Špatně postavený plot od souseda - jak řešit?

Profilova fotka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda někdo nebyl ve stejné situaci a jak jí případně řešil. Koupili jsme pozemek uprostřed zástavby. Soused má ale špatně postavený plot - dle jeho informace dům i s plotem takto již zakoupil. Plot je postavený tak, že nám přidává cca jeden metr "z jeho". Nejdříve tvrdil, že uvažuje o tom, že plot posune, nyní se ale vyjádřil ve smyslu, že ho posouvat asi nebude. Nicméně nám při každé příležitosti připomíná, že ten roh je jeho. Jelikož se od začátku jedná o velmi problémového souseda, se kterým se neustále dohadujeme a to jsme ještě ani nekopli, preferovala bych, abchom měli hranice přesně dle katastrální mapy. Napadá někoho, jak toto řešit? Někde jsem se dočetla o možnosti podat návrh na zahájení řízení katastrálnímu úřadu na úpravu nesouladu stavu zapsaného v katastru nemovitostí se skutečným stavem - nemá nědo zkušenost? Klidně od souseda ten metr odkoupím, otázka je, zda na to přistoupí ... Jak jinak řešit?
Odpovědět
@minkar Podle mě máte dvě možnosti, odkoupit ten metr, nebo postavit na hranici plot, ať si s tím kusem dělá, co chce :) Každopdáně určující hranicí pozemku není plot, ale katastr, takže bych si minimálně dával pozor na to, abyste měli vše v řádném odstupu.
Odpovědět
Profilova fotka
Při koupi pozemku nám taky soused tvrdil, že část plotu je na obecním a on to nemohl zkousnout. Pak jsme potřebovali pozemek ještě rozdělit, zavolali jsme geometry a zjistilo se, že máme dobře oploceno, že on se o několik metrů ošidil. Při dnešní digitalizaci se přijde na věci, že jeden se nestačí divit. Babička měla oplocený pozemek, její matka ho měla taky a ted se při digitalizaci zjistilo, že 120m2 je obce. Pokud již máte digitalizované mapy, tak to lehce přeměříte, pokud ne, zavolat geometry, ale to něco stojí.
Odpovědět
Pokud se s ním dohodnete, můžete podat návrh na katastr na zpřesnění hranic - doložíte nové zaměření hranic geometrickým plánem a souhlasným prohlášením všech vlastníků. Pokud se nedohodnete, můžete podat žalobu na určení hranice pozemku, kde by se to velmi pravděpodobně bralo podle plotu, ale to by bylo na dlouhý lokte... Úplně nesouhlasím s tím, že to, co je zakresleno v katastrální mapě musí být nutně správně - roli hraje povolená odchylka, i vydržení - pokud užíváte pozemek deset let v dobré víře, je váš.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius jojo, my vzdálenosti dodržíme, jen furt nechci poslouchat, jak je ten roh jeho ... @moozaj My už tam geodeta měli, máme blbě dvě hranice, ale jedna se teprve bude oplocovat, takže tam se snad dohodneme @oliverkova zaloba určitě ne, je to v nás "prospech", asi fakt nezbyde než se domluvit nebo se s tim proste smirit
Odpovědět
Profilova fotka
Nedělala bych nic. On má plot postavený špatně, ve svůj neprospěch, jestli se mu to nelíbí, ať si ho posune. Diskuzi o plotu bych rázně ukončila s tím, že mi to stačí říct jednou a že mu rozhodně nebráním v posunutí..
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici jasně, nic jiného nám asi nezbyde
Odpovědět
Já bych na vašem místě postavila svůj plot na hranici svého pozemku, i kdyby mezi vaším a jeho plotem měl zůstat metrový pás. Pak není o čem diskutovat.
Odpovědět
Rozhodně bych netvrdil, že má plot postavený špatně. Prostě jej postavil na svém! pozemku, ale kousek dál od jeho hranice. To není nic proti ničemu. Je pak otázkou jestli i vy ten jeho plot chcete využít jako oplocení vlastního pozemku a nebo jestli budete souběžně stavět vlastní plot na vlastním pozemku. V prvním případě asi bude třeba se s ním nějak dohodnout (a případně skousnout i nějakou tu invektivu), v druhém případě to bude "jen" stát nějaké peníze na oplocení navíc. Úřady s tím však obíhat nemusíte (snad jen s výjimkou povolení ke stavbě vlastního oplocení).
Odpovědět
Vůbec bych to neřešila, jestli mu to tak vadí, ať si plot posune... kazdopadne metr bude s nejvetší pravděpodobností v mezní odchylce, tudíž lze plot brát jako hranici mezi pozemky a tím spíše pokud ho soused nestavěl a neví proc je takto postaven....
Odpovědět
Ja bych si proste postavila plot kolem sveho pozemku. Podle mne nejlepsi reseni.
Odpovědět
Profilova fotka
Už to tady bylo několikrát napsáno a souhlasím s tím - je jeho věc, jestli má plot na hranici nebo metr od ní. Pokud má problém, ať si plot posune. Pokud se to od něj nedá očekávat a chcete mít klid, pak bych si nechala hranici zaměřit, tu hranici společně odsouhlasíte a pak si postavíte svůj plot na svém. Však ať si běhá se sekačkou mezi ploty :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@martina_k mezní odchylku neznám :) mrknu na to My svůj plot postavit nemůžeme, ten rozdíl je jen roh (evidentně chtěli obejít pařez místo vykopání), kdybych postavila do rohu plot, nebylo by to úplně ono :D
Odpovědět
Článek se načítá
@minkar a proč ne. Já bych tam ten plot postavila a on at si svůj plot postavy. A nebo jednoduše napíše mu poštu at to máte písemně. Že buď si plot posune a nebo že mu budete učtovat měsíční náklady za sečení trávy jeho rohu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@smajlik345 :-D plot tam stavět fakt nejde, ale faktura je dobrý nápad :D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Když nechcete stavět klasický plot, tak vymezte hranici jinak. Třeba živým plotem nebo nějakou venkovní dekorací, která povede na hranici Vašeho pozemku. Pokud se sousedem není dohoda možná, tak bych se o jeho část přestala starat, to je jeho povinnost a řešila bych výhradně až situaci, kdy by mi jeho zeleň začala lézt na pozemek. Dobré řešení je obvykle takové, kdy obě strany udělají nějaký ústupek...ideální řešení pak dohodnout se na odkupu. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?