Soused má okna do našeho dvora, co s tím?

ahoj všem, prosím o názor. Přemýšlíme o koupi domu, který bychom zbourali, byli jsme na prohlídce a sousedi mají okna do dvora toho domu o kterém uvažujeme. (prý jim to aktuální majitelé dovolili) dole mají koupelnu, a nahoře nějakou nevyužívanou zimní zahradu. Jsou to hodně nemocní důchodci. Nejen, že okna velice narušují soukromí, navíc to vypadá pěkně hnusně.. A co až důchodci umřou a koupí to nový majitelé. (bůh ví co tam vybudují) Máte někdo nějaký nápad co s tím? :( ještě budete zjišťovat na stavebním úřadě jak to je, ale pokud mají na vše papír... Z těch horních oken by nám koukali přímo na dvůr na terasu kdyby chtěli... a pokud otevřou okno do od koupelny uslyší každé slovo.. Byl by to pro Vás důvod pozemek nekoupit? I když je jinak pěkný? děkuji za názor.
Odpovědět
@deniisek19 Co chces slyset? Kdyz ti to vadi, tak to nekupuj. Starousci budou mit klidnejsi zivot. Mit za souseda nekoho, kdo se takto hnusne vyjadruje neni zadna vyhra.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s bamak. pokud se ti to nelíbí, tak nekupuj a vybírej jiný pozemek. jen nevím, co čekáš. kdokoliv si postaví dům vedle vás na patro, tak z horního patra na váš dvůr či terasu uvidí. a je jedno, že okno nebude přímo na tu stranu. to je u sousedů normální i přes několik domů. to samé, když stavíš níž než je ulice nad vámi. i všichni z domů z ulice výš ti na tvůj pozemek uvidí. a taky každý kdo půjde kolem vašeho plotu, uslyší, co si povídáte. na to tam nemusí sedět soused v otevřeném okně ;-) mít dům se zahrádkou neznamená mít 100% soukromí a klid od sousedů. jen je těch sousedů méně a trošku dále než třeba v paneláku. s tím se prostě smiř. já taky miluju soukromí, nepotřebuji, aby mi koukal přes plot každý kolemjdoucí na rušné ulici, ale pár sousedů beru prostě jinak. jinak začni uvažovat o stavbě někde na samotě u lesa, aby jsi měla klid a soukromí dle svých potřeb.
Odpovědět
Děsí mě věta, ještě budeme zjišťovat na stavebním úřadě. Neřeknu ani půl slova, kdyby to šel zjišťovat vlastník co prodává, ale vy abyste dělali práskali někoho s kým ani nesousedíte, jen proto že se Vám u koupi nelíbí okna to je vrchol. jak tu píše Výše bamak Vás jako sousedy to je teda výhra :( t tombole.
Odpovědět
@anetka2017 většinou se před koupi domů zjištují na stav. uřadě různé záležitosti nebo ne? Co jsem o sousedech řekla hnusného? Vám přijde normální mít takto okna v řadové zástavbě? Mě přijde jak kdyby to byla samozřejmost, jen já se tomu divím :-)
Odpovědět
@deniisek19 Ano máte pravdu zjišťovat se má, ale když se Vám nelíbí okna tak to neberu. Jsem zvědavá co se stane když zjistíte, že okna jsou nepovolená ?
Odpovědět
Příjde mi to jak kdybych šla bydlet do Obce ale je tam továrna a já chtěla prvně odstranit továrnu a pak se stěhovat :)
Odpovědět
Profilova fotka
byt vama, najdu si neco na samote u lesa, i kdyz tam by zase mohly cumet srnky, tak mozna rovnou bunkr nebo neco s 3m zdi okolo......
Odpovědět
Profilova fotka
@deniisek19 řadovka takto mít okna nemůže, protože domy stojí bočními stěnami u sebe ;-) ano, je normální si před koupí zjistit různé věci na stavebním úřadě. ale toto nemusíte zjišťovat, okna vidíte a pokud vám tam vadí, tak nekupujte. u samostatně stojících domů jsou okna prostě různě. přece jim teď neřeknete, že to chcete koupit, ale okna musí zazdít :-N
Odpovědět
@blahova_andrea ale toto je řadovka jen to pokračuje do L. A v té časti jsou okna. Při samostnaně stojících domech jsou okna samozřejmostí, ale při odstupu nejméně 4 metry od hranice pozemku. A dotaz byl směřován na to, jak to případně stavebně vyřešit, o rozbytí jejích oken, zazdění a podobně nepadlo ani slovo. Jen vy všichni tady zbytečně urážíte jak v nějaké facebookové diskuzi. :-|
Odpovědět
Nezlopte se na mě, ale co jste čekala na reakce, když napíšete toto ... Máte někdo nějaký nápad co s tím? :( ještě budete zjišťovat na stavebním úřadě jak to je, ale pokud mají na vše papír...
