Soused nám nechce dát souhlas k demolici,ani stavební povolení

Profilova fotka
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tím,že Vám soused dělá problémy a nechce vám podepsat papíry potřebné k demolici a řekl,že nepodepíše ani povolení ke stavění. Je to 82 letý dědek, který navíc ani u nás na vesnici nebydlí..Řekl, že nevidí důvod proč by nám měl vyjít vstříc, že pokud mu pošlu papíry doporučeně, že mi to obratem pošle zpět.atd.. Jaké mám možnosti? Poradí mi někdo prosím? děkuji
Odpovědět
Dobrý den, pokud vám to odmítne podepsat, tak se nic tak vážného neděje, pošlete mu oznámení doporučeně a dodejku si schovejte, tu přiložíte k žádosti na stavební úřad a ten bude rozhodovat, pokud má děda výhrady, tak bude muset na stavební úřad on a uvádět výhrady, které pokud jsou opodstatněné, tak bude na Vás sjednat nápravu, ale pravděpodobně opodstatněné nebudou a dědula bude mít smůlu a úřad povolení vydá.
Odpovědět
@gugy19 Presne tak nic se nedeje, ale u novstavby musite dodrzet povinne odstupy atd. Novy RD nepujde udelat na ohlasku, budete muset delat stavebni povoleni. Rozdil skoro zadny neni, jen schvalovaci proces je delsi, ale nepotrebujete souhlasy sousedu.
Odpovědět
@rimmer Přinést doručenku na stavební úřad už dávno neplatí. Musí být písemný souhlas od souseda, popř. se soused vyzve k předložení námitek, se kterými se stavební úřad musí vypořádat. Pokud jeho námitky vyhodnotí jako neopodstatněné a stavbu povolí, může se odvolat a to se klidně potáhne několik let...
Odpovědět
@puhelin Hledal jsem na netu a máte pravdu, docela na prd jak se to změnilo, ale prý je to úřad od úřadu.
Odpovědět
@rimmer Tohle bylo úplně na začátku nového stavebního zákona (cca r. 2007). Psalo se tam jen cosi o tom, že má být soused obeznámený. Tak se to řešilo doručenkou, která byla na dopis, poslaný náhodou v době, kdy byl soused na dovolené/v lázních/prostě pryč. Teď jsou nutné písemné souhlasy sousedů, u územního souhlasu musí být písemný souhlas přímo na situačním výkresu. Pokud to tak někde úřady řeší i dnes, je to dost riskantní, pokud se soused bude domáhat svého práva. Protože úřad postupoval nezákonně a úředník to schytá.
Odpovědět
@gugy19 Máte jedinou možnost - přesvědčit ho. Jinak je to beznadějné a potáhlo by se to roky... Jestli pak dědici budou mít stejný postoj, jsem ve slepé uličce. Vyslechněte ho, jestli má požadavky na velikost, blízkost k jeho domu, ... Zkuste mu trochu mazat med kolem úst, chce to zvolit nějakou taktiku.
Odpovědět
@puhelin V kancelari na nekolika projektech mame par takovych "povedenych sousedu"....a vetsinou s nima nikdo a nic nehne. Proste je lepsi si pridat ke stavebnimu povoleni 6mesicu na odvolani, stejne mu namitky zamitnou....pokud neporusi stavebnik nejakou danou hodnotu (odstupy atd) a je vystarano.
Odpovědět
@martii1 U nás krajský úřad rád odvolání ruší a věc vrací k novému projednání, takže to záleží, jak to ten odvolací orgán chce posuzovat...
Odpovědět
@gugy19 Pokud dodržíte všechny normy a předpisy, pak děda nic nesouhlasem nezmůže, ale pokud bude chtít, bude vám protahovat povolení. Žádná dodejka vám nepomůže-už několik let je změna v zákoně, pro ohlášku musíte mít všechny podpisy, u povolení nepotřebujete nic a všechno řeší stav. úřad. Tomu pak dodejka stačí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Moc Vám děkuji za postřehy a rady:-) Jinak k tomu domluvení s ním- to bohužel nehrozí, je to starý zapšklý dědek, který si usmyslel, že sem mu v něčem ublížil a tak mi to oplatí.. Co mám teďka takovou radu, tak že se to dá vyvěsit na obecním úřadě na nástěnku a pokud do měsíce nic nevznese, je to bráno jako souhlas k demolici. Každopádně zítra budu chytřejší jdu k nám na obec za pánem co řeší stavební povolení,atd.. Tak mi snad poradí:-) Všichni sousedi v pohodě podepsali, jen tento blb co ani u nás nebydlí a jezdí tam jednou za rok dělá problémy.. Je to k zamyšlení jak se dneska někteří lidi chovají a nepřejí nikomu nic:-)
Odpovědět
@gugy19 Nečetl jsem komenty výše, ale každopádně, pokud nepoužíváte sousedův pozemek k provedení demolice, jeho souhlas na demolici nepotřebujete. Dejte žádost s papírama na SÚ a je, jeho souhlas není třeba.
Odpovědět
@1karel1 Jestli zbouraji bez jeho souhlasu je jedna vec, ale bez jeho souhlasu urcite nepostavi.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin Však o stavění nic nepíšu. Ale tazatel/ka se ptá, co dělat, když jim nechce dát souhlas k demolici. Tzn. nic, když ho nepotřebují. Alespoň část má vyřešenou. Až bude řešit stavbu, je otázka, zda daný soused tam ještě bude a pokud ne, vše se dá řešit územkem a povolením, kde to řeší SÚ.
Odpovědět
@1karel1 Soused muze dat namitky nebo se proti rozhodnuti odvolat. Zas je skoda penez to zbourat a pak se zaseknout na tom, ze to soused blokuje. S tim je dobre uvazovat uz na zacatku.
Odpovědět
@puhelin To je pravda, ale často to jsou jen plané kecy. Až přijde na čin, až se opravdu odešle dopis, tak stahne ocas, čemuž bych se u tohoto staršího pána nedivil. A pokud nemá pádné argumenty, tak mu to stejně neprojde. Může to prodloužit, znepříjemnit, ale ne znemožnit.
Odpovědět
@1karel1 Jo, na to bych mozna spolehala. Az bude muset sepsat namitky nebo odvolani, treba ustoupi. Snad ano.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?