Stavba domu - co řešit jako první?

Dobrý den, mám několik otázek. Moje maminka vlastní s její setrou napůl velký pozemek. Jeho část je určena k zastavení RD (1 velká nebo 2 menší parcely), momentálně se jedná o ornou půdu, kterou má v nájmu zemědelský podnik, ale neobhospodařuje jí. Co vše bych měla zařídit, pokud mi maminka s tetou onu část pozemku chtějí darovat a já plánuji zastíťování a následnou stavbu domu? Napadá mě určitě nějaké vyměření, jednání se stavebním úřadem, se zemědělci...?? Co vše následně obnáší zasíťování? Na sousedním pozemku je nový RD. V tomto ohledu nemám žádné zkušenosti, budu ráda za jakoukoliv radu. Děkuji za rady a odpovědi :))
Odpovědět
Profilova fotka
Nejdřív si zjistěte, zda vám obec vůbec na tom pozemku povolí stavět.Pak sepsat darovací smlouvu s maminkou(nebudete muset platit daň4%) a dát na katastr.(formulář je na internetu a poplatek katastru je 1000.) Tam to trvá 20dní, než to na vás přepíšou. Zažádat na ČEZ , aby vám povolili budník na elektriku, To trvá až 2 měsíce, než se vyjádří, pak další čas až naplánují , kdy se to uskuteční. My zaplatili projektanta a ten se o vše postaral.Veškerá potvrzení od hygieny, měření radonu, vodohospodáře, kanalizace,ČEZ, snad i dopraváky, i stavební úřad. Už ví, jak co na co navazuje, kdy se dá o co požádat součastně. Jo životní prostředí, vyjmutí ze zemědělského fondu, počítejte pak poplatek kolem 60tis za postavení (znehodnocení)zemědělské půdy. Počítá se to podle zastavených metrů.Ale to se vše dělá až s plánky na stavbu. Předem můžete ČEZ, vodohospodáře, plynaře. Taky obejít sousedy, aby vám potvrdili, že nemají námitky. Jestli budete stavět na ohlášku(do 150m2) nebo na stavební povolení. Nad 150m2.Tam se sousedi obesílají. Stavebko je dražší, tam se platí 7000.- Doufám, že to není moc zmatené. Hodně štěstí a pevné nervy.
Odpovědět
Dobre popsano od "moozaj". Jen bych ale dodal, ze tech 60tis za vyjmuti ze zemedelskeho pudniho fondu muze byt HODNE prestrelene, zalezi na kvalite pudy. My budem platit do 2tis za nejakych 120-130 m2 zastavene plochy a to taky mame ornou pudu - nastesti ale tu nejhorsi moznou kvalitu.. da se to jednoduse zjistit na https://vypocetzpf.cz/vypocet-odneti-... , staci tam jen zadat bonitu pozemku (opsat z katastru)
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb nám fakt předběžně vyčíslili 63tis. za 140m2. tak to kouknu na web.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb tak už jsem na to přišla, proč tak moc. Počítá se do toho i příjezdová cesta. Tim to naskočilo, ale my jsme vlastníky jen 1/3, a oni nám počítají celou. Tak to bude o krapánek nižší cena. Alespoň něco.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@moozaj Dobrý den, dnes jsem byla na úřadě zjišťovat co a jak a mám z toho hlavu jak pátrací balón.. Budeme muset zařídit ještě příjezdovou cestu na vlastní náklady, ale bude to jen asi 20-30 metrů, tak to snad nebude tak drahá záležitost. Hlavně jsem se Vás chtěla zeptat, na kolik Vás vyšel projektant, který vše obstaral. Budeme mít schůzku kvůli projektu na cestu a vodovod a vůbec nevíme, v jakých částkách se to pohybuje a jestli se nemáme rozhodnout pro zaplacení člověka, který zařídí všechno kolem sítí... Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@adelabajerova poslala jsem zprávu, snad došla
Odpovědět
Od nového roku by měla být ohláška zrušena... vše bude na stavební povolení
Odpovědět
@adelabajerova Projekt na účelovou komunikaci nás vyšel na 14tis i s vyřízením všeho (ale měla jsem kontakt i na paní, která za to chtěla přes 30tis). Projekt na vodovod vyšel na 16 tis i s vyřízením.
Odpovědět
Profilova fotka
no a taky nezapomeň tomu družstvu vypovědět nájemní smlouvu nebo se podívej, kdy jim vyprší a neobnovuj ;-)
Odpovědět
@ivca_ch není to pravda, naopak ohlášení je nyní bez omezení plochy..
Odpovědět
@fanyncz Nám to takhle na konci roku říkali na stavebním úřadě.
Odpovědět
@ivca_ch Kouknete treba sem: http://www.mmr.cz/cs/Ministerstvo/Min... je to vytah z novely..
Odpovědět
Článek se načítá
@fanyncz nas se to asi netyka,vzhledem k nove lokalite, kde stavime a novemu RP a UP..
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?