Odpovědět
Profilova fotka
@deniisek19 já tě přece neurážím. očividně je to nějaká přístavba. za jakých okolností vznikla už je myslím dnes jedno. jak to jako chceš stavebně řešit? ideálně tam nestavět. nebo doufat v dobré sousedské vztahy. nebo si dej kolem pozemku z té strany vysoké tůje, aby jsi trošku odstínila jejich výhled na vaši terasu. fakt nevím co tu čekáš za stavební rady. nedala jsem si ani nákres těch dvou parcel a zastavěných ploch. všichni reagují jen na to minimum, co jsi uvedla ;-)
Odpovědět
@deniisek19 omyl, odstup 4 m od sousedniho domu. Takze stavebne to vyresite jednoduse. Postavite minimalne 4m od nich, okna jen z neobytnych mistnosti, no a na dvore se budete chovat tak, aby vam nevadilo, ze vas nekdo uslysi. Nemyslim si, ze by nekdo schvalne vysedaval v koupelne, aby vas mohl odposlouchavat.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@bamak mezi domy myslím musí být 7m, takže 3,5m z každé strany plotu. pokud nejde o výjimku. 2m je ta výjimka. tu povolují i mezi dvěma domy?
Odpovědět
@blahova_andrea povoli, pokud tam nejsou okna obytnych mistnosti ;-).
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak my máme ty dva metry, ale okolo nás právě nic nestojí ani už stát nemůže.
Odpovědět
Pokud by vám tam to okno nevadilo ve vaší stavbě,tzn. že byste nechtěli rozšířit dům zrcadlově k sousedům,tak bych to neřešila a vysadila tam nějakou zeleň. Spíš bych se bála toho technického stavu,aby jim/vám to při vaší demolici nespadlo na hlavu. Když budou noví majitelé, budou taky rekonstruovat/bourat a na to už budou potřebovat vaše souhlasy. Jestli to nejsou nějací protivní důchodci od pohledu, nebála bych se...sousedi jsou všude
Odpovědět
@deniisek19 Ahoj, tož to je zas otázka, takové a podobné se tu vyskytují snad každý druhý třetí týden jedna, počítám. První odpověď je asi výstižná nejvíce. No ale dobře, nebudu takový, jen nevím, co Ti vadí? Nedoporučuji pátrat po tom, za jakých okolností vznikla ta stavba tam, je tu jen jedna fotka, ale já asi tuším, jak vznikla, to je ovšem nepodstatné. Prostě tam je. Za nějaký čas být nemusí, ale o tom nerozhoduješ Ty, nýbrž majitel toho pozemku sousedního. Nevím no, ale když žiješ na vesnici (klasické) nebo co to je (tím nemyslím ta novodobá stavební místa, co se dědiny a města jen rozlézají, kam si každý zaleze, a myslí si, že nikoho nepotřebuje), počítej s tím, že ti lidé víceméně žijí v jakési pospolitosti - už to také pomalu uvadá, a jeden nemálo o druhém ví a vcelku to nikomu nevadí. Já žiji v klasické dědině, lidé na mě mohou vidět i ze sedmi chalup okolo, kdyby chtěli. Mě je to jedno, v podstatě budu-li chtít soukromí, zalezu do chalupy, to je celé. I tak, kdyby mě chtěl někdo sledovat, ať si poslouží, když nemá co lepšího na prácu. Když by mě chtěli pozorovat venku, ať si také poslouží, a co? Na soukromí je možná nejlepší byt, tam zalezeš a je. Jako vůbec bych neřešil nějaká okna, ta chalupa sousedova tam je dříve než Tvá, tak je to dané. A co na té zahradě budeš takového dělat, že bys nerada, aby sousedé slyšeli. Třeba tam pak můžeš chodit i tak, aby viděli rádi, ještě Tě třeba pochválí, jak Vám to všem sluší. Bývám v centru dědiny, lidi mi sem hledí všichni kolemjdoucí i z projíždějících aut, sousedé mě vidí, aspoň občas povykládám... Stavěli jsem jeden rodinný dům, a tam normálně jako plot byla 1,8 m vysoká zeď z betonových tvarovek 3,5 m od domu tak jej lemovala, no to bylo hrozné.Takto si život neumím ani představit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
@deniisek19 souhlasím, Na slušnou konkrétní otázku,bych čekala stejnou odpověď
Odpovědět
@dana_dana Hm. Po pěti letech...
Odpovědět
@dana_dana 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@dana_dana to jste si kvůli tomu udělali registraci na stránkách
Odpovědět
@deniisek19 Vás bych chtěl za sousedy tvle.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?