Stavba domu za domem - Pardubice, Svítkov

Profilova fotka
Dobrý den, rád bych se zeptal na radu ohledně možností stavby v druhé řadě, nebo "stavby za domem". Chtěl bych stavět na červeně vyznačeném pozemku. Záměr jsem prodiskutoval telefonicky s architektem z SÚ, řekl mi, že to není možné, neboť koefiecient zastavění v této oblasti je 0.4 a zároveň bych stavěl dům za domem. Koeficient zastavění na tomto pozemku je však pouze 22.8% (151m2 z celkový 663m2), takže pokuď jsem si to nespočítal špatně, mohu stále ještě dalších 114m2 zastavět, přičemž můj záměr je spíše bungalov kolem 72m2. Jak je to ale s tím domem za domem? Lze to nějak obejít? Někde čtu rady "postavte si tam chatu" , "stavbu s číslem evidenčním" atd. Prosím tedy o radu, co (pokud něco) si na tomto pozemku může nenáročný uživatel postavit k bydlení ... Díky moc Jakub
Odpovědět
1
2
My jsme opravdu národ obcházečů? Nevím, nějak tomu nerozumím, proč hledáte, jak s předpisy vydrbat. Pro informaci: Podle příslušné vyhlášky lze na pozemku stavby pro bydlení i na pozemku rodinného domu umístit některé další stavby, ale stavba pro bydlení ani rodinný dům v tom (taxativním) výčtu nejsou. Takže s vysokou mírou pravděpodobnosti můžete očekávat, že Vám nic takového povoleno nebude.
Odpovědět
1. bod: započítal jste do zastavěnosti i terasu a parkovací stání?. 2.Nejde to rozdělit na 2 pozemky, aby tedy váš dům stál samostatně? Kolik m2 je minimum u pozemků v centru obce? Z vlastní zkušenoati vím,že povolují 2.dům za sebou, ale musí být na samostatném pozemku. Nám 4x řekli, že 2.dům nepovolí. A povolili na první dobrou.
Odpovědět
@jakub_durasko Sousedé ob pozemek od vás to tak mají, tak se zeptejte jich (stavební p.č. 1091), co museli splnit. Určitě potřebujete přístupovou cestu.
Odpovědět
Kamarádce v Pardubicích (Bílé předměstí) taky nepovolili dům za domem na zahradě (jeden pozemek).
Odpovědět
Lze postavit dům jako přístavba. Nesmí být větší než původní dům. Propojení budov může být například jen stříškou nebo garáží. Druhá možnost je oddělit pozemek, jak to mají sousedé vedle - pokud může být u vás dle vyhlášek takto malý.
Odpovědět
Profilova fotka
Nedivím se vám při dnešních cenách pozemku. Nešlo by to pojmout jako vejminek? Nebo jakoby přístavba, jak vám tu radí? Já bych videla problém se zastavenou plochou, abyste se vubec vešli...tam se počítá stání na auta, terasa...
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za návrhy, budu to dále konzultovat s SÚ, ta stavba by se měla vejít, parkovací stání nezvažujeme, terasa být nemusí. Pokusit se rozdelit pozemek me také napadlo, ale vyresi se tím problém "domu za domem" ? Co se týče té nemovitosti "obpozemek" sousedů, kde stojí dům za domem, tam to bylo tuším naopak - nejdříve stála stavba v zadní části pozemku a před ní se postavila stavba blíže k ulici (a myslím, že dlouhá léta sloužila jen jako obchod) Nepovažuji se nutně za "obchazeče", mám k dispozici pozemek, dle vyhlášky vidím, že mohu stále 17% zastavět, navíc stavbou, která by neměla nikoho omezit nebo obtěžovat (přízemní bungalov 72m2), přijde mi to tak nějak logické se o to pokusit, kupovat si další pozemek v Pardubicích je vpodstatě nereálně (finančně, a nehledě na to, že tu už ani žádné kloudně nejsou), ale ani to není gro věci, primárně chci naložit s pozemkem, který už jednou mám.
