Stavba na pozemku přítele

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Přítel dostal od svého otce pozemek, na kterém chceme společně stavět. Přítel chce, aby celý pozemek zůstal jeho. Jak to řešit, aby půlka domu byla poté v případě, že nám to nevyjde moje i když nenapíše část pozemku na mě?
Odpovědět
@kristynavitko tak tohle je otázka pro právníka a ne pro "stavaře amatéry" ... nicméně kdyby se tahle situace týkala mě, tak bych do společné stavby určitě nešel ...
Odpovědět
Už to nejde, podle občanského zákoníku, dům patří tomu, kdo vlastní pozemek.v minulosti to bylo možné, ze pozemek vlastnil jeden a dům klidne někdo jiný.
Odpovědět
@kristynavitko Pokud máte nějakou svou hotovost, kterou se chystáte do stavby vložit, tak bych určitě vyžadoval aby na vás napsal třeba aspon 1/4. Pokud ne, tak být vámi do stavby zatím moc peněz nedávám a teprve po nějaké době až když se třeba vezmete, tak vás může přítel zapsat do katastru. Nebo můžete se domluvit, že budete kupovat např. vybavení, které vám pak případně zůstane, pokud jste se rozešli.
Odpovědět
Můžete vyřešit směnkou. Přítel vám podepíše směnku na částku, kterou jste investovala do nemovitosti. Je to jednoduché a pro vás bezpečné. Pokud je kde brát tak je to velice jednoduše a rychle vymahatelný cenný papír. Já to tak kdysi řešil a byl jsem rád, že jsme to tak udělali, protože se nám vztah rozpadnul. Jako nevýhodu tohoto řešení v dnešní době vidím větší inflaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristynavitko Jedině Právo stavby https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A... Ale asi bych se dohodl s partnerem, aby vám část pozemku dal, aby to tak nějak majetkově vyšlo, po dokončení domu. Tedy například vy 1/3 a on 2/3.
Odpovědět
Stejný případ jsme řešili právem stavby.
Odpovědět
@kristynavitko určitě je lepší mít pozemek částečně na sebe. Směnka je dobrý nápad, ale z dlouhodobého hlediska vy máte směnku třeba na 1mio a váš vklad do domu se mezitím zhodnotil na 3 mio (vzrostla cena na realitním trhu), ale vy dostanete jen původní (již "znehodnocené) peníze. Pokud si budete na stavbu brát společnou hypotéku, tak bych očekávala, že s tím bude mít banka taky problém. Pokud přítel vztahu nevěří, ať si staví za své a vy si za své kupte byt na pronájem 😉. Klidně to můžete po 10 letech přehodnotit. Taky berte v úvahu, že kdyby se příteli něco stalo, nemáte nárok na nic a nebo by jste složitě dokazovala na co máte nárok a soudila se s zákonnými dědici. Když je člověk mladý tak ho to moc nenapadne, ale když pak zůstane najednou kvůli nepřízni osudu sám s dětmi a bez zákonného spoluvlastnictví ... pak je to teprve "zábava".
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?