou jen smlouvu o smlouvě budoucí. Stavit se začne až v roce 2014. Týká se nás platba nového DPH 21 %, kterou teď schválil Senát? Nějak se v tom nedokážu zorientovat. Děkuji všem za rady...
Odpovědět
Profilova fotka
Já vím, že jsem postavila zkolaudovala a pokud nestihnu stavbu uvést letos na katastr, zaplatím daň ze zastavěné plochy, což u naší plochy činí...46200,- Kč (21% DPH). Alespoň tak mi to vysvětlovali. sice se mi to nezdá, ale odpovídalo by to.. Nicméně běžím na katastr.
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 cože? Jako že zaplatíš daň, i když máš pozemek už dávno koupený a jen zapíšeš stavbu na katastr?
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 já myslím, že si to pleteš. Ty pokud máš pozemek už dávno koupený, barák postavený a zkoulaudovaný, musíš stavbu zapsat na katastr z toho důvodu, že už nebudeš platit na finančáku daň z pozemku - stavební pozemek (zastavěná plocha podle stavebního povolení), ale pokud máš zkolaudováno, budeš teď platit daň ze staveb - obytný dům. Nicméně tady žádné DPH nelítá. To je čistě daň z nemovitosti!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@keila ano..pořád to není nikde pochopitelně psáno, ale bylo mi to takto vysvětleno...zatím hledám nové informace, ale vám co leží papíry v šuplíku neotálejte
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 jo a daň ze zastavěné plochy (stavební pozemek) jsi měla platit od okamžiku vydání stavebního povolení! Takže pokud jste dostali povolení v roce 2012, neodvedla jsi za rok 2013 správně daň z nemovitosti! A nejspíš ti to letos doměří. Pokud jste však dostali povolení až v roce 2013 a vše i s kolaudací jste stihli letos, tak odvedeš jen daň ze staveb + zbylý nezastavěný pozemek. A máš to v pořádku. Každopádně stavbu na katastr zapsat musíš!
Odpovědět
Profilova fotka
@keila tomuhle rozumím, myslím moc dobře...bavíme se o nové změně, která není prozatím jednoznačná
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@keila své daně mám v pořádku! bavíme se o nové změně platné od roku 2014
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 OK, ale když už máš vše koupené, tak se ti žádný DPH netýká. DPH se týká jen koupě a prodeje.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila @lajlinka78 Jo, ženy. Už se to stejně nestihne do konce roku. Dness jsme byli také na katastru, sice kvůli něčemu jinému, a i na našem katastru, kde běžně změny provádí do týdne. nám řekli, že budou mít problém stíhat 30ti denní lhůtu. Že jsou teď neskutečně zavalení. Takže asi tak :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Týká ,z nově zastavěné plochy 21%DPH od 1.1.2014.je to právní změna..jen na to upozorňuji mluvilo se i o tom v TV jsou články i na net..raději si zjistěte..
Odpovědět
Profilova fotka
@evelynka25 jj je to narychlo jako vše, ale i tak má být platnost od 1.1.2014..říkám je dobré o tom vědět, být ve střehu a kdo může zbytečně nečekat..
Odpovědět
Profilova fotka
@evelynka25 to je jedno, stejně je důležitý den, kdy byl podán návrh do katastru, jak dlouho s tím oni budou otálet je šuma fuk. Daň z nemovitosti se stejně musí podat do 31.1.2014
Odpovědět
Profilova fotka
@evelynka25 jinak důležitý je termín podání
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 ok, jako změny nějaké jsou, vím. Ale když už to mám koupené, tak přece nemůžu platit žádný DPH, kdo mi to DPH jako naúčtuje? U DPH jsou přece vždy dvě strany. To by úplně popíralo funkci DPH, finančák ti DPH naúčtovat nemůže, DPH ti může naúčtovat jedině plátce DPH. Jako já se tímhle živím, sice jsem už nějaký ten rok na mateřské, ale vše dost sleduji. Když se prostě vrátím k té tvé první větě: pokud nestihnu stavbu uvést letos na katastr, zaplatím daň ze zastavěné plochy...tak to mluvíš o dani z nemovitosti!
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 21% DPH ti zkrátka k pozemku a stavbě napaří devoleper, který pozemek prodává, případně realitka apod. Pokud už máš nemovitost koupenou, pak už podléhá pouze dani z nemovitosti!!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě přidám článek z novinek.cz: Dalším důvodem zvýšeného ruchu na katastrálních úřadech je ta skutečnost, že podle nového zákoníku se od Nového roku stavby stanou součástí pozemku. Sněmovna kromě toho potvrdila zákonné opatření vlády Jiřího Rusnoka, jímž se ruší osvobození pozemků pod novostavbami od daně z přidané hodnoty. To bude mít mimo jiné za následek, že se cena pořizované nemovitosti zvýší právě o DPH za pozemek pod novostavbou. Ta byla doposud nulová, zatímco od ledna bude činit 21 procent. Což je důvod, proč se řada klientů developerských společností či realitních kanceláří snaží zaplatit za byt či dům ještě letos. Jinak se jim zvýší cena, kterou za nemovitost zaplatí. Takže se to týká pořizovaných nemovitostí!!!!!
Odpovědět
Takže se to de facto týká prodejů nových domů či bytů přes zprostředkovatele (developer, realitka atd.)? Pokud bude nová stavba probíhat na námi zakoupeném pozemku a stavebníci (my) jsme soukromé osoby, tak se nás to netýká? Tak to totiž chápu já a jen si to potřebuju s někým potvrdit :)
Odpovědět
@keila Přesně jak říkáš, to o čem mluví lajlinka78 je daň z nemovitosti, kterou musí odvést tak jako tak. Jestliže je pozemek v jejím vlastnictví neplatí se žádné DPH. Navíc se stavba od 1. 1. 2014 stává součástí pozemku. To že si někdo nechá zapsat na katastru stavbu neznamená, že bude platit DPH, proč, z jakého titulu, zvlášť když my obyč lidé většinou nejsme plátci DPH.
Odpovědět
Profilova fotka
@schlafsack ano! A pokud máš už stavební povolení, nezapomeň odvést daň ze zastavěné plochy (daň z nemovitosti).
Odpovědět
Profilova fotka
@viky007 JO! Přesně tak!
Odpovědět
nevite, dnes aktualizovan clanek o danich, je to i pripad 21% dane z pozemku? Nebo se to nedotyka vseho? http://www.novinky.cz/domaci/321723-d...
Odpovědět
@keila Ohláška na stavbu už se tento rok nestihne, bude vydána až v lednu 2014 - takže tento rok se nás daň z nemovitosti ještě netýká. Díky za potvrzení!
Odpovědět
Profilova fotka
@keila jednorázová platba FU
Odpovědět
Profilova fotka
@viky007 nejsi plátce DPH, ale na všem DPH platíš!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?