Skutečná hranice plotu, dá se to zjistit?

Profilova fotka
Předěláváme plot, bohužel dříve si původní majitelé postavili plot jak se mezi sebou dohodli. Potřebujeme nyní vědět přibližnou velikost jednotlivých stran pozemku. Chtěla jsem se proto zeptat, dá se nějakým způsobem zjistit aniž bych volala geodety? Jak moc přesné jsou katastrální mapy k nahlížení, můžu se jimi držet, když změřím strany pravítkem?
Odpovědět
@veef Katastrální mapy bývají velmi přesné. Navíc je asi důležité vědět, že každý kroužek nakreslený na mapě ve skutečnosti znamená i fyzicky nějakou značku v terénu. (plastový mezník, hřeb v asfaltu, ocelový kolík...). Ničit značky je zakázáno a proto by jste je měla dohledat. Je to někdy těžké, ale jde to. :-))
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Musim oponovat, katastralni mapy, zvlaste pokud nejsou digitalizovane, byvaji hoooodne nepresne..
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 staré mapy jsou značně nepřesné.... @veef každopádně oslovit geodeta.
Odpovědět
Jestli potřebujete jen přibližnou velikost, tak katastrální mapy umožňují odměřování. Vyhledáte si parcelu, otevřete si náhled pozemku, zobrazíte katastrální mapu + ortofoto a dole máte ovládací prvky pro odměřování plochy/vzdálenosti.
Odpovědět
Ktery vam to vytyci podle tech starych nepresnych map (ktere vsak mnohdy verneji odpovidaji skutecnym hranicim v terenu, nez digitalizovane). Dneska se stejne na vsechna vytyceni musi prizvat sousedi, v nadeji, ze se na prubehu hranice shodnou, jinak, jak si jeden postavi hlavu, tak se nedoberete niceho. Takze idealne se zase dohodnout se sousedy a idealne pak i udelat zpresneni hranice. A nebo se v tom nevrtat a nechat plot jak je.
Odpovědět
@petrsv1000 @carpatia A já zase musím trvat na svém. Asi 93% území (map) je digitalizováno a "staré mapy" kterými se oháníte už patří historii a tento argument neberu. Navíc existuje prováděcí vyhláška k zákonu o zeměměřičství a ta striktně udává způsob výpočtu a přesnost dat. Detailní popis by byl mimo rozsah odpovědi, ale dá konstatovat, že naprostá většina polohových bodů je stanovena přesně, s odchylkou nepřesahující 14 cm (maximální mezní chyba je pak stanovena na dvojnásobek). A moje osobní zkušenost? Na dvou pozemcích jsem potřeboval tyto body najít. Bylo jich asi 20. Jeden jsem přes veškerou snahu nenašel, ale ty ostatní tam byly a ta odchylky opravdu nebyly větší než těch 10-15 cm. Proto trvám na svém tvrzen, že mapy jsou přesné. Pokud máte jiné argumenty, věcné, nikoli jen domněnky nebo odkazy na prehistorii, pak si je rád přečtu.
Odpovědět
@jiri_1477 Z praxe - pokud se přou dva majitelé pozemků o polohu společné hranice, řeší se toto občanskoprávní cestou. A to právě proto, že mapy přesné nejsou a není možné to jinak rozsoudit. Přizve se soudní znalec a soud poté spor rozsoudí. Takže souhlasím s @carpatia
Odpovědět
@puhelin To je Vaše osobní zkušenost nebo jen něco z doslechu?