Odpovědět
@milanq Ono je to s tím obcházením těžké. Speciálně dnes u stavebních úřadů. Sami kolikrát nevědí, co je pravda, co můžou a jak se co má vykládat. U nás v obci se na nových parcelách v ulici postavili dva domy. Žádná uliční čára, žádná regulace. Jen sedlová střecha. A pak naproti nám začal stavět soused. Změnili se pravomoce SU nějak s územním plánováním, nevím přesně. Soused šel na úřad a tam mu řekli, že musí držet uliční čáru. Vzali v mapách pravítka a protáhly ty dva vedlejší domy. Jeden z nich nebyl v té době ani zkolaudovaný. A jemu to vyšlo krásně doprostřed zahrady. Kdyby se s tím smířil, tak má barák 15 m od hranic pozemku a v podstatě znehodnocenou zahradu, protože dům by stál uprostřed.
Odpovědět
@jakub_durasko Rozdělení pozemku Vám nepomůže, protože každý stavební pozemek MUSÍ být přímo napojen na veřejně přístupnou pozemní komunikaci. Což ve Vašem případě (alespoň podle mapy) dodrženo nebude.
Odpovědět
@atilius S těmi stavebními úřady máte bohužel pravdu, mnohdy rozhodují v obdobné věci každý jinak. Však taky já z principu každému radím tak, že sice popíšu správný postup, který se dá oprávněně očekávat (vycházím z řádné rozhodovací praxe a judikatury), ale současně nevylučuji možnost, že stavební úřad bude postupovat nestandardně (ať už z neznalosti, blbosti nebo z jiného "finančního či kamarádského" důvodu).
Odpovědět
Taky vidím problém tom, že dům nebude napojen na komunikaci. Nejde udělat příjezdovou cestu shora - odkoupit a vybudovat příjezdovou cestu od majitelů parcely 150/1?
Odpovědět
Nebo potom příjezdovou cestu udělat odspodu vpravo na vaší parcele, ale tam stojí nějaký kousek stavby. Nešla by zrušit?
Odpovědět
Článek se načítá
@maanna Cesta přes jejich parcelu by nebyla rozumná, protože ta komunikace musí být veřejná, což znamená přístupná kdykoliv komukoliv a zapsaná v pasportu obecních komunikací. Takže za žádným oplocením.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakub_durasko Jediné řešení, které by se při splnění všech podmínek mohlo podařit, je tohle, viz příloha Podle leteckých snímků ta kůlna v pravo už asi neexistuje, pokud ano, musela by se zbourat.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Děkuji za návrhy. A takto by musela být ta nudle od silnice věřejně přístupná a nebo by pouze stacilo vydělit takto pozemek a mít na jeho hranici branku? Jinak ta kůlna je zapsaná v katastru, ale již 30 let nestojí a musí se vymazat.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakub_durasko nudle bude soukromý pozemek. Je to ten samý model, co mají lidé s tou stavební parcelou 1091. Začněte cestou na stavební úřad, tam vám řeknou, jestli to je reálné a co pro to musíte udělat.
Odpovědět
Pan Švorba se mýlí, reálné to není. Musí se jednat o veřejnou komunikaci, na kterou musí být stavební pozemek bezprostředně a trvale napojen. Jsou na to i judikáty Nejvyššího správního soudu - viz např. rozsudek: 1 As 166/2016 - 38, zvláště jeho čl. 24 a 25. Pokud stavební úřad dodrží právními předpisy stanovené normativy, žádost Vám musí zamítnout.
Odpovědět
Ještě doplním: Ten nový stavební pozemek by musel být oddělen včetně té "nudle". Čili ta "nudle" by musela být již nedílnou součástí toho nového stavebního pozemku. Pokud to tak bylo míněno, tak by to mohlo projít. Že mohlo a nikoliv muselo píšu proto, že s tak úzkým sjezdem obvykle mívá problém dopravní inženýr PČR, který musí dát vyjádření ke sjezdu pro silniční správní úřad. A ten vydává rozhodnutí, kterým povolí či zamítne sjezd z veřejné komunikace. A toto rozhodnutí je pak závazné i pro stavební úřad.
