Skrytá vada (pozemek), jak řešit?

Dobry den, co byste udelali, kdybyste koupili pozemek za beznou cenu v dane lokalite, vyridili si stavebni povoleni a pri kopani zakladu zjistili, ze stavite na zborenisti (zjisteno az pri vykopech), kdy musite jit do hloubky cca 3 metry a tim padem se vam cela stavba extremne prodrazi. Jedna se v tomto pripade o skrytou vadu? Mam narok na slevu z pozemku. (Neco mi rika, ze majitel by pozemek za standardnich podminek neprodal v plne vysi) Mam zadat o proplaceni vicepraci? (Vetsi spotreba betonu, odvoz "zeminy" na skladku.
Odpovědět
Sleva zleva zprava?Dobrovolne vam nikdo nic neda a tak se vam pozemek prodrazi jeste vic
Odpovědět
@superhafan Pokud je s kupní smlouvy nebo jiných okolností zřejmé, že jste pozemek kupovali za účelem stavby domu, pak si myslím, že se na tohle dá nahlížet jako na skrytou vadu.
Odpovědět
@skunkos Pomezek byl kupovany jako stavebni. :-| (700 000,-) Majitel (realitka v jedne osobe) mi tvrdi, ze o tom nevedel, coz je pravdepodobne jedno.
Odpovědět
Vy jste snad pred stavbou nedelali geologicky pruzkum? Jak jom prokazete ze to vedeli?
Odpovědět
@jan1111 Dobry den, prodavajici o tom nemusel vedet. Zakon na takove situace pamatuje. Tady nemusite dokazovat, jestli o tom prodavajici vedel nebo ne. Dulezite je, ze prokazete, ze se jednalo o skrytou vadu, coz v tomto pripade je zcela zrejme.
Odpovědět
@superhafan Velmi úsměvné a k zamyšlení, jak někteří lidi dokážou uvažovat. Kdyby jste tam našli místo navážky zlatou žílu, taky budete chtít reklamovat skrytou vadu? (jedná se taky o obtížné dražší založení). Nejde vůbec o to, jestli to prodávající věděl či ne. Definice pojmu stavební pozemek vůbec nezmiňuje geologii (což je jen dobře). Ve vašem případě nemáte sebemenší oporu v zákoně reklamovat stavební pozemek za předpokladu, že máte "normální" běžnou kupní smlouvu, kde není uveden speciální dodatek k podloží nebo geologii. Můžete se optat soudního znalce z oboru stavebnictví, který vám jistě řekne, že možnosti jsou vždy, jde o to za kolik a z jakým procentem úspěchu.
Odpovědět
Profilova fotka
ano, pokud prokážete, že jde o skrytou vadu, tak máte nárok na slevu z vadného plnění. Asi to nebude uplně krátká a jednoduchá cesta, pokud se majitel bude bránit, ale mělo by to být na Vaší straně. Lze ji uplatnit až do 5 ti let od koupi nemovitosti. Bohužel pro majitele (plus pro kupujícího) je úplně jedno, jestli o vadě věděl nebo ne. Dřív ta lhůta byla půl roku, nyní je těch 5 let. Např U prodeje starého domu, kde se může objevit po nějaké době opravdu cokoliv a není to ošetřeno ve smlouvě a když se najde vyčůraný kupující, který ví jak v tom chodit, může prodávající i po pár letech dost koukat:-(... Už je k ničemu věta ve smlouvě "kupuji ve stavu, jak nemovitost stojí " Nárok na slevu z vadného plnění lze uplatnit jen jednou...takže před koupi nemovitosti lze prodávajícím i kupujícím jen doporučit udělat si posudky snad na úplně všechno, co se stavu nemovitostí týká. a udělat hodně dobrou smlouvu, kde se vše ošetří. Jinak můžou plakat pak oba.
Odpovědět
@superhafan Jak lze koupit pozemek a nevšimnout si, že jde o zbořeniště? To přece musí být poznat? A pokud už je to zbořeniště stoleté, jde v podstatě už po té době zase o rostlý terén, ne?
Odpovědět
Jako skrytou vadu bych posuzoval treba dalkove potrubi, ale geologicke pomery neni skryta vada, kdyz nekdo zaklada v jilu (coz je taky narocnejsi a drazsi nez treba sterkopisky) tak to taky neni skryta vada. Meli jste minimalne pred stavbou udelat geologicky pruzkum, coz je ovsem i vase povinnost. Jak vas statik navrhoval zaklady, kdyz nevedel co tam je
Odpovědět
@superhafan už tady někdo podobný problém řešil a opravdu můžete i pozemek reklamovat pro skrytou vadu. Ale asi to bude souboj právníků.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@superhafan Dobrý den, mohu se zeptat, jak jste tedy dopadl? Řešíme dost podobný problém 🤦‍♀️ děkuji
Odpovědět
@jitushe11 My jsme také stavěli na sutinách, ale o tom se vědělo že tady ještě v 1995 stály 3 domy, které dalo město zbořit poté a vše se sloučilo a prodalo jako 6 parcel dohromady. Vyřešilo se to tak, že se dovezlo 60 tatrovek hlíny, když tady dělali D1. Já bych v tom problém neviděl, když je něco půl metru hluboko, tak to ničemu nevadí, zahradě je to jedno, malé rostliny a záhony tak hluboko taky neděláte a dům má hlubší základy. Problém nastává, když ale máte kompletní staré základy z kamenů klidně 20 - 30cm pod terénem (náš případ), různé zasypané sklepy a pracuje to, propadá se.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?