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 katastralni mapy vubec nejsou presne, digitalizace je jen prevedeni starych map do digitalni podoby a vubec to neni o jejich zpresneni - ano nektere nejhorsi veci se napravi, ale drtiva vetsina bodu z puvodnich map ma kod kvality 8, coz je odchylka kolem 2 metru vyjimku tvori veci ktere jsou do katastralni mapy zanesene nove tedy nova vystavba, nove delene pozemky apod. tam je presnost kolem tech 14 cm o kterych pisete, ci par procent uzemi kde probihalo nove mapovani (bud za 1. republiky a nebo v 70.tych a 80.tych letech 20. stoleti) @veef a k te hranici - pokud se dohodnete se sousedem a oba souhlasite tak nikoho nevolejte a mate to nejrychlejsi, pokud se dohodnout nemuzete tak oslovte geodeta (soudni znalec zde zminovany vam rozhodne bez vytyceni hranice take zadny vysledek neda), geodet si opatri veskere podklady z katastru co budou k dispozici a vytyci vam nejpravdepodobnejsi prubeh hranice, kterou svym podpisem museji potvrdit vlastnici prilehlych pozemku (tedy opet bude nutna dohoda se sousedy) pokud nekdo odmitne podepsat tak se soucasny prubeh hranice nezmeni, pokud se nekdo nezucastni bere se jako kdyby souhlasil
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 U me je to osobni zkusenost...plus minus metr neni zadna mira a povazuje se to za pripustnou odchylku. Pokud se dostaneme na pul metru, je to opravdu uspech. Pro nektere sousedy muze byt ale problem klidne 5 cm...takze z tohoto pohledu katastralni mapy opravdu presne nejsou...
Odpovědět
Profilova fotka
Moc děkuji všem, problém je, že se sousedy jsme domluvení, tam to neřešíme, bohužel plánujeme stavbu garáže podél pozemku souseda, a část garáže vychází v katastru na jeho pozemku, v reálu je to naše zahrada :-) A to bohužel v rozporu, Pokud garáž postavíme podle reality, tak nám vznikne 30-40 cm mezera mezi pozemky, z poloviny naše a z poloviny souseda, protože na hranici pozemku je v polovině zub (podle katastru). Zadní plot zas údajně je posunutý o 1,5m ven, ten kus plánujeme odkoupit, je to louka. Je tu hrozný bordel v hranicích, proto jsem chtěla vědět, jak moc přesné katastrální body jsou.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 takže osobní zkušenost z našeho rodnéh domu je taková, že dle map z roku 80 mám cca 1600m2 z hlavy přesně nevím, ale po slavné digitalizaci jsou hranice uplně jinde a přišli jsme ( museli zaplatit ) o cca 25m2. Sousedka ( teta ) na to byla hůř. ta musela platit cca100m2... je to za malým městem, žádné body tam nejsou.... tak nevím o jaké přesnosti tu je řeč.... mám i zkušenost s dědou a jeho pozemkem... pak u nás v staelitu také žádné body nejsou, podle kterých se může laik "chytit " Za mě tedy jsou mapy nepřené ! a půl naší části vesnice není v digitálu.....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@veef jak vidíš, každej ti řekně něco jiného, zkusil bych se dohodnout se sousedem na čase aby přišel geodet a byli jste u to všichni a na místě to vyřešili ;-)
Odpovědět
@jiri_1477 To je postup krajského stavebního úřadu při odvolání.
Odpovědět
@veef Sousedi vám podepíší smlouvu o právu provést stavbu (že můžete stavět na jejich pozemku) a s tím zajdete na stavební úřad.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin to jsme zjistovali a nejde to. Navic do budozcna by to mohl byt problem napr. pri prodeji nemovitosti :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Co člověk, to jiný názor a zkušenost. Naše zkušenost je například taková, že chceme stavět plot před domem a neměli jsme vytycenou hranici. Můj táta vždycky tvrdil, ať to neresime, že bychom museli couvnout do našeho pozemku asi o dva a půl metru a ať jsme rádi, že nám nikdo nedělá problém s užíváním jakože cizího pozemku pro stání na auta. Ale po rozvodu našich mi to nedalo a začala jsem si tyto věci řešit sama. Přijel geodet, shodou okolností známý z vesnice, za pět minut bylo zaměřeno a kupodivu u nás to sedí s katastrem. Žádné uhýbání, prostě je to v pořádku a nikdo mi nic nemůže kafrat. Nikdo ze sousedů u toho nebyl, nikoho to nezajímalo a měli jsme to vyřízené...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?