Odpovědět
@milanq Mýlíte se vy. My to máme přesně takto, stavební povolení i kolaudace bez jediného zádrhelu.. Jediná podmínka je, že stavba musí začínat do 50 m od komunikace. Ne, ta nudle nemusí být součástí nového pozemku. Stačí věcné břemeno. Jak pro úřady, tak pro hypoteční banku. Opravdu odzkoušeno v praxi. Zcela identická situace.
Odpovědět
@milanq Pokud je to do 50 metrů od komunikace, tak to možné je. Musí být v katastru věcné břemeno a úřadům i bance to stačí. Jen banka trvá na zpevnění té nudle, minimálně asf. recyklátem. Netuším, zda by se zde ale vešli do těxh 50 m, to si úřad kontroluje.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq přečetl jsem si vámi zmiňované body rozsudku NSS a nevidím tam nic takového, co říkáte. Zakreslený pozemek vznikne z 154/12 a části pozemku st.231 (nudle) . Tento pozemek bude přístupný z veřejné komunikace. Vzhledem k tomu, že veřejná komunikace je místní komunikace, nečekal bych tam problém ze strany dopravního inspektorátu. Navíc, vše si můžou předkonzultovat a vytvořit "nudli" takovou, aby bylo vše v pohodě.
Odpovědět
@vladimirsvorba ano, přesně takto jsem to myslela.
Odpovědět
@norikakaa možná záleží úřad od úřadu. Známí mají příjezdovku taky takovouhle nudli a je to určitě víc než 50m, řekla bych tak 200. Vždycky, když tam od nich couvám, tak je to nekonečné.
Odpovědět
A příjezdovku mají zpevněnou jen kamením, asfalt nemají. Akorát museli dát kousek betonu tam, kde se napojují na veřejnou komunikacic.
Odpovědět
@norikakaa Bohužel si pletete dva různé pojmy vyhlášky č. 501/2006 Sb. Těch 50 m, o kterých píšete, se týká vzdálenosti STAVBY od komunikace. Tato vzdálenost musí být max. 50 m. Oproti tomu vzdálenost STAVEBNÍHO POZEMKU je stanovena tak jak jsem napsal výše (tj. přímé napojení). Obě podmínky pak musí být splněny současně.
Odpovědět
@vladimirsvorba Co jste tam prosím nenašel? Dovolím si tedy stručnou citaci toho nejpodstatnějšího: "(25) .... nově vymezovaný pozemek musí být bezprostředně a trvale napojen na veřejně přístupnou pozemní komunikaci." Co je na tom nepochopitelného?
Odpovědět
@norikakaa A co se týká toho Vámi zmiňovaného věcného břemene, tak právě od účinnosti toho rozsudku NSS z r. 2017 stavební úřady věcné břemeno nesmí uznat jako právní titul řádného přístupu ke stavebnímu pozemku. Ale samozřejmě nemohu vyloučit, že to někde v pohodě udělají, pokud neočekávají potíže např. s odvoláním.
Odpovědět
@jakub_durasko Každopádně když v ulici "dům za domem" už stojí, nemůžou to jen tak nepovolit kvůli uliční čáře - i kdybyste se měli odvolávat. Stačí dořešit přístup (nudli, jak se píše výše) a pokud budete splňovat ostatní podmínky (zastavěnost apod.) mělo by to jít. Nebo to pojmout jako rekonstrukci té kůlny, co už tam není, a pak tu stavbu změnit na obytnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq Není tam nic o tom, že ta "nudle" musí být veřejná komunikace. Tudíž si rozdělí pozemek, dle přiložené fotky, jak potřebují (pokud to nebude v rozporu s požadavky územního plánu), oplocení nového pozemku nemusí řešit a nudle bude soukromý pozemek.
Odpovědět
@maanna on ten recyklát vypadá jak štěrk...je to asi to nejlevnejsi reseni...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?